StoryEditorOCM
Splitodličan projekt

Vrhunski chefovi jednom tjedno kuhaju pacijentima KBC-a Split! Pogledajte današnji meni: ‘Ovo je početak tople priče...‘

Piše Mia Uzinić
12. ožujka 2025. - 16:31

U splitskom KBC-u prezentiran je uvod u plemenitu, korizmenu priču. "Food KBC Split" hvalevrijedan je volonterski projekt čiji su idejni začetnici poznata nutricionistica i dijetetičarka Olja Martinić te vrhunski chef Hrvoje Zirojević. Rado su se projektu priključili i poznati chefovi Ivan Pažanin, Nikola Krcatović i Antonio Topčić.

image

Olja Martinić i Ivan Pažanin.
 

Jakov Prkić/Cropix

U suradnji s kuharima i nutricionistima Kliničkog bolničkog centra Split, svake srijede tijekom korizme poznati chefovi pripremat će ručak za pacijente i osoblje splitske bolnice. Važno je naglasiti da odgovarajuća prehrana pridonosi ozdravljenju pacijenata pa bolničke službe planiraju i izrađuju jelovnike za pacijente, ovisno o njihovoj dijagnozi. Dijetetičarka Martinić pobrinula se za terapijske benefite, a poznati kuhari će propisana jela učiniti posebnim gastro iskustvom.

image

Food KBC

Kbc Split/

-  Agenda ravnateljstva je da pokažemo da smo svi mi KBC, da svi možemo sudjelovati u poboljšanju kvalitete zdravstvene skrbi. Vrhunski chefovi dali su svoj obol, vrijeme, znanja i iskustva te promijenili svakodnevicu našim vrijednim djelatnicima u kuhinji, koji svakodnevno obavljaju ogromnu količinu posla s puno volje i na zadovoljstvo naših pacijenata. Hvala Hrvoju Zirojeviću, koji je odmah prihvatio suradnju, stavio se na raspolaganje te uključio kolege. U vrijeme Korizme želimo iskustveno obogatiti naše djelatnike i proširiti lanac dobrote - kazao je ravnatelj Krešimir Dolić

Bolnička nutricionistica Matea Smoljo istaknula je da su objeručke prihvatili ovo suradnju kako bi pacijentima i dežurnom osoblju dodatno oplemenili boravak.

image

Food KBC

Kbc Split/

- Drago mi je što smo uspjeli pokazati da su nam pacijenti na prvom mjestu. Prehrana u bolničkom sustavu nije samo obrok, ona je dio liječenja i oporavka pacijenata. Vrijedne ruke naših kuhara dnevno pripreme oko 3000 obroka i to ne istih - svaki dan pripremamo jela za desetak različitih dijeta. Veselimo se savjetima i idejama poznatih kuhara, sigurno ćemo dobiti svježu perspektivu. Otvoreni smo za sve suradnje - poručila je Smoljo. 

Idejna začetnica Olja Martinić naglasila je važnost nutricionističkih savjeta prilikom liječenja. 

image

Food KBC

Kbc Split/

- Dijetoterapija je terapija. Kao što vam pomaže lijek, tako je i u liječenju određenih bolesti ključno slijediti upute nutricionista. U protivnom oporavak nije moguć. Problem u svijesti pacijenata jest da promatraju obrok isključivo s gastronomske strane, umjesto medicinske. Izrazito je važno da im je prehrana tijekom bolničkog liječenja maksimalno prilagođena, a tu naviku bi trebali ponijeti kući i tako nastaviti živjeti. Nije dobro da im obitelj tijekom boravka otežava oporavak tako što donose hranu koja nije primjerena njihovom zdravstvenom stanju. 

image

Food KBC

Kbc Split/

Doslovce 15 sekundi razgovora bilo je dovoljno da gospodin Zirojević pristane na suradnju kazavši "Za pacijente sve." Smatram da je "čarobnjak okusa", od tri obične namirnice ova ekipa radi predivna jela. Bolnička prehrana je često stigmatizirana kao neukusna, a chefovi su nas uvjerili da nije potrebno puno da se kreiraju izvrsna jela - naglasila je Martinić. 

Hrvoje Zirojević zahvalio je "posadi" iz bolničke kuhinje za koje je imao rezervirane same riječi hvale te je bio oduševljen njihovom razinom organiziranosti i predanosti poslu. 

image

Food KBC

Kbc Split/

- Brojni kolege iz svijeta gastronomije su bili zainteresirani pomoći, bez problema bi ih stiglo još 35 da je trebalo. Namjera nam je bila učiniti nešto dobro za pacijente, nismo željeli spremati moderna jela koja su teško izvediva. Inspirirali smo se postojećim menijima i dodali im mali "touch".

Za danas smo pripremili juhu od buće i šnicele u toću na lovački, da ne kažem po starinski. Siguran sam da će ovo jelo dobar dio ljudi sjetiti na majčinu ili bakinu kuhinju. Želio bih da ova hrana bude početak tople priče u KBC-u, da bude lijepi trenutak dana u razdobljima kada je pacijentima teško. Ovo je mali doprinos, ali nadam se da će pokrenuti dobre stvari - rekao je Zirojević.

Ivan Pažanin je za kraj pozvao mlade kuhare da se prijave na bolnički natječaj. 

- Treba mladosti! Super je posao i kuhinja, fantastično osoblje tako da pozivam mlade ljude da se prijave i rade. Steći će veliko iskustvo u divnom ambijentu - zaključio je Pažanin. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. ožujak 2025 16:51