StoryEditorOCM
SplitSaško Gešovski

Zastupnik DP-a o ploči na Banovini: Ne postavljaju se spomen obilježja pripadnicima agresorske vojske; pozvao je i DORH

Piše Hina
24. listopada 2024. - 16:02
Zagovornici postavljanja ploče zagovaraju tezu kako je sve do njenog međunarodnog priznanja u Hrvatskoj trajao građanski rat, tvrdi KukavicaCropix, Privatna Snimka/Slobodna Dalmacija

Saborski zastupnik Ivica Kukavica iz Domovinskog pokreta kazao je u četvrtak da je inicijativa da se na zgradu splitske Banovine postavi spomen ploča u čast ročnika JNA koji je poginuo za velikog prosvjeda 6. svibnja 1991., samo na prvi pogled bezazlena, te se zapravo radi o manipulaciji povijesnim činjenicama.

"Ne postoji ni jedan slučaj u povijesti da država pobjednica u ratu postavlja spomen obilježja pripadnicima protivničke, agresorske vojske“, rekao je Kukavica, prenoseći u saborskom govoru na slobodnu temu, priopćenje DP-a Splitsko-dalmatinske županije.

image

 Ivica Kukavica: Ne postoji ni jedan slučaj u povijesti da država pobjednica u ratu postavlja spomen obilježja pripadnicima protivničke, agresorske vojske

Damjan Tadić/Cropix

"Teza koju provlače zagovornici postavljanja ploče glasi da je mladi ročnik bio pripadnik regularne vojske, tada još uvijek međunarodno priznate države, prevedeno, oni zagovaraju tezu kako je sve do njenog međunarodnog priznanja u Hrvatskoj trajao građanski rat. Samim time su Zbor narodne garde (ZNG) i HV za njih paravojne terorističke organizacije, a JNA branitelj ustava i pravnog poretka“, rekao je Kukavica.

Pokušaj postavljanja spomen ploče ročniku Sašku Gešovskom na zgradu Banovine, DP smatra napadom na Domovinski rat te pokušajem revidiranja povijesti, te poziva DORH da poduzme aktivnosti s ciljem zaštite države.

"Inicijativa koja dolazi iz kruga gradonačelnika Ivice Puljka (Centar) samo je na prvi pogled bezazlena i banalna“, zaključio je  Kukavica.

image

Inicijativa koja dolazi iz kruga gradonačelnika Ivice Puljka samo je na prvi pogled bezazlena i banalna, smatra Ivica Kukavica

Nikola Brboleža/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. listopad 2024 16:02