StoryEditorOCM
ZagoraOpćina Dicmo

Naši rezultati preporuka su za novo povjerenje građana

Piše Toni Paštar
25. srpnja 2024. - 08:20
Dicmo, 220724. Pripreme za proslavu Dana Opcine i blagdana svetog Jakova i Ane. Na fotografiji: Petar Maretic.Duje Klaric/Cropix/Cropix

Prije nekoliko dana održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Dicma kojom je obilježen Dan općine, utemeljen uz blagdane dicmanjskih nebeskih zaštitnika sv. Jakova i sv. Ane. Pred općinskim vijećnicima, gostima i nazočnim građanima načelnik Petar Maretić podnio je, u obliku kratkom filma, svoje posljednje izviješće u ovome mandatu i naznačio daljnje razvojne korake. Pritom se Maretić nije ograničio samo na preostalo vrijeme do novih izbora, u proljeće naredne godine, jer vjeruje da je svojim rezultatima u prvom mandatu na dužnosti načelnika opravdao izborno povjerenje građana Dicma i da će mu oni to povjerenje obnoviti. Zato kroz razvojne planove i postavljene zadaće gleda na duži vremenski period.

Svake godine govorite o najvažnijim rezultatima i budućim planovima. Što je bilo glavno obilježje u radu općine Dicmo i Vas kao načelnika kroz minulih 12 mjeseci?

- Bilo je toliko poslova da mi se čini kako su dani sve kraći iako, znamo, uvijek traju 24 sata. Bogu hvala, rezultati nisu izostali. Oni su tu, vidljivi svakome i na opću korist mještanima Dicma. Za nabrojiti sve što je napravljeno kroz proteklih godinu dana trebao bi puno veći prostor od dvije stranice naše Slobodne. Stoga bih se osvrnuo na najvažnije projekte koje smo realizirali ili je njihova izvedba u tijeku. To su izgradnja nove matične zgrade dječjeg vrtića, razvoj radne zone Dicmo, konačno rješenje vodoopskrbe dijela Dicma koji do sada nije imao vodu iz slavina, a zahvaljujući usvajanju izmjena i dopuna prostorno-planske dokumentacije stvorili su se uvjeti da napokon finaliziramo pripreme za proširenje groblja.

Možete li biti konkretniji o svakome od tih projekata?

- Naravno da mogu. Evo, krenut ćemo od vrtića. Kroz protekle tri godine mojega mandata u skrbi o djeci predškolskog uzrasta postigli smo rezultate kojima se s razlogom ponosim. Dobivamo dva vrtića i jaslice što nisu uspjeli ni gradovi ili općine s mnogo većim proračunskim prihodima. Na katu općinske zgrade uredili smo prostor i smjestili dvije skupine djece vrtićkog uzrasta. Zahvaljujući tome u pedagoškoj godini koja je pred nama sva djeca s područja Dicma starija od tri godine, koja su ispunila zakonske uvjete, upisana su u vrtić. Posebno se ponosim što ćemo napokon završiti s izgradnjom nove zgrade dječjeg vrtića, a čija je gradnja započela još prije 12 godina. Sa svojim suradnicima uspio sam osigurati potrebna sredstva za financiranje konačnog završetka izgradnje, uz puno razumijevanje ministra Radovana Fuksa kojemu posebno zahvaljujem.

O kojem se novčanom iznosu radi?

- Dovršetak građevinskih i zanatskih radova stajat će 1.400.000 eura, a još 200.000 eura utrošit će se za nabavku opreme.

Odakle novac?

- Više od 700.000 eura dobili smo iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti(NPOO). Javili smo se na natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja, udovoljili svim postavljenim uvjetima i dobili novac. Ostali dio ulaganja osigurali smo iz vlastitih izvora s tim da očekujemo još neke potpore.

Kada će novi vrtić biti završen?

- Gradnja i opremanje moraju biti okončani do kraja svibnja 2025. godine. Na to nas obvezuje ugovor o korištenju sredstava iz NPOO.

Što će novi vrtić omogućiti djeci Dicma i njihovim roditeljima?

- Neusporedivo bolje uvjete za vrtićke skupine za koje uvodimo 10-satni program te uvođenje jasličara što je do sada brojnim mladim zaposlenim roditeljima bio gotovo nepremostivi problem.

Ovim ste za duži vremenski period riješili prostorne uvjete općinskog dječjeg vrtića?

- Odmah poslije završetka izgradnje matične zgrade krenut ćemo s projektiranjem i pripremama za što skoriju izgradnju novog vrtića u društvenoj zoni na području naselja Ercegovci, za gravitirajuću djeci s područja općine Dicmo, ali i iz susjednih jedinica lokalne samouprave.

Kada se razgovara o Dicmu u konačnici se uvijek dođe na radnu zonu koja je općinska žila kucavica, ali i veliki potrošač novca za komunalnu infrastrukturu?

- Kroz protekle tri godine kao svoj prioritet stavio sam dovođenje novih investitora. Danas kada podvučem crtu dolazim do podatka da je u tom vremenu u našu radnu zonu došlo 15 novih tvrtki koje već grade svoje poslovne prostore ili su u visokoj fazi priprema. Neki od njih već su počeli uspješno raditi i proizvoditi.

Koliko poduzetnika posluje u radnoj zoni Dicmo i koliko imaju zaposlenih?

- Prema najnovijim podacima, u našoj radoj zoni posluje oko 70 poduzetnika od kojih je 40-ak tvrtki, pravnih osoba, a ostali su obrtnici. Oni trenutno zapošljavaju oko 600 radnika, 150 više nego prije tri godine.

Kolika je nezaposlenost na području općine Dicmo?

- Imamo oko 100 osoba koje su na popisu onih koji traže posao. Nezaposlenost u Dicmu je među najmanjima u našem širem okruženju. Bolja od nas je samo općina Dugopolje.

Ako se radna zona Dicmo nastavi širiti sadašnjim tempom hoće li poduzetnicima nedostajati radnika?

- Ja vjerujem da još jedno vrijeme poduzetnici u našoj zoni neće imati problema s radnom snagom. Ako radnika ne bude u samom Dicmu bit će ih u gravitirajućem okruženju.

Dicmo je dugo ulagalo gotovo sva raspoloživa sredstva u komunalno opremanje radne zone. Komunalna infrastruktura na tom prostoru još uvijek nije zaokružena?

- Svake godine izdvajamo najviše što možemo za gradnju i širenje nove mreže cesta, struje, vode... Uskoro ćemo u novo asfaltiranje uložiti 280.000 eura koje smo dobili od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. I više bi da imamo, ali radi ograničenih sredstava idemo korak po korak.

Ove godine u Dicmu je završena vodoopskrba?

- Tako je, napokon smo izgradili vodoopskrbnu mrežu i za naselje Sušci. To je za nas bio veliki zalogaj kojega sigurno ne bismo ostvarili bez potpore EU fondova, Hrvatskih voda, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i tvrtke "Vodovod i odvodnja Cetinske krajine" kojoj smo suvlasnici. Kao općinska administracija posebno smo se angažirali u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa na trasi. U izgradnju je uloženo oko 1.100.000 eura. Prije nekoliko mjeseci označili smo završetak toga projekta. Od tada do danas na novu vodovodnu mrežu spojeno je više od 110 novih kućanstava. Uz ova ulaganja kroz protekle 3 godine izgradili smo i(li) obnovili 12 vodovodnih linija, a pripremljena je dokumentacija za još pet novih. Također pripremamo uvjete za vodoopskrbu i drugu infrastrukturu novih stambenih zona definiranih nedavno usvojenim Prostornim planom.

Prostornim planom otklonili ste administrativne prepreke za brojne projekte?

- Taj naš prostorni dokument otvorio je pretpostavke za više projekata. Ova naša dionica državne ceste je crna točka. Imali smo niz sastanaka s Hrvatskim cestama gdje smo ukazivali na probleme i tražili rješenje kroz rekonstrukciju D1 na prolazu kroz Dicmo. Očekujemo od Hrvatskih cesta da nam predstave rješenje planirane obilaznice te da neodgodivo postave kamera na postojećoj cesti kako bi se broj teških prometnih nesreća s najtežim posljedicama sveo na nulu. Čini mi se da u Hrvatskim cestama teško prihvaćaju činjenicu da imaju prometni čep na području općine Dicmo i da su ovdje i na širem prostoru cetinskog kraja nužna neodgodiva ulaganja.

Što je s lokalnim ulaganjima?

- To ne naglašavam posebno jer spada u redovnu djelatnost. Širili smo nerazvrstene ceste, neke i asfaltirali, te svakodnevno obavljali redovne komunalne poslove i intervencije.

Uveli ste linijski prijevoz putnika iz rubnih naselja do centra Dicma?

- To smo pokrenuli prije pola godine. Imamo dvije linije kojima naši mještani, posebno stariji, dođu do liječnika, u ljekarnu, poštu i slično ili do autobusnih stajališta radi daljnjih putovanja do Splita i Sinja.

Kroz minulu godinu završili ste uređenje dvaju parkova, a u najavi je Kulturno-interpretacijski centar Dicmo?

- Za Kulturno-interpretacijski centar smo kroz ITU mehanizam osigurali dio potrebnih sredstava. On će se izgraditi u samom centru Dicma. Slijedi raspisivanje natječaja, povlačenje odobrenih sredstava i ulaganja. Nedavno smo završili Zeleni park sa sadržajima za mlade i obitelji. Završili smo i Tematski park povijesnih puteva i željezničke postaje Rera, koji smo otvorili prije nekoliko dana. Sada radimo na nabavci pojedinih eksponata kojim ćemo oplemeniti taj prostor.

Hoće li među tim eksponatima biti i lokomotiva Rere? 

- Radimo na tome da Reru vratimo u Dicmo, ali o detaljima još ne mogu govoriti.

Što je s uređenjem bujice Suvoja koja je prije 3 godine poplavila veliki dio Dicma?

- Na tu smo temu s Hrvatskim vodama imali cijeli niz sastanaka. Rezultat je izrada koncepcijskog rješenja i izvedbenog projekta, a sada smo u fazi da ove godine pokrenemo izgradnju barem dijela kanala. Ustrajat ćemo kod Hrvatskih voda da se problem Suvoje trajno riješi, od Dicma do Biska.

Svi se žale na demografska kretanja. Kako to da u Dicmu raste broj stanovnnika?

- Rekao bih da nas je zahvatila plima iz Splita koji je potrošio prostor pa su stambeni kvadrati u tom gradu postali nepriuštivi. Zbog toga se u Dicmo vraćaju mladi na djedovinu te sve više mladih obitelji koje kupuju građevinske parcele i grade obiteljske kuće. Mi smo očistili 17 tisuća kvadrata za koji kompleks pripremamo i infrastrukturu da bismo to zemljište u dogledno vrijeme isparcelirali i uz povoljnu naknadu ustupali mladim obiteljima za izgradnju kuća.

Brinete se, dakle, za mlade, a što s preminulima za koje također nedostaje "stanova"?

- Prostorni plan nam je napokon omogućio da krenemo u razvoj projekta širenja groblja. Vjerujem da ćemo do kraja godine izraditi potrebnu projektnu dokumentaciju i dobiti dozvole te u 2025. godini krenuti s izgradnjom novih grobnica.

Vi ste predsjednik Nezavisne liste mladih. Imate li radi toga problema u komuniciranju i suradnji s vlastima županijske i državne razine koje su drugih političkih opcija?

- Mi kao Općina sa svima surađujemo odlično, sa Županijom splitsko-dalmatinskom i županom Blaženkom Bobanom, županijskim tvrtkama te sa svim ministarstvima na čije se natječaje prijavljujemo radi financiranja naših projekata. Uz preko milijun eura za vrtić i radnu zonu dobili smo cijeli niz manjih iznosa. Županija nam je, preko Županijske uprave za ceste, sanirala prometnicu Osoje – Sušci, a krenut će i gradnja županijske ceste kroz Krušvar. Uglavnom mogu reći da nas županija i ministarstva prate i potpomažu u svim projektima i da u komunikaciji nema nikakvih zapreka.

Iako ste predsjednik Nezavisne liste mladih na parlamentarnim izborima bili ste na posljednjem 14. mjestu u 9. izbornoj jedinici. Što ste postigli kad Vas ni Vaše stranke nema u Saboru?

- To je prvo naše parlamentarno izborno sudjelovanje kojim smo pokazali da imamo određenu političku snagu. Ušli smo bez iskustva s vjerom da će se dogovori poštivati. Naši su nas partneri uvjerili da im nije bilo ni do pravde ni do poštenja. To nam je dobra pouka kako ćemo se postaviti za predstojeće izbore za Skupštinu naše županije.

Okviri:

Laureati

Odlukom Općinskog vijeća Dicma ovogodišnju nagradu za životno djelo dobila je prvakinja Hrvatskog glumišta Milka Podrug Kokotović, kazališna, televizijska i filmska glumica, rođena Dicmanjka. Počasnim građaninom Dicma proglašen je don Vlado Strikić, župnik Dicma od 2002. godine i dekan Kliškog dekanata. Za sportske uspjehe nagrade općine dodijeljene su boksaču Marku Milunu, najboljem hrvatskom superteškašu i Maji Sokač Zebić, rukometnoj olimpijki i reprezentativki, danas trenerici Podravke. Posebne zahvalnice dodijeljene su sportskom društvu Sv. Jakov za organizaciju malonogometnog turnira i druga sportska događanja, KUD-u Dicmo za organiziranje smotre folklora i omasovljenje udruge te speleološkom društvu Špiljar koje Dicmu pomaže u brojnim projektima, a posljednji je bio čišćenje ponora Lastovnjak.

Blagdanski program

Četvrtak 25.07. sv. Jakov

8 sati sveta misa, predvodi don Vlade Strikić

10,30 sati procesija i sveta misa, predvodi don Tomislav Ćubelić

18 sati sveta misa, predvodi don Stipe Šurlin

19,30 sati smotra folklora "Da se ne zaboravi"

21 sat koncert Mate Bulića

17 do 19 sati posebni program za djecu

 

Petak 26. 07. sv. Ana

8 sati sveta misa, predvodi don Vlade Strikić

10,30 sveta misa s procesijom, predvodi mladomisnik fra Stipe Buljan

18 sat sveta misa i blagoslov djece, predvodi don Ivan Terze

19 sati posebni program za djecu

 

Sadržaj je nastao u suradnji Slobodne Dalmacije i općine Dicmo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 01:30