StoryEditorOCM
Zagorarade ‘klikeri‘

Imoćani znaju kako se igra, pokazali su se kao pravi domaćini poznatog kartaškog turnira: ‘Izvrsna atmosfera...‘

Piše Josipa Rimac Vlajčić
9. listopada 2024. - 23:35

Bridge klub "Imotski tref" opet se pokazao kao izvrstan domaćin na natjecanju zanimljive i specifične kartaške igre kojom se oštroumnošću i brzinom „klikera“ i koncentracijom postižu (najbolji) rezultati.

Trodnevni bridž turnir obuhvatio je tri natjecanja, svaki dan po jedno – „Klupsko timsko prvenstvo Jadrana“ i turnire „IMP Modro jezero“ te „MP Crveno jezero“. Na imotskom listopadskom turniru koje se održava već devetnaestu godinu zaredom, nastupilo je sedamdesetak natjecatelja. U klupskom timskom prvenstvu pobjedu je odnio bridž klub „Split“, „Modro jezero“ su osvojili par Ivica Žilić i Robert Jovančević, a „Crveno jezero“ Neđo Kulenović i Faruk Mašić.  

Od Rijeke pa sve do Dubrovnika, vrsni znalci u bridžu pokazali su svoje umijeće, za Imotski i organizaciju turnira pod ravnanjem predsjednika imotskog bridž kluba Rafaela Loze imali su samo riječi hvale. A s obzirom na to da na turniru sudjeluju i igrači iz Bosne i Hercegovine, ovaj turnir ima i međunarodni značaj. Riječani, koje smo prve priupitali za dojmove, pod ravnanjem svog predsjednika Zorana Kvaje, iznimno su zadovoljni gostovanjem u Imotskom. 

image
Josipa Rimac Vlajčić

- Dolazimo već deset godina ovdje i drago nam je da smo ove godine poslali dva tima. Uvijek nam je ovdje lijepo, a domaćin se baš potrudio oko organizacije. Rijeka je u pravilu dosta uspješna u Imotskom – četiri puta smo već osvojili tu prvenstvo, a i ove godine smo došli do finala. Igramo kroz cijelu godinu, naših četrdesetak članova stalno i aktivno sudjeluje na natjecanjima. 

Bridž je inače poznat kao igra u kojoj faktor sreće ne igra ulogu, svi imaju jednake šanse jer svi dobiju iste karte i svodi se na logiku, tj. kako igrač misli da je najbolje odigrati određenu kombinaciju karata. Izvrstan je trening za moždane vijuge i jako dobra vježba za održavanje mentalne kondicije i sprječavanja razvoja Alzhaimerove bolesti. Potvrdit će nam da se uz sve te zdravstvene dobrobiti, igrači bridža i jako dobo zabavljaju i druže, dobro raspoloženi predsjednik splitskog kluba Branko Krolo

- U Imotskom nam je izvanredno, krasan dan, izvrsna atmosfera, a mi smo tu stalni gosti i natjecatelji, već osamnaest godina i svake godine turnir je sve brojniji. O popularnosti govori i činjenica da je zbog velikog broja prijava organizator čak morao zatvoriti i prijave pa su i neki naši Splićani ostali praznih ruku.

image
Josipa Rimac Vlajčić

U Hrvatskoj ima puno jakih turnira, ali u Imotski rado dolazimo zbog atmosfere, dobre spize, prijatelja koje srećemo… Ima i novih lica u ovom svijetu i ono što mogu reći jest da se svi rado vraćamo Imotskom. Bridž je jedna lipa igra na koju se lako zakačiš. Uz učenje stranih jezika, bridž je najbolja aktivnost za održavanje umne kondicije. Rafael, naš domaćin ovo odrađuje odlično, nitko nema nikakvih primjedbi, a i ne bi se vraćali ovoliko godina iznova da to nije vrhunska priča.  

A i Dubrovčani, koji su na glasu kao vrlo „jaki“ u bridž krugovima, rado posjećuju Imotski i sudjeluju na turniru. Mario Majstorović iz bridž kluba Dubrovnik, višegodišnji je aktivni natjecatelj od 2014. godine: 

- Uvijek odlično, samo pozitivna iskustva u Imotskom. Jako puno igrača dolazi iz Dubrovnika ovdje, imamo dobre i jake igrače koji se natječu u A ligi pa se i ovdje nadamo dobrim rezultatima. I Imoćani dolaze u Dubrovnik na naše turnire i svi smo povezani jer je to ekipa koja se puno druži i putuje, većina nas se poznaje i sudjeluje na natjecanjima. Imotski i Dubrovnik su gradovi prijatelji pa smo to prenijeli i na bridž, nismo samo konkurencija već stvaramo i lijepe prijateljske uspomene i druženja.  

Zadar je također na „istoj valnoj“ s kolegama sugovornicima iz ostalih gradova. Sanjin Stošić, predsjednik bridž kluba „Zadar“ također sa zadovoljstvom govori o imotskom turniru: 

image
Josipa Rimac Vlajčić

- Ovdje nam je uvijek fino, ugodno veselo i svake godine dolazimo u Imotski. Rezultat nam nije toliko bitan, dolazimo radi izvrsnog domaćina gospodina Loze i Imotskog i ovog malenog gradića koji zaista ima dušu. Prošetamo gradom, a neke naše članice su jedva dočekale vidjeti i spomenik Mercedesu, a i ja to planiram! Ovdje sretnem ekipu koja se otprije poznaje, a i upoznati nove igrače je jedan dio sudjelovanja na turnirima. Bridž je najljepša kartaška igra, čak olimpijski sport i iako treba dosta vremena da se shvati bit bridža, iskustvom i igranjem se to širi dalje. 

A prema riječima predsjednika imotskog Bridge kluba, „Imotski tref“ Rafaela Loze, turnir u Imotskom osim zabave i aktivacije sivih moždanih stanica, donosi i dodatni sadržaj: 

- Jako smo zadovoljni i nadamo se da i naši prijatelji odlaze s pozitivnim dojmovima. S obzirom na to da ovaj turnir traje puna tri dana, svi ovi sudionici, njih sedamdesetak, doživjeli su Imotski i kao gosti, turisti… Zahvaljujući TZ Imota i Gradu Imotskom i našim ostalim prijateljima koji su pokrovitelji ovog događaja, on se uspješno održava punih devetnaest godina, a dogodine ćemo proslaviti i okruglu obljetnicu.

A naši gosti su jako zadovoljni uslugama u našem gradu, od smještaja, restorana, prirodnih ljepota i ovdje se zaokružila čitava priča. Imotski bridž turnir doveo je natjecatelje iz brojnih krajeva Hrvatske u Grad na gori, a oni su imali priliku vidjeti Imotski kao turističko mjesto koje se razvija i raste.  

Čini se kako je Imotski na bridž karti Hrvatske, popularna i omiljena destinacija. Gotovo dva desetljeća s pravim kartama u rukama, Imoćani ne planiraju stati; jer, bridž klub „Imotski tref“ zna kako se igra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. listopad 2024 23:35