StoryEditorOCM
Splitnajavio i projekte

Župan o poskupljenju domova: ‘Za socijalne kategorije nije poskupio ni cent, za ostale je i dalje jeftinije...‘

Piše SPLIT SD
13. rujna 2024. - 11:04

Župan Blaženko Boban prije današnje sjednice Skupštine splitsko-dalmatinske županije medijima je otkrio kojim će se pitanjima baviti na sjednici. Posebno je istaknuo odluku o nagrađenima povodom Dana županije, energetsku obnovu Doma zdravlja u Sinju i obnovu "Biokovke" u Makarskoj, a novinare su zanimali detalji o poskupljenju domova za starije i nemoćne osobe.

Kako je kazao župan, Dom zdravlja u Sinju očekuje energetska obnova vrijedna 1,3 milijuna eura, od čega je 740.000 eura osigurano iz bespovratnih sredstava. Sličan projekt, doduše nešto kapitalniji, predviđen je i za "Biokovku" u Makarskoj. 

- Ustanova "Biokovka" jedna je od pet takvih projekata koji su prošli u Hrvatskoj. Radi se o proširenju djelatnosti, wellness turizmu i drugim aktivnostima, među ostalim i energetskoj obnovi. To je velik projekt, vrijedan 9,1 milijuna eura, od čega će 86 posto biti iz bespovratnih sredstava, dok ćemo preostalih 14 posto osigurati mi iz vlastitih sredstava kroz sljedeće dvije godine. 

Što se tiče poskupljenja smještaja u domovima za starije i nemoćne, župan kaže da on socijalnim kategorijama nije poskupio ni cent. 

Splićane šokirale nove uplatnice za smještaj u domu: ‘Majka me nazvala sva uznemirena! Pa tko će sad to platiti?!‘

- Za socijalne kategorije ni jedan cent nije porasla cijena ni u jednom od domova na području Splitsko-dalmatinske županije. Za sve ostale povećane su cijene sukladno potrebama na tržištu, ali su još uvijek 100 posto manje nego u privatnom sektoru. Ja postavljam pitanje: ako moj roditelj nije socijalna kategorija, zašto bi imao prednost u domu u odnosu na privatni sektor gdje vaš roditelj mora platiti 100 posto veću cijenu od mog roditelja? Zbog čega? A socijalnim kategorijama, ponavljam, ni jedan cent nije povećana cijena - zaključio je župan.

Nije mogao precizirati koji troškovi su točno porasli, ali kaže da to zna nadležna pročelnica. Za kraj je kandidatima za nagrade Županije unaprijed čestitao. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. rujan 2024 11:04