StoryEditorOCM
Zagora‘JA PO KAFANAMA‘

Fešta pršuta i vina u Vrgorcu uz koncert legendarnog Željka Bebeka; poduzetni su posjetiteljima nudili i stanove u najam

Piše Mate Primorac
5. lipnja 2024. - 15:37

Završeni su 7. Dani Dalmatinskog pršuta i vina u Vrgorcu, manifestacija koja je ovaj gradić u Dalmatinskoj zagori velikim slovima ucrtala na gastro kartu Hrvatske.

To je fešta koja slavi pršut kao nezaobilaznu deliciju ovog kraja, ali i vino, dobru kapljicu bez koje ništa ne ide, a pogotovo feta pršuta.

Tinov grad zahvaljujući Mesnoj industriji "Braća Pivac“ pozicionira se kao jedan od najvećih proizvođača Dalmatinskog pršuta, a dalo bi se raspravljati kako je kraj bez uzgoja svinja u tome uspio. No, to ostavimo za neke druge teme, dok je vinarstvo već desetljećima ukorijenjeno u ovom mjestu, a to je rezultiralo otvaranjem "Vrgorke vinarije“ 60-ih godina prošlog stoljeća.

image

Probala su se vrhunska vina

Saša Peterković

Prema procjenama stručnjaka, vrgorsko vinogorje ima oko 13 milijuna trsova vinove loze, a zahvaljujući tome pokrenute se brojne male vinarije koje danas proizvode vrhunska vina.

No, ova manifestacija nije okupila samo domaće vinare, bilo je tu i vinara iz Imotskog, Hvara, Pelješca, Slavonije, susjedne Hercegovine kao i proizvođača pršuta iz Istre i Drniša.

Manifestaciju već godinama organiziraju Grad Vrgorac i Turistička zajednica Vrgorca, a generalni sponzor je "Pivac grupa“, uz partnere iz Udruge "Dalmatinski pršut“ i Udruge "Vinara i vinigradara Vrgorca“, dok su pokrovitelji HTZ i TZ Splitsko-dalmatinske županije.

Prvu večer pokvarila je kiša, no to nije omelo ministra turizma i sporta Tončija Glavinu i splitsko-dalmatinskog dožupana Stipu Čogelju da sa svojim domaćinom, vrgorskim gradonačelnikom Milom Hercegom otvore festival dobrog pršuta i vina.

image

Koncert Željka Bebeka zapalio je publiku

Da se nešto veliko sprema drugi dan, dalo se naslutit kad su se po društvenim mrežama nudili stanovi za iznajmljivanje. A kako i ne bi jer meteorolozi su stavljali lijepo vrijeme, pored dobre spize i kapljice, spremao se koncert legendarnog Željka Bebeka, rekli bi ljudi domaćeg čovika, koji podrijetlo vuče iz 10-ak kilometara udaljenog ljubuškog sela Veljaka.

I bio je to usitinu spektakl, kolone automobila slijevale su se ispod Matokita, iz Hercegovine, Imotskog, doline Neretve, Makarskog primorja, neki su potegnuli i iz Splita, u jednom trenutku jednostavno je bilo nemoguće pronaći parking, pa su se automobili parkirali uz državnu cestu prema Banji.

image

Park 4. gardijske brigade bio je krcat

Saša Peterković

A onda je prepuni Park 4. gardijske brigade na noge digao Bebek sa svojim bezvremenskim hitovima "Ja po kafanama“, "Šta je meni ovo trebalo“…

Procjenjuje se da je završnu večer festivala posjetilo oko pet tisuća ljudi, fešta je potrajala do sitnih jutarnjih sati, na sreću bez nekih velikih posljedica.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2024 06:56