StoryEditorOCM
ZagoraDOZVOLA NA STOLU

Pogledajte koje je obećanje dao Miro Bulj u ulozi zeta, u igri su milijuni eura, ali zadnju riječ imat će - HDZ-ovci

Piše Toni Paštar
4. kolovoza 2024. - 13:16

Tvrtka "Vodovod i odvodnja Cetinske krajine" (VIOCK) dobila je dozvolu za izgradnju vodoopskrbnog sustava Zelova, posljednjeg od 14 mjesta u administrativnom obuhvatu Grada Sinja koje nema javnu vodovodnu mrežu.

Novac za dokumentaciju vezanu uz taj komunalni projekt osigurali su porezni obveznici posredstvom gradskog proračuna. Cjevovod i prateći objekti kojima bi se iz smjera Hrvaca dovela voda do Zelova i njegovih zaselaka bio bi dug 13 kilometara.

Procijenjena vrijednost ulaganja kretala bi se oko 6,25 milijuna eura, ali taj se novac tek treba osigurati.

Vodoopskrba Zelova jedno je od važnih predizbornih obećanja gradonačelnika Mira Bulja (Most). VIOCK-u je kroz sinjsku "blagajnu" osigurao potreban novac za financiranje izrade projektne dokumentacije, a istovremeno je još u listopadu 2022. na temu financiranja izgradnje samog vodovoda održao razgovor s predstavnicima Hrvatskih voda.

Sada kada je dobivena građevinska dozvola Bulj je od te državne tvrtke zatražio da se ostvari dogovor od prije dvije godine. U pismu koje je uputio Hrvatskim vodama Bulj navodi:

image
Božidar Vukičević/Cropix

- Sukladno održanom sastanku (19. listopada 2022.) u Hrvatskim vodama na kojem su sudjelovali gradonačelnik Miro Bulj i direktor VIOCK-a (VIOCK) Josip Mioč te zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Valentin Dujmović i voditeljica Sektora za projekte sufinancirane sredstvima EU Ivana Bašić na kojem je dogovoreno da će Hrvatske vode, kada se dobije građevinska dozvola, financirati projekt izgradnje sustava vodoopskrbe na Zelovu.

Obaviještavamo kako su Grad Sinj i VIOCK ishodovali pravomoćnu građevinsku dozvolu za izgradnju sustava vodoopskrbe na Zelovu te vam je dostavljamo.

Prvi čovjek alkarskoga grada traži žurni odgovor iz Zagreba te pritom opisuje što bi se sve trebalo izgraditi da bi i u mjestu na padinama Svilaje potekla voda iz slavina, a Zelovo ističe kao "zamašnjak turizma tako da će brza realizacija ovog projekta biti od neprocjenjive važnosti ne samo za Sinj nego i cijelu državu" te zaključuje kako će se "projektom izgradnje vodoopskrbnog sustava naselja Zelovo ostvariti značajan napredak šireg područja Cetinske krajine".

Imajući u vidu najavljeno stezanje remena na državnoj razini, jer su HDZ-ovi predizborni darovi došli na naplatu pa samo do kraja ove godine treba uštedjeti više od 1,5 milijardi eura, vrlo je upitno hoće li u Hrvatskim vodama biti financijskog potencijala za konačno spajanje zelovskih špina na javnu mrežu.

S druge strane gradonačelniku Bulju se žuri iz više razloga. Kao zelovski zet on pošto-poto želi ispuniti svoje predizborno obećanje, odnosno do kraja ovoga mandata u proljeće slijedeće godine osigurati potreban novac i započeti s radovima.

Svjestan je da ako to ne učini do proljeća da bi cijeli projekt mogao dovesti u pitanje. Jer nije sigurno da će Bulj poželjeti još četiri godine provesti na čelu Sinja, a ako i poželi pitanje je hoće li mu građani na biralištima obnoviti povjerenje.

S druge strane, Zelovo je uistinu žedno, ali žedno je sve manje usta u tom naselju. Prema popisu stanovništva iz 2021. godine u tom su mjestu stalno prebivalište imala 122 stanovnika ili 50 posto manje nego 2001. godine (181).

I posjednjih godina iseljavanje je nastavljeno. Oni što su ostali vodom se opskrbljuju skupljanjem kišnice s krovova svojih obiteljskih kuća te u puno većem opsegu vodom koju u njihove bunare dovoze kamioni cisterne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 17:06