StoryEditorOCM
ZagoraDO ČEGA JE?

Dječak iz Zagore završio u bolnici nakon obroka, roditelji: ‘Otrovao se u školi‘. Hrana se ispituje, ima još učenika?

Piše Božidar Lončar
19. siječnja 2024. - 23:11

Kako su nam potvrdili iz bolnice, prije "dva dana je u KBC Split zaprimljen devetogodišnji pacijent zbog zdravstvenih smetnji nakon konzumacije hrane".

- Hospitaliziran je na Klinici za dječje bolesti. U tijeku je liječnička obrada – odgovorili su nam iz splitske bolnice.

Devetogodišnjak je učenik trećeg razreda Osnovne škole "Kamensko" u Otoku kod Sinja, rekli su roditelji učenika 18. siječnja za Index. Probavne tegobe su započele 16. siječnja nakon ručka u školi i 17.-og je završio u bolnici, kazali su roditelji.

image
Joško Ponoš/Cropix

Ručak za školu od 1. listopada priprema Studentski centar u Splitu u svom restoranu, potvrdili su nam iz SC-a naglasivši kako ne spremaju druge obroke za njih.

- U utorak 16. siječnja smo skuhali ručak te smo ga u 9:30 predali prijevozniku kojeg organizira "OŠ Kamešnica" u Otoku. Na meniju je bio gulaš. Isti je obrok konzumiralo 318 studenata i 32 djelatnika. Nismo primili niti jedan prigovor – odgovorili su nam iz SC-a.

Iz SC-a su nam odgovorili kako se škola požalila da nekoliko učenika ima zdravstvene tegobe te je poslan "uzorak hrane na ispitivanje u Nastavni zavod za javno zdravstvo". Ispitivanje je još u radu, odgovorila nam je Branka Jurčević Zidar, Voditeljica Službe za zdravstvenu ekologiju "Zavoda".

image

Branka Jurčević Zidar

Saša Burić/Cropix
image
Joško Ponoš/Cropix

Ravnatelj škole Miroslav Jukić je rekao kako ima informaciju da je riječ o 10 do 15 učenika s tegobama te među njima ima jedno do dvoje učenika iz istog razreda kao i dječak ali i učenika iz nižih i viših razreda uz napomenu kako još nema službenih potvrda.

- Kuhar je 16. siječnja primijetio neobičan izgled hrane i obustavljena je podjela. Hrana koja je podijeljena je bila ispravna i kuhar ju je probao. Ali u drugim gamelama je primijetio promjene i stopirana je podjela – rekao je Jukić.

image
Joško Ponoš/Cropix

Hrana je danas stigla oko podneva što smo uspjeli zabilježiti. Na meniju je bila tjestenina sa šalšom ili "manistra na pome", rekli su nam i objasnili kako prvo jedu mlađi oko podneva, a onda oko 13 viši razredi. Ručak je skuhao SC i dostavio ga je isti dobavljač, kazao je ravnatelj. Državni inspektorat nam je potvrdio kako je pokrenut inspekcijski nadzor:

- Na osnovi neposrednog saznanja o događaju, sanitarna inspekcija Državnog inspektorata pokrenula je inspekcijski nadzor po službenoj dužnosti, a koji je u tijeku.

image
Joško Ponoš/Cropix
image
Joško Ponoš/Cropix

Zdravstvene smetnje devetogodišnjeg učenika Osnovne škole "Kamešnica" u Otoku u Dalmatinskoj zagori, koji je hospitaliziran u splitskom KBC-u, nastale su nakon konzumacije hrane, izvijestili su u petak iz bolnice. Zdravstvene poteškoće dječaka pojavile su se 16. siječnja nakon ručka. Njegov je otac izjavio kako je djeci u školi tad poslužen gulaš, a nekoliko sati nakon obroka njegov sin je počeo povraćati.

"Drugi dan mu se stanje pogoršalo, grčio se uz velike bolove, rekli su nam da je dehidrirao pa smo ga s infuzijom vozili u splitsku bolnicu, gdje je počeo povraćati krv", otkrio je dječakov otac medijima.

Glasnogovornica KBC-a Kristina Bitanga potvrdila je danas da je devetogodišnji pacijent zaprimljen zbog zdravstvenih smetnji nakon konzumacije hrane, a hospitaliziran je na Klinici za dječje bolesti.

Ravnatelj škole u Otoku Miroslav Jukić istaknuo je kako još nema službenih informacija o analizi hrane koja je uzorkovana. Dodao je kako se nakon ručka 16. siječnja više učenika požalilo na želučane tegobe i probavne smetnje.

Obroke za učenike pripremio je Studentski centar u Splitu, čiji je direktor Ivan Žižić u petak, kako je rečeno, bio na službenom putu.

Trovanje hranom u pravilu traje od dva do sedam dana, što ovisi o uzročniku trovanja i ne bi trebalo kod ikoga izazvati neko teže zdravstveno stanje, odnosno stanje koje bi moglo biti životno ugrožavajuće.

– Trovanje hranom može biti životno ugrožavajuće, ako se hranom otrovalo malo dijete kojemu nitko ne nadoknađuje tekućinu, ali zaista je teško u 21. stoljeću vjerovati da bi se to moglo dogoditi. Mi smo na Klinici za infektologiju znali imati i teška stanja uzrokovana trovanjem hrane, kada bi pacijent zbog trovanja salmonelom dobio i sepsu – kazuje dr. Ivo Ivić, splitski infektolog i bivši predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split.

Najčešći simptomi trovanja hranom su proljev i povraćanje, koji izazivaju gubitak tekućine, a samim time i elektrolita koji se moraju nadoknađivati.

– Puno je gore kada se hranom zarazi puno osoba te nastane svojevrsna epidemija, tada je mnogo ljudi bolesno i zauzeto je puno bolničkih kapaciteta. Trovanje hranom relativno brzo prođe, pa tako imamo slučajeve kada takvo stanje prođe za pola dana. Najvažnije je nadoknađivati tekućinu, ako se to radi u 99,9 posto slučajeva sve prođe relativno brzo i bez ikakvih komplikacija – pojašnjava dr. Ivić.

Zanimalo nas je što je najbolje uzimati kada dođe do trovanja hranom?

– To su oralne dehidracijske otopine koje imaju sve ono što je potrebno ljudskom organizmu da nadoknadi gubitak tekućine u tijelu – zaključuje dr. Ivo Ivić.

Ivica MARKOVIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. srpanj 2024 10:11