StoryEditorOCM
ZagoraPUNE KLUPE U ZAGORI

Mala škola u Prugovu puna veselih prvašića, župan Boban otvorio im dušu: ‘Prije 57 godina pješačio sam sedam kilometara‘

Piše Sandra Barčot
9. rujna 2024. - 14:50

Premda su ove školske godine čak dvije područne škole u Splitsko-dalmatinskoj županiji zatvorile svoja vrata – ona u Ravči, kao dio OŠ "Vrgorac", te u Vojniću, kao sastavnica OŠ "Trilj" – itekako raduje povećanje broja prvašića u Područnoj školi Prugovo, koja djeluje kao dio matične osmoljetke Petra Kružića iz Klisa.

Početak nastavne godine bio je iznimno veseo, uzbudljiv za mališane, njih čak 11 koji su bili u fokusu svih odraslih. Za njih se organizirala i svečana fešta u povodu prvog dana u klupama.

A mnogo je neuobičajenih gostiju samo zbog njih – osam djevojčica i tri dječaka – pohodilo jednokatnicu uz državnu cestu Klis – Muć, u kojoj postoje tri razreda – ovi "friški" prvašići pod paskom nastavnice Marine Sarić, drugaši s nastavnicom Marijom Kuliš i trećaši s nastavnicom Elis Samardžić.

– Danas želim u ime osnivača, Splitsko-dalmatinske županije, svim učenicima i osnovnih i srednjih škola sretan i uspješan početak nastave, a vama, draga djeco, još sretniji ovaj poseban dan za vas, vaš početak obrazovanja – prvo se protokolarno, a onda i emotivno župan Blaženko Boban obratio mališanima i prosvjetnim djelatnicima predvođenima županijskim  pročelnikom za prosvjetu Tomislavom Đonlićem i njegovim zamjenikom Ilijom Krištom, ravnateljem matične OŠ Petra Kružića Nevenom Tešijom te načelnikom općine Klis Jakovom Vetmom, uz brojne roditelje, ali i braću i sestre prvašića, kao i novinarsku svitu, te učenike drugog i trećeg razreda PŠ Prugovo, pa je dodao:

image

Župan Blaženko Boban dobio je poklon: uokvireni izvod iz školske matične knjige s njegovim ocjenama kao prvašića

Božidar Vukičević/Cropix

– Prije 57 godina i ja sam bio u klupi škole u Prugovu. Pješačio sam sedam kilometara do škole i sedam kilometara nazad do kuće u zaseoku Bobani, u Radinje. I zato vam samo jedno mogu reći: pazite na sebe, posebno u prometu.

Svi ste naša djeca i družite se, igrajte se, pomažite jedan drugom, i ne rugajte se nikome. Roditelji, želim vam puno strpljenja s djecom, a učiteljice, pazite naše mališane, čuvajte ih, educirajte ih jer su oni vaše ogledalo u budućnosti. Ovdje smo na početku nastave, a za nekoliko dana vaša školska zgrada dobit će i skele jer krećemo u energetsku obnovu.

Laptopi na poklon

Boban je najavio novo ulaganje, te je područnoj školi poklonio 15 laptopa za uspješan rad, uz poruku:

– Neka vas čuva sveti Ante prugovački!

No i domaćini su iznenadili župana, kojemu smo u očima "sinjali" i suze kad je primio poklon – uokvireni izvod iz školske matične knjige s njegovim ocjenama kao prvašića prije 57 godina:

– Evo ocjena: 5, 4, 5, 5, 4... – nasmijao je Boban djecu, koju je Županija darivala ruksakom, majicama te dječjom slikovnicom autorice Andrijane Grgičević "Priča o svetom Jeri", nebeskom zaštitniku naše županije.

– Djeco, ovo je veliki korak za vas, ali i za roditelje te i za nas nastavnike, stoga ćemo svi zajedno koračati jer ste vi naša djeca – pozdravila je svoje nove učenike nastavnica Marina, koja je đake dočekala i s poklonima dobrodošlice, s individualnim porukama za svakoga od njih.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Stariji su školarci – drugaši i trećaši – pripremili i zanimljivu priredbu za nove učenike njihove područne škole, s brojnim mudrim savjetima kako "bezbolno" učiti i dobiti dobre ocjene.

Mnogo mladih obitelji

– Voditelji su Ivona Perković i Josip Samardžić. Ivonina se obitelj s dvoje djece doselila iz Splita u Prugovo. Dječak koji recitira "Pismo s planine", Josip Jakelić, isto se s familijom, a imaju četvero djece, doselio iz Splita – informacije o mališanima, učenicima Područne škole Prugovo, davala nam je nastavnica Elis Samardžić, ponosno prateći priredbu i izvedbu svojih pulena, od recitacija do igrokaza. Priredba je okončana zajedničkom pjesmom "Kad si sretan".

A što kažu roditelji? Jer prvašići su sramežljivo sve pratili, širom raširenih očiju, upijajući sve te zvukove, nova lica, šušur oko njih, pa su mnogi, onako uzbuđeni, ostali sjediti uoči početka priredbe, kad je započelo intoniranje najljepše hrvatske pjesme, himne "Lijepa naša".

– Lijep je život u Prugovu, sve je blizu, a opet imamo mir. Ima dosta pogodnosti, no fali nam sadržaja, poglavito za djevojčice – zbore nam Natalija Šunjić mama je sedmogodišnjakinje Magdalene, a Anita Petričević mama također sedmogodišnjakinje Martine.

image

Anita Petričević sa kćerkom Martinom

Božidar Vukičević/Cropix

U ovoj ćakuli o prednostima i manama života izvan gradskog središta od jednog smo oca doznali ono najvažnije:

Šimine ručice

– Prednost je veliki prostor za život, poglavito za sigurnu igru djece. Prugovo je blizu Splitu, sada i ova novouređena i proširena cesta s nogostupom olakšava život, no nedostaje nam ljekarna, neki dućani. Vidi se da se mjesto razvija, provode se ulaganja, a to je najvažnije – konkretan je Luka Gilić, otac sedmogodišnje prvašice Lee, koji se s obitelji doselio u Prugovo 2022. godine.

– Na ženinu zemlju – smije se Luka, kao predstavnik još jedne mlade obitelji koja je gradsku vrevu i užurbanost i (pre)skupe stambene kvadrate zamijenila životom u prirodnom okruženju, koje polako dobiva i urbani štih.

Uz jedan dodatak – njegov desetomjesečni sin Šime bio je najmlađi sudionik ove svečanosti, školske priredbe za prvašiće, među kojima je i njegova sestra Lea, a kojoj je mališan Šime najviše pljeskao ručicama. Uz pomoć oca, naravno.

image
Božidar Vukičević/Cropix
image

Ravnatelj Neven Tešija
 

Božidar Vukičević/Cropix
image

Luka Gilić sa sinom Šimom starim 10 mjeseci koji je s obitelji iz Splita dosao živjeti u Prugovo

Božidar Vukičević/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. rujan 2024 14:50