StoryEditorOCM
ZagoraMLADA I ODVAŽNA

Policajka iz Zagore zaslužila nagradu filmskom pričom o spašavanju: ‘Krenuo je SUP-om veslati uz obalu Omiša...‘

Piše Mladen Nejašmić
1. listopada 2024. - 23:38

Načelnik općine Zadvarje Ivan Krželj prije nekoliko dana uručio je prigodnu nagradu policijskoj službenici Policijske postaje Omiš Kati Renić.

Nagrada je dodijeljena za njezin izniman doprinos sigurnosti i profesionalnom obavljanju policijskih poslova na području općine.  Policijska službenica Renić je svojim svakodnevnim radom i predanošću poslu pridonijela održavanju povoljnog stanja sigurnosti na području općine, stoji na stranicama Policijske uprave splitsko-dalmatinske. 

Međutim, više od ovih par uvodnih rečenica zaslužuje ova omiška policajka, za koju njene kolege kažu da je teško izdvojiti samo jednu situaciju kao najzanimljiviju u njenom petogodišnjem policijskom stažu. 

image

Kata Renić

PP Omiš

U svakom slučaju uvijek su najdraže one situacije gdje je pomogla nekome u nevolji ili spasila nečiji život.  

- Jedna od takvih dogodila se prošle godine kada nam je u noćnoj smjeni stigla dojava  na lošem engleskom jeziku od stranog državljanina da su ga morske struje i nevrijeme odnijele na pučinu i da ne zna gdje se nalazi. Zbog velikih valova i vjetra isti se nije mogao vratiti na obalu. Sve je počelo bezazleno kada je odlučio da sa SUP daskom vesla uz obalu Omiša, ali je zanemario koliko more i naša bura mogu biti opasne.  

U takvim situacijama bitne su minute da donesete ispravne odluke. Srećom strani državljanin je imao mobilni uređaj u vodonepropusnoj vrećici, te smo se uz velike poteškoće ipak uspjeli nekako čuti i sporazumjeti. Kolege i ja smo se žurno uputili sa službenim vozilom i upaljenim svjetlosnim znacima što je bio nekakvi dogovoreni signal da nam strani državljanin potvrdi kada nas uoči.

Po dolasku vidjeli smo neke ljude na brodu vezanom u lučici uz koji je bio zavezan gumeni gliser. Objasnili smo im situaciju i  ljudi su nam ustupili skipera i gliser da pomognemo. Nakon nekog vremena istog smo pronašli te ga prebacili u gumenjak i odveli do obale. Čovjek nas je grlio i zahvaljivao što smo ga spasili iz gotovo bezizlazne situacije - događaj je to koji će Kati Renić ostati urezan duboku u sjećanja. 

"Vjerujem u pravdu"

Za ovo dvadesetpetogodišnju policijsku službenicu iz Ciste Provo danas nastanjenoj u Lovreću policijska akademija bila je zapisana davno ranije. Već u srednjoj školi znala je što joj je činiti. Pomagati ljudima u dobrim i lošim situacijama oduvijek joj je bio primarni cilj. 

- Doista vjerujem u pravdu i želim doprinositi sigurnosti zajednice, a upravo ovaj posao to mi i omogućuje. Svaki dan donosi nove izazove i nikada nije monotono. Posebno me veseli taj osjećaj zadovoljstva jer znam da moj rad doprinosi životima drugi - smatra Kata.

image

Kata Renić

PP Omiš

I njena obitelj je, naravno, ponosna poslom koji radi. Ponekad su, kaže, zabrinuti zbog prirode posla i potencijalnih situacija u kojima bi se mogla zateći. Ipak imaju razumijevanja i prava su joj podrška. Oni su uvijek uz nju što joj u konačnici, prisnažuje Kata, daje dodatnu snagu i motivaciju da bude još bolja u poslu koji obavlja. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2024 23:38