StoryEditorOCM
ZagoraU OTOKU KOD SINJA

Fra Duško proslavio zlatnu misu u istoj crkvi gdje je 1974. bio mladomisnik, a iz prvog reda pratila ga je majka (95)

Piše Toni Paštar
29. srpnja 2024. - 20:36
Zlatomisnik fra Duško Botica sa zborovima župa Gljev - Gala i Grab, gdje je ranije službovao, a koje su samo za ovu prigodu uvježbali fra Stipica Grgat i časna Mirta Mačina Škopljanac.Privatna snimka

Prije pola stoljeća, 7. srpnja 1974. godine, fra Duško Botica iz Otoka slavio je svoju mladu misu. Bila je to prva sveta misa prikazana u novoizgrađenoj župnoj crkvi sv. Luke. Pola stoljeća kasnije, u nedjelju 21. srpnja, fra Duško je u istoj župnoj crkvi proslavio svoju zlatnu misu. U prvoj klupi sjedila je još vitalna fra Duškova majka, Ana Botica (95) zvana Smoljuša, koja se djevojački prezivala Smoljo i koja je kao 19-godišnja mlada žena donijela na svijet prvo od svoje četvero djece, fra Duška. Majka Ana, predana vjernica, sudjelovala je u zlatomisnom slavlju svojega sina baš onako kako je ponosno sudjelovala i u fra Duškovoj mladoj misi.

image

U prvoj klupi sjedila je još vitalna fra Duškova majka, Ana Botica zvana Smoljuša

Privatna snimka

Velikom jubileju omiljenog svećenika u svim župama gdje je bio na službi nazočili su rodbina i prijatelji, a koncelebriralo mu je još osam svećenika. U ime svih pozdravnu riječ i čestitku slavljeniku uputio je domaćin fra Nikica Ajdučić, župnik župe sv. Luke u Otoku. Svečano zlatomisno slavlje fra Duška uveličali su zborovi župa Gala – Gljev i Grab u kojima je ovaj franjevac ranije službovao, a koje su za ovu prigodu uvježbali zborovođe iz Splita fra Stipica Grgat i časna sestra Mirta Mačina Škopljanac, oboje rođeni u Otoku.

U prigodnoj propovijedi slavljenik je iznio promišljanja o daru svećeništva. Ovaj franjevac, kojega krasi skromnost i neumorno naviještanje radosne vijesti, osvrnuo se i na svojih pola stoljeća služenja Crkvi i narodu te je zahvalio suradnicima i prijateljima koji su mu na tom putu bili vjerni pratitelji i podupiratelji. Na samom kraju svečanosti fra Dušku je na zlatnomisnom jubileju zdravicom čestitala župna zajednica Otoka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 21:58