StoryEditorOCM
ZagoraZAŠTITA OKOLIŠA

Dobra vijest za Triljane: potpisan ugovor vrijedan pola milijuna eura za održivo gospodarenje otpadom

Piše Toni Paštar
26. srpnja 2024. - 18:48
Ministar Erlić i gradonačelnik Bugarin potpisali su ugovor kojim je grad Trilj dobio bespovratnih 511.766 euraToni Paštar

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić u petak je u Trilju potpisao ugovor s gradonačelnikom Ivanom Bugarinom o projektu kružne ekonomije iz Interreg programa međugranične suradnje između Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore ukupne vrijednosti 912 tisuća eura od čega na novac iz fondova EU otpada 793.061 euro.

Uz suradnike gradonačelnika Bugarina popisu ugovora nazočio je Jozo Sarač, ravnatelj županijske razvojne agencije RERA.

Nositelj projekta je Grad Trilj, a partneri su mu IPERS iz Bosne i Hercegovine i Komunalno Kotor. Od ovoga europskog novčanog kolača gradu Trilju pripada 511.766 eura, IPERS-u 98.280 eura i tvrtki Komunalno Kotor 183.015 eura.

Dobiveni novac Triljani će upotrijebiti za razvoj komunalne infrastrukture kroz održivo gospodarenje otpadom, odnosno za smanjivanje količina i zbrinjavanje biootpada. Planiraju kupiti multikompostere koje će podijeliti građanima, obiteljske spremnike za biootpad i samopodizno vozilo za njih te digitalnu aplikaciju koja će omogućiti evidenciju količina i kretanja toga otpada. Rok za realizaciju projekta je 30 mjeseci.

- Prošle godine smo se zajedno s partnerima prijavili na natječaj s ovim projektom koji će Trilju puno značiti jer ćemo kroz njegovu provedbu modernizirati i digitalizirati prikupljanje biootpada na području grada Trilja. Očekujemo da će ovaj projekt značajno doprinijeti zaštiti okoliša – kazao je Ivan Bugarin.

- Ovo je još jedan projekt kojega Trilj sufinancira EU novcem. U ovom projektu radi se o značajnom iznosu, ali vrijedno je istaknuti kako Trilj priprema i ide na otvorene natječaje i s projektima vrijednim po 20, 30 ili 50 tisuća eura, a to je vrijedno pohvale. Njima kao i svim drugim gradovima i općinama RERA je u okviru svojih mogućnosti uvijek spremna uskočiti – kazao je Jozo Sarač.

- Nedavno smo ovdje potpisali ugovore iz programa razvoja Dalmatinske zagore, prije toga o izgradnji dječjeg vrtića i zgradu na sportskom centru. Moram istaknuti grad Trilj koji je uspješan kako u pronalaženju domaćih financijskih izvora tako još više iz EU fondova, ovaj put iz programa prekogranične suradnje. Kroz ovaj program Triljani sudjeluju u ostvarenju europskih ciljeva što je od posebnog interesa naše Vlade i cijele Republike Hrvatske. Ovaj konkretni triljski projekt je za svaku pohvalu jer je u kontekstu zelene tranzicije, ali i digitalizacije koja u konačnici treba rezulturati učunkovitijom, efikasnijom i boljom uslugom prema građanima – kazao je ministar Šime Erlić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 08:53