StoryEditorOCM
Zagora‘SURADNJA‘ SA SUNCEM

Grad Vrgorac postavlja fotonaponske elektrane, novac za njih je osiguran: ‘Gubici vode bili su ogromni, ovo je rješenje‘

Piše Dijana Turić
24. rujna 2024. - 20:55
Mile Herceg: Fotonaponski sustavi bit će postavljeni na crpnoj stanici Lukavac i uređaju za pročišćavanje voda VrgoracJakov Prkić/Cropix

U Vrgorcu su započeli pripremni radovi na postavljanju fotonaponskih elektrana za objekte vodoopskrbnog sustava.

Prema riječima vrgorskog gradonačelnika Mile Hercega, vodoopskrbni sustav tvrtke ‘‘Komunalno Vrgorac‘‘ karakteriziraju značajni problemi u tehničkoj i građevinskoj zastarjelosti sustava i objekata i preveliki gubici vode.

Međutim, glavni problem je ekstremna energetska neučinkovitost koja rezultira velikom potrošnjom električne energije i visokim operativnim troškovima zbog čega isporučitelj vodnih usluga posluje na rubu rentabilnosti.

U cilju osiguranja daljnjeg poslovanja ‘‘Komunalno Vrgorac‘‘ je krenulo u istraživanje najbržih, ekonomski najisplativijih, ekološki prihvatljivih i energetski efikasnih rješenja za napajanje crpki električnom energijom.

Budući da se objekti nalaze na području Mediterana gdje je visoki potencijal sunčevog zračenja, izrađene su studije isplativosti ugradnje fotonaponskih sustava za napajanje vodoopskrbnih postrojenja i objekata i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Vrgorac.

image
Ilustracija Željko Puhovski/Cropix

Fotonaponski sustavi bit će postavljeni na dvije lokacije - crpna stanica Lukavac i uređaj za pročišćavanje voda Vrgorac, a vrijednost investicije iznosi 143 tisuće eura od čega će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirati 80 tisuća eura.

Temeljem rezultata studije isplativosti, definirana su postrojenja koja imaju visoku isplativost u postavljanju fotonaponskih sustava, odnosno generiraju značajne uštede, a među njima je crpna stanica Lukavac za koju će Grad Vrgorac izdvojiti 61.877 eura od čega Fond sufinancira 34.604,49 eura.

Fotonaponska elektrana instalirat će se i na uređaju za pročišćavanje voda Vrgorac, a ova investicija će koštati 80.927,65 eura od čega Fond sufinancira 45.450,88 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2024 20:56