StoryEditorOCM
Zagoravečer gastronomije

Ispraznile se teće na fešti u dalmatinskom mistu: ‘Nigdi takvih okusa!‘ Kuhale i zvijezde Masterchefa, imamo i recept

Piše Mladen Nejašmić
12. kolovoza 2024. - 17:18

Gledano iz subotnje perspektive, Šestanovac bi uskoro mogao postati kulinarsko središte tog dijela Dalmatinske Zagore.

Povod takvoj revoluciji na Zabiokovskoj gastronomskoj sceni je nezaboravna večer gastronomije i tradicije pod radnim nazivom "Okusi Šestanovac 2024" koja se po prvi puta održala u "Borićima", središnjem mjestu kužinjavanja i druženja gdje su tradicionalnim jelima notu novog modernog kulinarskog umijeća "umiješale" zvijezde popularnog Masterchefa Ivan Temšić i Robert Predrag Žmire. Ovi talentirani kuharski dvojac uživo je demonstrirao svoje vještine dijeleći sa mnoštvom okupljenih tajne kulinarskog majstorstva.

image
Ivo Ravlić/Cropix

Uvertira večeri nabijenoj miomirisima dobre domaće hrane svakako su bile lokalne domaćice predstavljajući stare i danas tražene specijalitete poput Grabovačkih makaruna s provarom i tradicionalnog Prisnaca, vraćajući svojim okusima i mirisima brojne posjetitelje u prošlost kada je ta, nekada sirotinjska spiza, bila svakodnevna hrana, a danas delicija čiju zaštitu u Šestanovcu uskoro očekuju.

Jedna od tih vrsnih domaćica je i mlada Anita Bartulović, prošlogodišnja pobjednica Večeri Grabovačkih makaruna koja se već tri godine održava u tom pitoresknom mjestu šestanovačke općine. Njena teća, prva je planula zajedno s domaćim sirom prelivenim maslinovim uljem.

image

Pobjednica makarunijade Anita Bartulović

Ivo Ravlić/Cropix

- Bilo je za prste polizat. Takve okuse nećete osjetiti nigdje nego u ovom kraju. Spoj tradicije sa mediteranskom kuhinjom ovdje je doživio svoj vrhunac. Pošto sam miljenica talijanske kuhinje, odnosno raznih vrsta tjestenina, makaruni su, bar za mene, pun pogodak.

Zato sve pohvale organizatorima, domaćicama i kuharima jer ono što su oni večeras našim nepcima pružili ostat će nezaboravna uspomena. Stoga bih voljela da takav vid prezentacije domaćih jela postane prepoznatljiv za ovo mjesto - poželjela je Marina Popović koja je zajedno sa djecom pohodila kulinarsku svečanost u "Borićima".

image

Marina Popović s djecom

Ivo Ravlić/Cropix

Ona je tek jedna od brojnih znatiželjnika koji su te subotnje večeri došli posvjedočiti umijećima znamenitih gastro znalaca poput Žmire i Temšića i njihovom izazovu spremanja prepoznatljivih jela šestanovačkog kraja.

Osim makaruna i prisnaca, gostujući kulinarski mađioničari prionuli su sa pripremanjem domaćeg pivca i pure iz vodenice te na daleko poznatim janjećim tripicama s krumpirom.

- Ovo nas je vratilo u mladost. Naviru uspomene iz djetinjstva i one tada hrane za siromašne, posebno prisnaca i one šake ravnomjerno raspoređene blitve na tanko razvaljenom tijestu umiješanom sa izrezanim suhim smokvama, a gore kora namazana maslinovim uljem i posuta šećerom. Nalik soparniku, a opet potpuno drugačije, naše... - sjećaju se Miro Biskupović danas nastanjen u Torontu i Stipe Nejašmić iz New Yorka.

image

Miro Biskupović iz Toronta, načelnik Šestanovca Martin Merčep i Stipe Nejašmić iz New Yorka

Ivo Ravlić/Cropix

Kulinarska svečanost "Okusi Šestanovac" za njih je jednako kao za gostujuće kuhare, bio svojevrstan izazov. Nisu bili sigurni da li će okusiti ono što su za sobom ostavili prije trideset i više godina. Ipak, kažu, nisu se pokajali.

Osim gastarbajtera, na feštu u Šestanovac stigli su i brojni strani gosti koji svoje godišnje odmore provode u okolnim kućama za odmor i apartmanima. Po prvi put se susreću s ovakvom vrstom hrane, posebno načinom njezina pripremanja.

image

Tingul od pivca s purom

Ivo Ravlić/Cropix
image

Grabovački makaruni

Ivo Ravlić/Cropix

- Prilazili su nam s pohvalama. Ništa slično nisu vidjeli ni kušali - tvrde Martin Merčep, načelnik općine Šestanovac i Ivanka Ribičić iz općinske Turističke zajednice, organizatorski dvojac ove prve smotre tradicionalnih jela u toj Zabiokovskoj općini.

Želja im je bila obogatiti turističku ponudu, ali i promovirati njihova jela. Stoga će uskoro pokušati temeljem dugogodišnje tradicije pripremanja dobiti zaštićeno zemljopisno podrijetlo prisnaca i makaruna.

Možda i više od hrane, goste je zainteresirala kulinarsko umijeće gostujućih Masterchefova koji su, kao i uvijek, bili na visini zadatka.

image
Ivo Ravlić/Cropix

- Definitivno je to bio poseban izazov. Po praznim loncima, pretpostavljam da smo pogodili srž. Spremanje hrane poput pivca s domaćom purom i janjećim tripicama trebalo je uobličiti kraju gdje je takva hrana prepoznatljiv gastronomski znak.

Zato smo svi zajedno uživali. Volio bi ponovo doći ukoliko se i iduće godine nastavi sa ovakvim vidom predstavljanja tradicionalne kuhinje.

Definitivno sam voljan pomoći na razvijanju ovakvog druženja i sa sobom iduće godine dovesti još neka zvučna kuharska imena, tako da Šestanovac postane prepoznatljiv na ljetnoj otvorenoj kulinarskoj sceni u Dalmaciji - optimističan je Robert Predrag Žmire.

Tripice za prste polizat...

Janjeće tripice (za 4 osobe)

2 jušne žlice svinjske masti

150 g luka

50 g mrkve 

50 g korijena celera

Grančica peršina, ružmarina i timijana

2 režnja češnjaka 

1 svježi chilli (bez sjemenki) 

2 lista lovora 

1 čajna žlica koncentrata rajčice

1,5 dl sjeckane rajčice 

2 veća krumpira

75 g dalmatinske pancete

400 g janjećih tripica 

2 komada janjećih nogica 

Prošek 0,1l

Bijelo vino 0,2l

2 jušne žlice domaća kvasine

Tvrdi kravlji sir 40 g

Sol, papar

Tripice, ukoliko nisu prokuhane, prokuhati i nasjeckati na trakice širine 1 cm, veličine zalogaja.

Na svinjskoj masnoći popržit dalmatinsku pancetu nasjeckanu na kockice, uz dodatak kože. Dodati sitno sjeckani luk, mrkvu, celer, očišćeni chilli, popržiti, dodati nasjeckani češnjak i peršin.

Popržiti prokuhane janjeće tripice i nogice, dodati koncentrat rajčice. Popržiti i deglazirati bijelim vinom i prošekom. Nakon što vino ispari, dodati sjeckanu rajčicu i malo vode te aromatike (ružmarin, timijan, lovor).

Nakon 45 minuta kuhanja, dodati nasjeckani krumpir. Začiniti po želji sa soli i paprom i domaćom kvasinom.

Servirati uz dodatak ribanog tvrdog kravljeg sira.

image

Chefovi Robert Predrag Žmire i Ivan Temšić u svom elementu

Ivo Ravlić/Cropix
image
Ivo Ravlić/Cropix
image
Ivo Ravlić/Cropix
image
Ivo Ravlić/Cropix
image
Ivo Ravlić/Cropix
image
Ivo Ravlić/Cropix
image
Ivo Ravlić/Cropix
image
Ivo Ravlić/Cropix
image
Ivo Ravlić/Cropix
image

Miro Biskupović iz Toronta, načelnik Šestanovca Martin Merčep i Stipe Nejašmić iz New Yorka

Ivo Ravlić/Cropix
image

Janjeće tripice s krumpirom

Ivo Ravlić/Cropix
image

Chef Ivan Temšić dovršava puru

Ivo Ravlić/Cropix
image
Ivo Ravlić/Cropix
image
Ivo Ravlić/Cropix
image
Ivo Ravlić/Cropix
image
Ivo Ravlić/Cropix
image
Ivo Ravlic/
image
Ivo Ravlić/Cropix
image
Ivo Ravlić/Cropix
image

Ivanka Ribičić, direktorica TZ Šestanovac

Ivo Ravlić/Cropix
image
Ivo Ravlić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2024 20:48