StoryEditorOCM
Zagoraveliko sra...

Braća iz Žeževice u šoku zbog bizarne krađe; krenuli u obilazak svog vinograda, pa ostali u čudu; ode cijela tona...

Piše Mladen Nejašmić
25. srpnja 2024. - 13:09

Bogatom opusu bizarnih crtica iz života dodat ćemo jednu baš nesvakidašnju koja se prije nekoliko dana zbila u Žeževici.

Nepoznat netko otuđio je nedaleko od obiteljskog doma Nikice i Maria Eremuta ni više ni manje nego cca. tonu stajskog (kozjeg) gnojiva.

Tu smjesu tvari koja se koristi u poljoprivredi ili vrtlarstvu kao poboljšicu za rast biljka, braća Eremut deponirali su prije određenog vremena u vinograd na dozrijevanje kako bi nakon jematve pognojili trsove. Nažalost, sve je palo u vodu kada su prošli vikend obišli svoj vinograd i vidjeli da od pustog gnojiva više nema ni brabka.

image

Mario Eremut zapanjen je otkrićem da mu je ukralo gnjojivo

Mladen Nejašmić

- Nisam mogao vjerovati svojim očima! Znam da se krade sve od reda, pa i umjetno gnojivo, ali stajsko…, nikad čuo - razočaran je Mario Eremut po njemu nadrealnom slikom gnojivom uskraćenog vinograda koji se nalazi tek nekih tristotinjak metara od njihova doma.

- Za tako nešto trebalo je najmanje jedan kombi ili manji kamion i minimalno trojica, četvorica lupeža. Pošto se gnoj nalazio na hrpi, potrebno ga je bilo brzo ukrcati, a to jedan čovjek sam ne može. Vide se i tragovi guma kao posljedica „šlajfanja“ kada je vozilo pod teretom očito „zabrazdilo“ među zemljom i kamenjem.

image
Paun Paunovićc/Cropix/Ilustracija

Ono, da čovjek ne povjeruje. Jednostavno strašno - još su u šoku Eremuti, napominjući da su o svemu odmah obavijestili policiju.

Do sada, kažu, nikada nisu zaključavali kućna vrata. U pravilu otvorena vrata znak su dobrih domaćina, dok u zadnje vrijeme dolaskom nekih njima nepoznatih ljudi, takva slika se u potpunosti promijenila.

image

Stjanjak bi bio odličan, ali ga sve manje ima

Edi Družetić/Ilustracija

U većim sredinama krađe su odavno postale svakodnevnica, dok su na selu takve pojave u pravilu bile rijetkost. Znala se djeca iz hira onako usput ubrati grozd grožđa, koju trešnju ili mladi kukuruz, ali gnoj…za tako što se nikada nije čulo.

Nada se Mario Eremut da će se ubrzo pronaći počinitelj. Žao mu je brata koji se godinama muči oko koza i vinograda. I da sav njegov godišnji trud, propadne kroz jednu noć.

- Taj netko nije iz daleka. Ili je, pa ima domaće dojavljivače. Teško je sa sigurnošću nešto tvrditi, a da niste sigurni. U svakom slučaju radi se o (ne)ljudima koji itekako poznaju ovdašnje prilike. Pretpostavljam da se gnoj davno „rezervirao“ samo se čekao kupac kojem će ga „utrapiti“. Bilo kako bilo, žalostan sam takvim ponašanjem pojedinaca kojima ama baš ništa nije sveto -ogorčeno će Mario.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 12:17