StoryEditorOCM
Splitriječ struke

Doznali smo što je sa zrakom oko Karepovca; Nenad Periš apelira na stanovnike: ‘Zatvorite prozore, stavite maske...‘

Piše N. L.
9. listopada 2024. - 08:41

S obzirom na aktivni požar na Karepovcu koji traje još od sinoć od 22 sata i s obzirom na to da gori glomazni otpad, zanimalo nas je kakva je situacija s kakvoćom zraka, odnosno, jesu li produkti izgaranja opasni za zdravlje ljudi, poglavito onih koji žive u neposrednoj blizini odlagališta.

image
Tom Dubravec/Cropix

Nazvali smo mr. sc. Nenada Periša, voditelja Odjela za ispitivanje tla, zraka i buke Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

- Sve mjerne postaje i naše lokalne i državna pokazuju da su sve vrijednosti u nornali - emisija plinova nije povećana, kao ni koncentracija lebdećih čestica u zraku, za razliku od velikog požara 2017. godine.

image
Tom Dubravec/Cropix

Naravno, s obzirom na požar, ima dosta dima, pa savjetujem tamošnjim stanovnicima da se zaštite - u prvom redu da zatvore prozore ako su u kućama, a ako su na otvorenom, da stave masku. Nadamo se svi skupa da će se naši vatrogasci izboriti s vatrom što prije - kazao nam je Periš i dodao kako će se svi parametri i dalje pratiti te po potrebi izvijestiti javnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. listopad 2024 09:28