StoryEditorOCM
Zagora81. godišnjica

Počast za 68 nevinih civilnih žrtava Košuta, Brnaza i Turjaka: pobili su ih pripadnici njemačke SS divizije Prinz Eugen

Piše Toni Paštar
26. rujna 2024. - 12:43

Kod spomen-obilježja na Kukuzovcu održana je komemoracija u povodu 81. godišnjice za 68 nedužnih civilnih žrtava koje su 24. rujna 1943. godine upravo na Kukuzovcu i kod zaseoka Malbaša u Brnazama pobili pripadnici njemačke SS divizije "Prinz Eugen". Ubijen je 41 mještanin Košuta, jedan mještanin Glavica koji se zatekao u Košutama, 17 mještana Brnaza i 7 mještana Turjaka. Njih su SS-ovski zločinci na silu odveli iz njihovih domova, doveli na Kukuzovac i tu ih streljali. U zaseoku Malbaša u Brnazama ubili su fra Rafu Kalinića i trudnu Anku Malbaša, majku petoro malodobne djece, a potom su zapalili kuću u kojoj su ih ubili.

Iako je od toga strašnog zločina prošlo više od 8 desetljeća, rodbina i prijatelji stradalih ne zabravljaju već svake godine održavaju komemoraciju, odaju počast žrtvama i za njih slave svetu misu zadušnicu. Uz njih uz spomenik na Kukuzovcu vijence su položili i zapalili svijeće saborski zastupnici i gradonačelnici Sinja i Trilja Miro Bulj i Ivan Bugarin, Miljenko Marić, predsjednik Gradskog vijeća Trilja, Igor Vidalina, voditelj Veteranskog centra u Sinju i drugi.

Svetu misu zadušnicu predvodio je don Tomislav Topčić, župnik župe Srca Iasusova u Košutama uz koncelebriranje fra Antonia Mravka, župnika župe Gospe Sinjske i don Josipa Dukića, profesora KBF-a Sveučilišta u Splitu. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2024 12:49