StoryEditorOCM
ZagoraOKUPACIJA NA GRANICI

Ovako izgleda poznati granični prijelaz s BiH za vikend, nepregledne su kolone. Zašto? Razlog je bizaran, do susjeda je

Piše Braco Ćosić
15. srpnja 2024. - 20:21

U dane vikenda granični prijelazi Osoje - Vinjani Gornji, te granični prijelaz Vinjani Donji između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, posebno u predvečernjim satima, naprosto su “okupirani” automobilima, pretežito bosanskohercegovačkih regisracijskih oznaka.

Prema neslužbenim podacima, upravo subotom i nedjeljom preko granice u oba smjera prođe između 20 i 25 tisuća putnika. Izniman je to pritisak, posebno za naše pogranične službe i djelatnike carinske službe.

image
Braco Ćosić

Otvaranjem čak četiri trake s naše strane granice donekle se pokušavaju riješiti te gužve, no usko grlo nastaje s bosansko-hercegovačke strane, a sve zbog tamošnje vrlo loše pogranične infrastrukture i jedne ulazne i jedne izlazne trake, posebno kod prijelaza Osoje.

Ovakve gužve posebno tijekom vikenda nastaju kada mnogi građani iz susjednih mjesta Bosne i Hercegovine, ali i onih iz same unutrašnjosti te države odlaze na jednodnevne izlete na more koristeći najbliži i najpogodniji prijelaz u Vinjanima Gornjim.

Dalje, preko Imotskog odlaze kroz tunel sv. Ilija na obližnje Makarsko primorje. Vraćaju se u predvečernje sate i onda nastaje krkljanac. Prošle godine dogovorom Mješovitog povjerenstva za praćenje Ugovora između Hrvatske i BiH o graničnim prijelazima otvoren je malogranični prijelaz Jovića most, koji bi itekako rasteretio međunarodni prijelaz Osoje, posebno što bi preko njega  prelazili putnici iz Livna,Tomislavgrada, Kupresa, Bugojna, Šuice, Posušja i okolnih mjesta.

image
Braco Ćosić

Taj prijelaz prošle godine bio je otvoren od 3. srpnja. Sada je već  polovica srpnja, a prijelaz nije otvoren. Razlog tome, kako su nam objasnili iz PU splitsko dalmatinske, je taj što se još nije sastalo Povjerenstvo koje je još početkom lipnja trebalo usuglasiti prijašnje dogovore o korištenju pojedinih graničnih prijelaza koji su trenutačno prijelazi za pogranični promet i izvršiti prekategorizaciju.

Hrvatska strana je na vrijeme pripremila tu odluku, ali zbog problema oko kvoruma na BiH strani, sjednica Mješovitog povjerenstva još nije održana.

- Čim se imenuju novi članovi te komisije na BiH strani,održat će se sjednica i donijeti ranije  pripremljene odluke u cilju rasterećenja graničnih prijelaza Vinjani Gornji I Vinjani Donji - objasnili su iz PU Splitsko dalmatinske.

image
Braco Ćosić

Do tada svjedočimo zaista velikim gužvama subotom i nedjeljom na tim prijelazima, no zahvaljujući predanom radu naših policijskih pograničnih službi i carine, ulaz i izlaz iz Schengenskog prostora ipak protječe po svim zakonskim regulativama.

Već sljedeće godine, kako doznajemo, u funkciji bi mogao biti i novi granični prijelaz Osoje, koji je u fazi izgradnje u susjednoj državi, pa bi se time umnogome prijelaz granice odvijao brže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 14:39