StoryEditorOCM
Zagorazelena katedrala

I puk Imotske krajine zahvalio se Gospi na milosti, ali prodavači janjetine ni ovdje nisu imali milosti sa cijenama

Piše Braco Ćosić
15. kolovoza 2024. - 13:35

Svečano i dostojanstveno vjernički puk Imotske krajine, ali i mnogih mjesta susjedne Hercegovine, brojni Imoćani koji su došli svojim kućama i obiteljima iz svih krajeva Europe, proslavili su Blagdan Velike Gospe.

U znamenitoj Zelenoj katedrali kod izvorišta rijeke Vrljike po tradiciji okupilo se mnoštvo već u ranim jurarnjim satima. Štovatelji Majke Božje i ove godine potvrdili su da upravo prva Sveta jutarnja misa u Zelenoj katedrali itekako ima svoj značaj i pozov, pa ne čudi da se okupilo više tisuća vjernika.

Sveta misa održana je po tradiciji i u staroj zavjetnoj crkvici na samom izvorištu Opačac, koju je predvodio imotski gvardijan fra Zoran Kutleša. Molitvom, svetom pričesti i Svetom misom brojni vjernici i štovatelji Majke Božje dočekali su tako prve zrake sunca.

image
Braco Ćosić

Prvu svetu misu u pet sati predvodio je fra Jerko Kolovrat profesor na Bogoslovnom fakultetu u Splitu. Središnje misno slavlje uz procesiju započelo je u 10,30 sati. U procesiji su sudjelovali barjaktari sa barjacima imotskih župa, a mlade Proložanke u narodnim nošnjama nosile su zavjetnu sliku Velike Gospe.

Nadbiskup u miru Želimir Puljić prije procesije obišao je Zelenu katedralu pozdravljajući vjernički puk. On je i predvodio Svetu misu,a u nadahunutoj propovijedi posebno je istaknuo lik i djelo Majke Božje:

- Ovdje u Prološcu u ovoj predivnoj Zelenoj katedrali, ali i u svetištima diljem Lijepe naše,vjernici, baš kao i vi ovdje došli su se zahvaliti svojoj Majci. Što ti je kuća, što ti je obitelj bez majke, majčinske ljubavi, majčinske ruke!? Ništa, osakaćena, siromašna. Mi kršćani smo bogati i duhom radosni što imamo našu Majku i vidljivo je to na svakom koraku koliko je štujemo, koliko joj se zahvaljujemo.

image
Braco Ćosić

U ovoj katedrali na otvorenom sa četrnaest kamenitih stupova koji svjedoče simbolično 14 stoljeća krščanstva, došli ste biti dio te velike obitelji koja ima svoju Majku, Zagovornicu, Pomoćnicu koja nam je uvijek pri ruci u našim potrebama. Diljem Hrvatske u Marijanskim svetišima čuje se vapaj vjerničkog puka, baš kao i ovdje. Zdravo Marijo milosti puna, Gospodin s tobom.To je pozdrav prognanih sinova Evinih, to je molitvena simfonija Gospi u čast, jer Mariju se štuje i doživljava kao svoju majku koja nas brani i štiti.

Otuda i brojni napisi u litanijama, Djevice vjerna, Pomoćnice kršćana, Zdravlje bolesnih, Majko obitelji, Ona je duša, duše Hrvatske. Bez Marije tonuli bi i dublje u gluhoj noći, ona je naša darovana nada. Očuvala je brojne obitelji od rastavljanja, utješila mnoge nemoćne i bolesne. Ona je bdjela i očuvala naš narod od tuđinskih hordi, zaustavila Turska osvajanja, pred Korčulom, Tivtom u Boki Kotorskoj, Sinjem.

image
Braco Ćosić

Sjetimo se samo Domovinskog rata i naših branitelja, koji su s krunicom oko vrata krenuli u obranu Domovine i obranili je, stvorili je. Po toj vjeri u našu Zaštitnicu prepoznatljivi smo i diljem Europe i svijeta.Tako je bilo jučer I kroz stoljeća, tako je danas I neka tako bude I ubuduće, istaknuo je monsignor Želimir Puljić.

Slavlje puka Imotske krajine I njihovih brojnih gostiju u i oko Zelene katedrale nastavljeno je tradicionalnim narodnim druženjem uz, ipak ove godine preskupu pečenu janjetinu koja je dosegnula cijenu i od 45 eura po kilogramu.

No, sve se to zaboravi, veli nam jedan stariji Proložanin, jednom se i živi, a ja i moja obitelj živimo za ovaj veliki Blagdan naše Zaštitnice.

Uz svetu misu, također u Zelenoj katedrali obavljen je I blagoslov djece.

image
Braco Ćosić

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2024 22:36