StoryEditorOCM
SplitJE LI MOGUĆE?

Zbog drame na splitskom aerodromu Irkinja završila u Zadru. Uzela taksi do Splita, cijena je šokirala: Bojala sam se...

Piše Mirela Goreta
23. srpnja 2024. - 11:29

Pomutnja koju je sinoć izazvao hakerski napad na informatički sustav u Zračnoj luci sv. Jeronim rezultirala je blokadom prometa i gužvom na splitskom aerodromu zbog čega su letovi preusmjeravani u Zračnu luku Zadar.

Irkinja Ella putovala je sa svojim dečkom večernjim letom iz Dublina u Split RyanAir-ovim zrakoplovom, ostavši oko 22 sata nemalo zatečena obaviješću pilota kako će usred noći, umjesto na željenu adresu, sletjeti u grad na hrvatskoj obali, udaljen, ukazao joj je Google Maps, od grada pod Marjanom dva sata vožnje. 

Ono što je uslijedilo, nakon njezine početne nervoze kako će iz Zadra stići do Splita i kada će to uopće biti, svjedočanstvo je o pozitivnom primjeru hrvatskog turizma.

‘Imali smo sreće‘

- Kad smo sletjeli u Zadar neko vrijeme smo sjedili u avionu čekajući da se organizira prijevoz do Splita. Naravno da nismo očekivali da će se za sve putnike koji su pristizali i drugim avionima uspjeti tako brzo realizirati. Bojali smo se da će potrajati cijelu noć dok nas sve prebace... Ali imali smo sreće i ubrzo se sami organizirali s još nekoliko drugih putnika - priča Ella otkrivajući kako im je pošlo za rukom ispregovarati dobru cijenu vožnje do Splita s jednim zadarskim taksistom.

image
Jure Mišković/Cropix

Uspjelo se, kaže, ekipirati njih osam i oko ponoći za 250 eura dogovoriti taksi iz zadarske zračne luke do Splita što je po osobi iznosilo 31 euro. Riječ je, opisuje, o putničkom kombiju s regularnom taksi oznakom. 

U moru priča s Jadrana o pljačkama turista od strane taksista, pogotovo onih koji voze u gradove iz zračnih luka, a splitski aerodrom je često bio tema takvih napisa, Ellina priča zvuči nestvarno. Nemali broj puta znalo se dogoditi, pogotovo u špici sezone, da su stranci znali itekako preplatili vožnju na relaciji dugoj 25 kilometara, od splitske zračne luke do grada, čak i po stotinjak eura. Noć i prigode s većom potražnjom vožnji znaju biti potencijalno rizične situacije za novčanike putnika, koji što prije žele do željene lokacije. 

- Bojala sam se da će nas, zbog izvanrednih okolnosti i velikog broja putnika koji su se što prije htjeli prebaciti do Splita, taksi opljačkati. Ali dogodilo se upravo suprotno. Vozač nas je, k tome još, sve razvezao do vrata apartmana što nam je dodatno olakšalo. U krevetu smo bili u jedan i pol u noći – uz smiješak jutros govori Ella već se raspitujući kako u Splitu do najbliže plaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 11:19