StoryEditorOCM
SplitStipe u gostima

VIDEO Inženjer iz Indije usprkos rasističkim ispadima ostao u Splitu i otkrio što ga najviše čudi kod Hrvata

Piše Jelena Banovac
13. rujna 2024. - 15:25

Početkom godine pisali smo o Indijcu Stephenraju Rajarethnamu, kojeg su Splićani prozvali – Stipe. Već dvije i pol godine živi u Hrvatskoj, a iako je stekao titulu inženjera, zbog poteškoća u pronalasku posla radio je razne poslove, najviše u ugostiteljstvu i građevinarstvu.

Doselio se u Split, pronašao ljubav i ostao: ‘Indijci su izgradili cijeli Dubai, zašto slično ne bi napravili i ovdje?‘

Prvi put je čuo za Hrvatsku tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva 2018. godine. Danas Split doživljava kao svoj dom, mjesto u kojem želi stvoriti obitelj. Tu je, među ostalim, pronašao i svoju dugogodišnju partnericu.

Rajarethnam dolazi iz Kerale, savezne države na jugozapadu Indije, poznate po visokoj stopi pismenosti. Klima i priroda Kerale podsjećaju ga na Split, s obzirom na to da i njegovo rodno mjesto ima izlaz na ocean, dok ga s druge strane okružuju planine – baš kao što Split ima more i planine u blizini.

Stoga mu dolazak i prilagodba u Hrvatskoj nisu predstavljali izazov. Na početku razgovora objasnio je zašto Hrvatska postaje sve popularnija destinacija za strane radnike. Osim ulaska Hrvatske u schengenski prostor, ističe i niže troškove procesa dobivanja radne dozvole u usporedbi sa zapadnoeuropskim zemljama. Dok ulazak u Hrvatsku zahtijeva trošak od oko dvije i pol tisuće eura, ulazak u druge zemlje može biti i četiri puta skuplji.

U priloženom videu doznajte više o izazovima života u Hrvatskoj i razlozima zbog kojih je odlučio ostati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. rujan 2024 15:25