StoryEditorOCM
Zagoraotvoren spomen park

Imotska krajina odala počast svom heroju. Franković: ‘Neka nas vode dvije rečenice: Bog i Hrvati i Za dom spremni!‘

Piše Snježana Šetka
21. srpnja 2024. - 17:31

U spomen na poginulog pripadnika Treće imotske bojne Četvrte brigade ZNG-e Matu Vučka Čigru, u središtu njegova rodnog mjesta u Cisti Velikoj otvoren je spomen park nazvan njegovim imenom, a u središtu parka otkriveno je njegovo poprsje u bronci.

Time je Cista Velika odala počast svome mještaninu koji je 22. listopada 1992. godine poginuo na Vlaštici, tada zadnjoj crti obrane Dubrovnika. Na veliku i besprijekorno organiziranu svečanost stigli su Cišćani sa svih strana svijeta i Čigrini suborci i prijatelji mjesta, bojne i brigade. Spomen obilježje otkrila su djeca Ciste Velike na čelu s djecom Matine obitelji – njegove sestre i braće.

- Mati njegova Cista i Domovina do neba zahvaljuju i žele da nam ovom kamenu njegovo ime bude vječno zapisano – poručila je mještanka Marija Pleić zahvalivši u ime domaćina svima koji su došli uveličati ovaj dan.

Posebna zahvala ide autoru spomen parka kiparu Veni Jerkoviću, arhitektima projekta Marku MilasuDomagoju Grabovcu, ravnatelju škole Ivanu Pleiću i jednom od inicijatora ovog projekta sada pok. Iki Čelanu.

Na svečanosti nabijenoj emocijama redali su se brojni govornici koji su zahvalili Čigri na žrtvi za slobodu i samostalnost Hrvatske, a klapa HRM-a Sveti Juraj dodatno je podigla atmosferu i oduševila više tisuća gostiju u Cisti Velikoj.

Predsjednik Udruge Imotski sokolovi koja je bila nositelj ovoga projekta, Dubravko Šumanović zahvalio je svima koji su pomogli u realizaciji ovoga projekta. Ustvrdio je kako je u Mati vrila ljubav za život, za Boga i za Hrvatsku.

- Kad čovjek na samrti kaže: Ja umirem, živila Hrvatska, a meni je umro na rukama, dobiješ nadljudsku snagu. Naš Mate je zaslužio da bude u udžbenicima i povijesnim knjigama kao branitelj koji je iznad svega volio svoju domovinu. Dobro je da je ovaj spomenik uz školu jer sam siguran da će djeca u ovoj školi imati uzora u svojoj budućnosti – zaključio je Šumanović.

Načelnik općine Cista Provo Božo Ćubić zahvalio je inicijatorima izgradnje spomen parka, Matinim suborcima iz Treće imotske bojne sa željom da se uvijek sjećamo Mate i naših hrvatskih branitelja.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković oduševio je svojim govorom.

- Pozdravljam vas u ime grada za koji je 36 sinova Imotske krajine položilo svoje živote. Danas Dubrovnik živi i slavi svoju slobodu zahvaljujući žrtvi imotskih sinova. Nikad se Dubrovnik vama i vašim obiteljima neće moći dovoljno zahvaliti. I zato ovdje stojim ponizno ispred vas sa dubokim poštovanjem i zahvalnošću.

Ovaj spomenik njeguje kulturu sjećanja, pamćenja, poštovanja, da znamo koliko smo teško stekli neovisnu nam i slobodnu Domovinu. Izražavam zahvalnost svim postrojbama koje su branile naš Grad, posebno u ovom trenutku Imotskoj bojni.

Neka nas i našu djecu uvijek vode dvije rečenice koje nikad neće biti staromodne i koje će nas uvijek podsjećati na ono što je ključno da budemo spremni obraniti svoj dom. Te dvije rečenice su: Bog i Hrvati i Za dom spremni – zaključio je Franković.

Ponesen atmosferom bio je i splitsko – dalmatinsku župan Blaženko Boban, rekavši kako je tu s oba dožupana Antom Šošićem i Stipom Čogeljom, te pročelnikom za branitelje Damirom Gabrićem i drugima, jer ovaj događaj to zaslužuje.

U ime HAZU-a govorila je akademkinja Mirna Šitum, rekavši kako je ovaj spomen park dirljiva uspomena na našeg Matu i najljepša himna jednom plemenitom životu posvećenom najvišem cilju koji mora biti uzor generacijama koje odgajamo u miru. Prijatelju dragi, zauvijek ćeš biti zaogrnut legendom i divljenjem, poručila je Šitum i sama pripadnica Četvrte.

Krvlju plaćena sloboda

General Mirko Šundov ustvrdio je kako su hrabrost i junaštvo svih imotskih sokolova jako svjetlo svima nama. Nemojmo samo plakati nego ih slavimo i pamtimo – proručio je Šundov.

Ministar hrvatskih branitelja i potpredsjenik hrvatske Vlade Tomo Medved ustvrdio je kako udruga Imotski sokolovi s mještanima otima zaboravu život i sudbinu našega Mate.

- Važno je postavljati spomen obilježja bez obzira na protok vremena, kao trajni znak zahvale ljudima koji su temelj samostalne i suverene Hrvatske. Neka ovaj spomenik bude podsjetnik i inspiracija onima koji su zaboravili koliko je krvlju plaćena sloboda koju imamo i pouči one koji ne znaju da nam sloboda koju danas imamo nije darovana nego krvlju plaćena. I zato je naša obaveza čuvati je i nikada ne zaboraviti žrtvu i hrabrost naših branitelja.

On je pozvao sve one koji napuštaju Hrvatsku u potrazi za boljim životom, neka dođu pred spomenik i neka vide kako je nama bilo tada. I vidjet će da se isplati ovdje ostati – zaključio je Medved.

Mirko Čondić zahvalio je svima, posebno suborcu Milanu Klariću na angažmanu oko ostvarenja spomenika Čigri te KUŠ - u Cista Velika.

Spomenik je blagoslovio prof. dr. sc. don Marko Trogrlić kao izaslanik vojnog biskupa Jure Bogdana uz župnika don Augustina Radovića, a svečanost je vodio sin hrvatskog branitelja Pere Eranović. Čigra je poginuo, a Hrvatska naša, Bogu hvala, u skladu s njegovim posljednjim riječima, živi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 20:57