StoryEditorOCM
Splitšto vi tamo radite?

Zar ćemo se stvarno do idućeg proljeća ovako mučiti na cesti Solin- Klis? HC: ‘Moramo i fizički ukloniti dio kolnika...‘

Piše Mia Uzinić
3. listopada 2024. - 09:41

Građani već negoduju zbog gužva koje se stvaraju na brzoj cesti Solin - Klis na kojoj se promet odvija u jednoj traci. Pitaju se jesu li se radovi mogli drugačije organizirati. 

Vozači na brzoj cesti Solin-Klis gube živce zbog radova koji će trajati mjesecima: ‘Pa ovo je splitska žila kucavica!‘

Zato smo kontaktirali "Hrvatske ceste" iz kojih su nam kazali da izgradnja budućeg čvorišta Mravince, kao prve faze dionice: čvorište Mravince – čvorište TTTS, između ostalog, uključuje izgradnju nova tri podvožnjaka pod kolnicima postojeće brze ceste Solin – Klis.

- Da bi se uopće pristupilo izgradnji istih, nužno je bilo osigurati privremenu prometnu regulaciju koja podrazumijeva zatvaranje dijela brze ceste i preusmjeravanje prometa. Za prva dva podvožnjaka, koja su završena u svibnju ove godine, to je podrazumijevalo dionicu iz smjera Solina na suprotan kolnik brze ceste.

image
Saša Burić/Cropix

Takvo rješenje bilo je u primjeni od studenog 2023. godine do kraja svibnja ove godine i nije bilo moguće pronaći alternativu - govore iz HC-a i dodaju da je stoga i za dovršetak radova na posljednjem podvožnjaku i potpornom zidu novom kraku budućeg čvora Mravince, nužno preusmjeriti promet iz smjera Dugopolja na suprotan kolnik.

Kažu da navedeni radovi podrazumijevaju i fizičko uklanjanje dijela kolnika postojeće brze ceste Solin – Klis.

- Stoga u ovom slučaju nije moguće postići povremena otvaranja/rasterećenja niti uz smjenski ili noćni rad sve dok se radovi u potpunosti ne završe, a što se očekuje do 15. travnja 2025. godine, neposredno pred blagdan Uskrsa sukladno planiranoj dinamici radova. 

Podsjećamo i da su se dosadašnja iskustva s primjenom predmetne privremene regulacije pokazala prihvatljivima u smislu protoka i brzine prometa uz očekivano veće gužve u vremenu putovanja na posao. No, u izvanrednim slučajevima, poput kvara vozila, može doći do značajnijih zastoja - poručuju i mole građane za strpljenje s obzirom na važnost predmetnih radova i sve prednosti koje će buduća brza cesta do Omiša donijeti.

image
Sasa Buric/Cropix
image
Sasa Buric/Cropix
image
Sasa Buric/Cropix
image
Sasa Buric/Cropix
image
Saša Burić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2024 09:41