StoryEditorOCM
SplitKATJA BEKAVAC

Žena splitskog kapetana osuđenog na 30 godina turskog zatvora: ‘Pomozite, nevin je, ali novce za obranu nemamo...‘

Piše split sd
17. listopada 2024. - 08:02

Prije mjesec dana splktski kapetan Marko Bekavac u Turskoj osuđen na 30 godina zatvora. Na brodu kojim je zapovijedao pronađeno je pola tone kokaina. Ali, upravo je kapetan od kompanije tražio da se na brod postave kamere, da ukrcaj nadgledaju zaštitari, da se ulazi samo na jedan ulaz, koji treba dodatno osvijetliti. Bio mu je to prvi put da zapovijeda brodom te kompanije, i prvi put u Kolumbiji, i bio je svjestan opasnosti. Kokain je pronađen prvo u Kolumbiji, onda i u Turskoj, a Marko Bekavac je kriv po zapovjednoj odgovornosti. 

Katja Bekavac, supruga splitskog kapetana Marka Bekavca dala je intervju u RTL Direktu.

"U 34 godine svog plovidbenog staža nikada nije bio u vodama Kolumbije, to mu je bio prvi put. Prvi put je išao preko te kompanije i prvi put se našao u takvoj situaciji. Znači, nije mogao to organizirati u tako kratkom roku, budući da se je agencija preko koje je ranije bio zaposlen zatvorila. On je morao naći drugu. Našao je njemačku agenciju koja ga je ukrcala na ovu kompaniju", rekla je Bekavac i dodala:

"Cijelo vrijeme smo vjerovali da neće doći do toga jer on je nevin. On je cijelo vrijeme vjerovao da će to biti odbačeno i da će on biti oslobođen".

Nevjerojatno u cijeloj priči zapravo zvuči to da je on sam tražio bolji nadzor, kamere, zaštitare. Je li tako?, pitala je voditeljica Mojmira Pastorčić.

"Istina, on je prije ulaska u kolumbijsku luku razgovarao sa svojim kolegama pomorcima koji su mu to savjetovali. Pošto ide na takvo mjesto da to traži. On je od kompanije tražio dodatni nadzor, tražio je zaštitare i sve moguće sigurnosne mjere koje su bile dostupne. Međutim, kompanija je to odbila."

image

Kapetan Marko Bekavac

Upitana kakvu pomoć obitelj Marka Bekavca traži, njegova supruga Katja je kazala:

- Pa, evo, nama je potrebna bilo kakva pomoć koja je u pravnom smislu zato što jedino čime mi možemo utjecati na presudu je sastaviti kvalitetnu žalbu koja je ključna u ovom trenutku. Na drugostupanjskom sudu ne mora biti saslušanje. Samo na osnovu žalbe se odlučuje kakva će biti i hoće li dosadašnja presuda biti odbačena ili ne. Nakon toga postoji samo još jedan stupanj, a to je kasacijski sud. Mi to ne možemo čekati. Prema dosadašnjoj ponudi odvjetnika koji su nam se javljali i što su slali to su iznosi koji su nama nedostižni. Ja ću učiniti sve što ja mogu da ga izvučemo. Ja te novce nemam...

Vi ste više puta ste ponovili večeras da je on nevin, nema nikakve sumnje. Znači, on je 34 godine već pomorac nikad nije imao nikakvih problema sa zakonom?

- Da ja ne vjerujem u njegovu nevinost ja ne bih sad ovdje sjedila s vama. Ja ga poznajem 32 godine. Mogu govoriti o njemu.

Zanima me u kakvom je stanju? On se nalazio u zatvoru u Ankari. Čujete li se s njim i što on kaže?

- Da on ima nekoliko minuta tjedno za razgovor s brojevima koje je ovaj naznačio, a to su brojevi uglavnom obiteljskih članova. Znači, kćeri, sina, brata i mene.

image

Katja Bekavac

Duje Klarić/Cropix

U kakvom je on stanju. Je li ga šokirala ova presuda i u kakvom je stanju?

- On je dosta čvrst. Jak je, međutim, nakon donošenja ovakve presude nije dobro.

Nije dobro? U kakvim je uvjetima u zatvoru jesu li to prenatrpane ćelije ili ne?

- On je sada u solidnim uvjetima s obzirom gdje se nalazi i na koliko je osuđen. Mislim da ne možemo ni govoriti ako govorim o nekim općenitim uvjetima to nije toliko loše, ali on je čovjek koji je u zatvoru.

Spomenuli ste kćer i sina kako oni podnose ovu situaciju?

- Teško je.

Supruga kapetana Bekavca: ‘Ne želimo više vidjeti ovog odvjetnika‘; Brat: ‘Ne uključi li se država, neće se izvuć živ!‘

Imali smo već slučaj kapetana Laptala koji je također bio osuđen nakon što je proveo neko vrijeme u zatvoru, ipak je oslobođen i pušten je na slobodu. Vi se, pretpostavljam nadate da će gospodin Bekavac isto tako biti oslobođen?

- Da ja vjerujem da će uspjeti žalba koju pripremamo, da će pobiti sve ono što oni govore. Mislim zapovjedna odgovornost - tereti ga se za nešto što ne postoji u pomorskom pravu.

Obitelj sredstva za obranu kapetana Bekavca skuplja preko GoGetFunding kampanje. Do sada su skupili 19 323 eura, a upravo nakon sinoćnje emisije uplaćen je veliki dio tih sredstava. Pojedinci doniraju i do sto eura. Ako želite možete donirati OVDJE.

image

Katja Bekavac

Duje Klaric/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. listopad 2024 08:03