StoryEditorOCM
ZagoraFOTO-VIDEO

Jure Domazet Lošo je pobjednik ovogodišnje 309. Alke! Tri ‘sride‘, u zadnjoj trci jedna; sve skupa mršavi broj punata

Piše Frano Kiso, Jelena Banovac
4. kolovoza 2024. - 15:53

19:55 Viteže i konjaniče, ponosni sine Dalmacije, čestitam!

Često sam se pitao koliko je tu ponavljača među nama svih ovih godina, ovo je naša duga tradicija. Alka nije bilo politična, a sve je promijenio Domovinski rat. Naš je put bio ispravan. Držanje je sve, i konju i čoviku - kazao je Zoran Milanović u svom govoru u kojem se dotaknuo teškog puta kojim korača njegova današnja gošća iz Kosova te joj izrazio punu podršku k punom priznanju.

19:33 Bože Mandac gađa u jedan i Jure Domazet Lošo je pobjednik ovogodišnje 309. Alke!

image
Nikola Vilic/Cropix
image

Pobjednik Jure Domazet Lošo

Nikola Vilić/Cropix
image
Frano Kiso

To mu je druga pobjeda ovog tjedna nakon što je osvojio Baru u petak! Alajčauš je gađao ‘u jedan‘, nema pripetavanja i sad će proglašenje pobjednika.

Imali smo samo tri ‘sride‘, u zadnjoj trci jednu, a sve skupa jako mali broj punata.

19:29 Jure Domazet Lošo prelazi u vodstvo, ima ukupno šest punata nakon što je u zadnjoj trci osvojio dva. Čini se i da je miljenik publike koja mu oduševljeno plješće bez obzira što nije pogodio ‘sridu‘.

19:14 Napokon ‘srida‘ u trećoj trci! Precizan je bio Stipe Bogdan kojemu je zapljeskalo oduševljeno mnoštvo. Također, s pet punata se penje na vrh ljestvice.

19:03 Finalnu trku počinju Alkari s najmanjim brojem bodova, dok će pred sam kraj trkalištem proći trenutno najveći favoriti - Jure Domazet Lošo, Tino Radanović i Bože Mandac. Sve je najavio alajčauš Ivica Filipović Grčić uz podršku vojvode, a prvi alkar je Martin Šušnjara.

image
Frano Kiso

18:53 Gotova je druga trka 309. Alke. Nakon dvije ‘sride‘ zaredom i početne euforije na početku druge trke, ostatak je ipak prošao u sličnom tonu kakav je vladio na početku natjecanja. Alkari s najvećim brojem punata su Tino Radanović, Jure Domazet Lošo i Bože Mandaca; imaju jednaka četiri boda.

18:29 Konačno! Tino Radanović gađa prvu ‘sridu‘ danas, kao treći kopljanik druge trke. Atmosfera u publici se odmah rasplamsala, a onda je uslijedio šok - još jedan pogodak u sredinu; precizan je bio Jure Domazet Lošo.

18:20 Ajmo pljesak, bit će ‘srida‘! - tješi spiker publiku, od kojih mnogj nisu ni ustali pri povratničkoj povorci preko zemljanog trkališta. Zato uzvanici u svečanoj loži svesrdno bodre natjecatelje i željno iščekuju rezultate u drugoj trci.

image
Frano Kiso

18:00 Katastrofalan ‘score‘ prve alkarske trke koja je prošla bez ijedne ‘sride‘! Samo su 3 alkara osvojila dva punta, a ostali su ili promašili ili završili s jednom puntom. Izraz lica Mira Bulja sve govori.

image
Frano Kiso

17:52 U publici smo uočili hrvatskog poduzetnika i bivšeg predsjednika uprave Hajduka, Lukšu Jakobušiċa.

image
Jelena Banovac 

17:49 Andrija Hrgović je deseti alkar danas koji je prošao trkalištem s podignutim kopljem, a još uvijek nemamo ‘sridu‘.

17:33 Mladen Poljak zovom trube poziva alkare da od biljega krenu prema alki, a prvi na redu je Ivo Zorica, prošlogodišnji slavodobitnik koji je gađao - u jedan.

image

Frano Kiso

17:30 Modno geslo ovogodišnje alke je nedvojbeno bezvremenska elegancija. Ženski dio publike postavio je visoke standarde dok se muškarci tradicionalno drže bijele košulje.

Prevladavaju monokromatske minimalističke svečane haljine koje uspješno dokazuju kako je "manje zaista više".

17:25 Imamo najbolje ekonomske pokazatelje od osnutka. Sada smo tamo i gdje pripadamo, u uniji kao ravnopravan i ponosan narod Europe. Moramo biti moderni, moramo pratiti trendove, ali i biti kritični. Budimo mi sami kreatori modernoga, neka bude moderno voljeti svoju domovinu i živjeti svoju vjeru.

Posebno vapim, vratimo domove pune djece u modu - poručio je alkarski vojvoda Mario Šušnjara u uvodnom govoru i potom se okrenuo današnjem natjecanju.

Neka pucaju mačkule, neka glazba svira, neka narod viče ‘srida‘. Proglašavam 309. sinjsku Alku otvorenom! - zaviknuo je vojvoda.

image
Duje Klarić/ Cropix

17:06 Zoran Milanović u društvu supruge Sanje Musić Milanović prati ovogodišnju Sinjsku alku, zajedno s predsjednicom Kosova Vjosom Osmani koja je zbog Sinjske alke došla u radni posjet Republici Hrvatskoj.

image

Ugodni razgovori

Frano Kiso

17:03 Tu je i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević sa suprugom. Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, hrvatski bosanskohercegovački političar Dragan Čović i nadbiskup Zdenko Križić. Velik pljesak prolomio se i za sinjskog gradonačelnika Mira Bulja.

image
Frano Kiso

17.00 Počela su se popunjavati mjesta u svečanoj loži. Osim premijera Andreja Plenkovića, predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića i predsjednika RH Zorana Milanovića, tu su i brojni ministri i uzvanici iz Vlade - Tomo Medved. Branko Bačić, Josip Dabro, Gordan Grlić Radman, Radovan Fuchs, Ivan Šipić, Nina Obuljen, Tonči Glavina. Šime Erlić.

image
Frano Kiso

16:54 Predsjednik i premijer u dobrom raspoloženju rukuju se (nikako međusobno) sa simpatizerima

16.52 Gromoglasno su se oglasile mačkule i označile početak izlaska kopljanika iz Alkarskih dvora. Kreće povorka preko Pijace među pučanima do trkališta.

16:30 Grad je krcat, a i strani policajci stigli su u Sinj zbog turista.

image
Mario Matana 

16:25 Galeriju Sikirica i Muzej sinjske Alke obilaze predsjednik Republike Zoran Milanović, predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednica Kosova Vjosa Osmani i ostali gosti prije Vojvodinog prijema u Alkarskim dvorima.

16:20 Alkari jašu kroz grad prije početka 309. Sinjske alke

RANIJE: U Sinj je na Alku stigao i premijer Andrej Plenković, koji je strpljivo čekao da gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević daje izjave novinarima. Tamo je i HDZ-ov kandidat za predsjednika Dragan Primorac, koji je kazao kako ima podršku fratara u svojoj kandidaturi.

image

Andrej Plenković

Mario Matana/Slobodna Dalmacija
image

Tomislav Tomašević u Sinju

Mario Matana/Slobodna Dalmacija
image

Tomislav Tomašević u Sinju

Mario Matana/Slobodna Dalmacija

Na Sinjsku alku upravo je stigao predsjednik Republike Zoran Milanović, glavni pokrovitelj viteškog nadmetanja, sa suprugom Sanjom Musić Milanović.

Pred Alkarskim dvorima dočekali su ga brojni građani, kao i njegovi zemljaci iz Glavica, mjesta iz kojeg obitelj Milanović vuče stoljetne korijene.

U središtu grada je i mnoštvo hrvatskih policajaca, ali i njihovih inozemnih kolega koji im pomažu u radu, posebice kada su turisti u pitanju.

Fotografije iz srca alkarskoga grada pogledajte u nastavku:

image
Mario Matana
image
Mario Matana
image
Mario Matana
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. rujan 2024 19:58