StoryEditorOCM
ZagoraNA VELIKU GOSPU

Nadbiskup Križić na misi u Sinju: Droga, kriminal, prostitucija, alkohol i kocka - zmajevi su zla koji prijete mladima

Piše Toni Paštar
15. kolovoza 2024. - 14:15

Tradicionalno vjerničko okupljanje u gradu alkara i slavlje Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, blagdana Velike Gospe, ove godine u Svetištu Gospe Sinjske imalo je posebnu dimenziju jer je crkva sinjske Majke, najvećeg marijanskog svetišta na južnohrvatskim prostorima, u lipnju uzdignuta na čast bazilike.

Središnje slavlje u 9.25 sati najavila su zvona sa zvonika crkve Gospe Sinjske. Bio je to poziv vjernicima da se pripreme za svečani ophod. U 9.30 sati zasvirale su fanfare, a u isto vrijeme odjeknuli su plotuni mačkula sa staroga Grada.

Bila je to tradicionalna obavijest da upravo u tom trenutku sinjski franjevci s Gospina oltara skidaju sliku Gospe Sinjske. Franjevci su svetu sliku ponijeli do glavnih crkvenih vrata, ispred kojih su ih dočekali i nošenje slike preuzeli alkari: slavodobitnik 309. Sinjske alke Jure Domazet Lošo, alajčauš Ivica Filipović Grčić, zamjenik alajčauša Ante Runje i alkar Bože Mandac. Alkari su Gospinu sliku nosili do vrha Pijace, a potom su je od njih preuzeli alkarski momci: Domagoj Delija, Ante Čovo, Dražen Šušnjara i Ilija Đipalo.

image

Miro Bulj u narodnoj nošnji

 

Jakov Prkić/Cropix

Tijekom ophoda sliku Gospe Sinjske još su nosili bogoslovi, časne sestre, policajci, vatrogasci, vojnici, branitelji, članovi KUD-ova i drugih udruga. Nositelji su se smjenjivali, ali je ostalo zamijećeno da su alkari, kao Gospini vitezovi, bili stalno sa strane slike i zajedno s njima alkarski momci.

Na čelu procesije bio je križonoša s velikim križem i uz njega je išao kadionik. Iza njih hodali su barjaktari držeći na jarbolima barjake župa i bratovština. Ispred Gospine slike išao je nadbiskup Križić u pratnji provincijala fra Marka Mrše i sinjskoga gvardijana fra Marinka Vukmana sa skupinom drugih svećenika.

image

Bio je i župan splitsko- dalmatinski Blaženko Boban

Jakov Prkić/Cropix

Prije njih, a poslije alkarske povorke, u procesiji su bili nositelji civilne vlasti i drugi uglednici. Predvodili su ih sinjski gradonačelnik Miro Bulj u narodnoj nošnji i njegov zamjenik Denis Bobeta, a u skupini su još bili Jadranka Žarković kao izaslanica predsjednika RH Zorana Milanovića, ministri Tonči Glavina kao izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i Ivan Šipić, saborski zastupnik, gradonačelnik Trilja Ivan Bugarin kao izaslanik Gordana Jandrokovića, predsjednika Hrvatskog sabora, Igor Vidalina kao izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, HDZ-ov kandidat za predsjednika RH Dragan Primorac, zlatni olimpijac Martin Sinković, čelnici gradova i općina cetinskog kraja i drugi. Kada je slika Gospe Sinjske u procesiji došla do označenog mjesta u ulici Put Petrovca, spuštena je na zemlju. U tom trenutku zapucale su mačkule, a potom je sa slikom podijeljen blagoslov na sve četiri strane.

image

Dragan Primorac u društvu brata Damira na sinjskim ulicama

 

Jakov Prkić/Cropix

Kada je u procesiji Gospina slika donesena na privremeni oltar na Trgu dr. Franje Tuđmana, koji je zajedno s dvorištem Franjevačkog samostana i dijelom Glavičke ulice bio prepun vjernika, počelo je svečano misno slavlje koje je predvodio nadbiskup mons. Zdenko Križić. Prigodnu propovijed nadbiskup je posvetio Mariji kao majci, ali ne samo kao majci koja prolazi patnje rađanja, nego i Mariji kao sinonimu majke "koja rađa i odgaja, koja svoju djecu prikazuje Bogu i Boga formira u njihovim dušama".

"I dok nam Knjiga otkrivenja, s jedne strane, predstavlja ženu koja viče u mukama rađanja, pred nama je danas i jedna druga slika: slika mnoge djece koja viču u utrobama svojih majki koje ih ne žele roditi, koje ne žele njihov život, nego njihovu smrt. Znamo koliko ima danas onih koji se na sve načine zalažu za ubojstva djece u majčinoj utrobi. To nazivaju slobodom i pravima žene da sama odlučuje o svom tijelu...

image

Sinjski franjevci s Gospina oltara skidaju sliku Gospe Sinjske

 

Jakov Prkić/Cropix

Neki se naježe i dižu na zadnje noge kada čuju za pokrete koji se zalažu za život od začeća. Hod za život mnogima podiže tlak, jer oni žele hod za smrt. Došlo se dotle da se borba za život želi prikazati kao nešto retrogradno i nakaradno. Kamo ide ova civilizacija?" - upitao se nadbiskup Križić.  I nastavio: "Koliko je samo danas prijetnji našoj djeci i mladima da nikada ne uzrastu do te punine. Koliko nam je djece i mladih zmaj našeg vremena zaveo i usmjerio putem koji ne vodi u život? Droga, kriminal, prostitucija, alkohol, kocka: sve su to zmajevi ovoga vremena koji vrebaju da proždru našu djecu i mlade prije negoli stignu otkriti ljepotu života i njegov puni smisao...

image
Jakov Prkić/Cropix

Zlo može razarati, Zmaj može gutati i ubijati, može davati dojam da ga ništa ne može zaustaviti, ali nije tako. Na kraju svega Bog pobjeđuje. Ne smijemo se obeshrabriti nikada. Sve je u Božjoj ruci. Zlo nije moćnije od Boga, od njegove ljubavi i dobrote..."

U ime sinjskih franjevaca svim sudionicima velikog vjerskog slavlja u Svetištu Gospe Sinjske riječi zahvale uputio je gvardijan fra Marinko Vukman. Na kraju slavlja, koje je završilo zajedničkim pjevanjem himne "Lijepa naša" i plotunima mačkula sa satrog Grada, svim sudionicima podijeljen je Božji blagoslov.

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 12:10