StoryEditorOCM
SplitNaša posla

Za mjesec dana veza u splitskoj lučici, vlasnik dva broda mora platiti 3224 eura, za svjedoka ‘obrane‘ predlagao Puljka

Piše T. Ga.
22. listopada 2024. - 07:03

Splitskoj tvrtki u čijem su vlasništvu dva broda koja su tijekom listopada 2023. godine bili vezani u lučici Špinut, Trgovački sud je nepravomoćno presudio da na račun Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije mora uplatiti 3.224 eura na ime lučke pristojbe za dnevni vez, te još 853 eura sudskih troškova.

Tvrtka je s druge strane obrazlagala kako je Lučku upravu u više navrata pozivala da s njom sklopi ugovor o korištenju komunalnog veza.

Direktor tvrtke sudu je predlagao da kao svjedoka na okolnosti neugovaranje korištenja komunalnog veza među ostalom ispita splitskog gradonačelnika Ivicu Puljka. Sud je to smatrao nepotrebnim.

Lučka uprava upravlja lučicama Špinut i Zenta na temelju Odluke Vlade RH.

Lučka uprava je na Trgovačkom sudu obrazložila da je danom preuzimanja luke Špinut sukladno odluci Vlade, preuzela zatečene ugovore o vezu plovila, s ciljem da se onemogući daljnje nelegalno korištenje luka, osigura red u lukama, zaštite plovila u luci, te kako bi se izbjegla eventualna odgovornosti Republike Hrvatske.

image

Domagoj Maroević, ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije

Vojko Bašić/Cropix

Iz Odluke o visini lučkih pristojbi i naknada proizlazi da se Lučka uprave ovlašćuje upravljati lukom Špinut u prijelaznom periodu do stjecanja uvjeta za koncesioniranje luke.

Lučka uprava je navela da se jedan brod splitske tvrtke u luci nalazi neovlašteno, a da drugi brod lučko područje koristi protupravno, te da ne postoje uvjeti za sklapanje ugovora o komunalnom vezu. 

Vlasnik brodova s druge strane smatra da se u njegovom slučaju treba primijeniti cijena godišnjeg komunalnog veza jer se vez nalazi u komunalnom dijelu luke.

Lučka uprava potražuje lučke pristojbe za dnevni vez za listopad prošle godine u iznosu 1.550 eura za brod koji je ostao u luci nakon što je Lucka uprava dala nalog da napusti luku.

Iznos lučke pristojbe ovisi o veličini  broda.

Za drugi brod je za listopad 2023. obračunato 1.674 eura nakon što je Lučka uprava u više navrata taj brod našla na vezu, te upozorila kako brod mora napustiti luku kako bi korisnik s kojim je lučka uprava potpisala ugovor, mogao koristiti svoj vez.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2024 07:03