StoryEditorOCM
ZagoraPOVODOM DANA GRADA

Miro Bulj se na svečanoj sjednici pohvalio projektima i udijelio nagrade. Najavio i novu kandidaturu za gradonačelnika

Piše Toni Paštar
14. kolovoza 2024. - 17:39

- Ovo je četvrto obilježavanje Dana grada otkako sam ja preuzeo dužnost gradonačelnika. Vidimo se na ovom mjestu i dogodine - tim riječima Miro Bulj je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Sinja održanoj u povodu Dana grada i blagdana sinjske nebeske zaštitnice Gospe Sinjske zaključio svoj osvrt na prethodni širi video prikaz svega što se u alkarskom gradu radilo od 2021. do danas.

Buljeve riječi "vidimo se na ovom mjestu i dogodine" shvaćene su kao njegova najava kandidature za gradonačelnika na izborima narednog proljeća. Sinjski gradonačelnik u prigodnom govoru ustvrdio je gradska vlast ciljanim mjerama dovela do početka demografske revitalizacije jer se u Sinju više rađa nego umire. Sveukupni rezultati bili bi, smatra on, puno bolji da ga, kako je rekao, ne bojkotiraju centralna i županijska vlast kojoj ne odgovara jer nisu njegova (politička) vertikala.

image

Miro Bulj

Saša Burić/Cropix

Unatoč tomu Bulj smatra kako je Sinj grad budućnosti i najperspektivniji grad u Hrvatskoj. Uz upućene kritike od Hrvatskih cesta je zatražio realizaciju brze ceste od Križica do Kukuzovca, od županije da sanira srednjoškolsku sportsku dvoranu, a od HEP-a da osigura dovoljno električne energije u Gospodarskoj zoni Kukuzovac. Sinjski gradonačelnik je sa svečane govornice ponudio pomoć gradu Trilju i općini Hrvace (u obje na vlasti HDZ), ukoliko će preuzeti sinjski razvojni model.

Brojni uzvanici

Svečano zasjedanje sinjskog Gradskog vijeća, po tradiciji održano u hotelu Alkar, otvorio je njegov predsjednik Petar Župić i pozdravio sve nazočne, na prvom mjestu branitelje, članove obitelji poginulih branitelja i predstavnike braniteljskih udruga. Poimenično je, među ostalima, pozdravio Melitu Mulić, savjetnicu predsjednika RH Zorana Milanovića u ulozi njegova izaslanika, saborske zastupnike Mosta Božu Petrova, Nikolu Grmoju i Zvonimira Troskota, Matu Šimundića, predsjednka Skupštine Splitsko-dalmatinske županije i pročelnika Josipa Matkovića kao izaslanika župana Blaženka Bobana, sinjskog gvardijana fra Marinka Vukmana, predstavnike susjednih gradova i općina, HV-a, MUP-a, DVD i JVP Sinj, VAD-a na čelu s predsjednikom dr. Stipom Jukićem i druge.

Posebne pozdrave predsjednik Župić uputio je slavodobitniku 309. Sinjske alke Juri Domazetu Loši i njegovu alkarskom momku dr. sc. Ivanu Domazetu i slavodobitniku 68. Vučkovića dječje alke Grdelinu mlađem. Najveći pljesak dobio je sinjski zet Martin Sinković, s bratom Valentom zlatni olimpijac, a koji su, kako je rekao Bulj, najsjajniju odličje brusili u cetinskom kraju, na jezeru Peruća.

Gradska priznanja

U prikazu rezultata tijekom minulih 12 mjeseci, čime se u svim jedinicama lokalne samouprave u ovakvim prigodama ne propuštaju pohvaliti, gradonačelnik Bulj i njegov tim pobrojali su sve što se radilo ili se još radi na području alkarskoga grada od preuzimanja vlasti 2021. godine. Pritom nisu razgraničili projekte koji su pripremljeni i financiraju se s državne ili županijske razine u odnosu na one koji se financiraju iz gradskog proračuna.

image

Dobitnici nagrade grada Sinja

Toni Paštar

Na svečanoj sjednici gradonačelnik Bulj i predsjednik Gradskog vijeća Župić uručili su gradska priznanja najzaslužnijim kolektivima i pojedincima. Kolektivne nagrade dobili su Udruga policije Sinja i Cetinske krajine iz Domovinskog rata i Udruga roditelja i udovica poginulih branitelja grada Sinja i Cetinske krajine. Osobne nagrade dobili su Branimir Ćurković koji je darovao 101 dozu krvi, Mirjana Runje, djelatnica čistoće u tvrtki "Čistoća Cetinske krajine" i Josip Gabrić Joko, domar na Gradskom bazenu Sinj. Nagrada za životno djelo posthumno je dodijeljena Jošku Bošnjaku Čoki iz Hrvaca, posljednjem i ujedno ratnom predsjedniku Skupštine općine Sinj i cjeloživotnom humanitarnom djelatniku. Nagradu za životno djelo Bošnjaka primila je njegova udovica Veronika uz sudjelovanje troje od petoro njihove djece.

Prigodni glazbeni program izveli su klapa Sinj i Dražen Žanko, a pjesnik Ante Nadomir Tadić Šutra recitirao je nekoliko svojih pjesama. Program su vodili Mihaela Perajica i Josip Grčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 19:00