StoryEditorOCM
Splitpravomoćna presuda

Vice Mihanović izgubio na sudu od portala koji je otkrio da je plagirao doktorat! Sve je otkrio pokojni Vlado Matijanić

Piše Split SD
8. listopada 2024. - 12:58

Vice Mihanović, aktualni ravnatelj Lučke uprave Split te nesuđeni gradonačelnik grada Splita, na Županijskom sudu u Splitu i pravomoćno je izgubio tužbu protiv Index Istraga i Indexa, navodi Index.

Mihanović je tražio na sudovima 80 tisuća kuna naknade zbog članka autora Vladimira Matijanića iz 2021. godine "Otkriće Index Istraga: HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita je plagirao doktorat".

- Indexovu laž da sam plagirao doktorat ću pobiti na sudu tako da se mi vidimo na sudu - najavljivao je Mihanović dodajući da je demantirao taj članak, kao i da će sud utvrditi svoje. Tvrdio je tada da se Index s tim člankom uključio u splitske izbore.

image



 

Božidar Vukičević/Cropix

Index se bavio doktoratom Vice Mihanovića, te je, kako navode, uočeno da je na nekoliko desetaka mjesta u doktorskoj disertaciji Ekonomski učinci pomorskog prometa i transporta u funkciji gospodarskog razvoja, obranjenoj u veljači 2018. godine, prisvajao tuđe definicije i zaključke bez navođenja izvora. 

Mihanovićeva glavna teza tijekom sudskog postupka bila je da se sve objavljeno u tom članku radilo u političke svrhe samo zato što se kandidirao za gradonačelnika Splita. No to mu prvo nije prošlo na prvostupanjskom Općinskom sudu u Splitu, a kasnije ni na Županijskom.

image
Paun Paunović/Cropix

U obrazloženju presude Općinskog suda u Splitu stajalo je da "javne i političke osobe moraju biti spremne na kritiku novinara i medija, i to sa šireg i obuhvatnijeg aspekta nego privatne osobe". Na tu se presudu Mihanović žalio. 

- Na temelju svega naprijed navedenog utvrđeno je da povreda ugleda i časti tužitelja objavom predmetnog člankom nije ničim dokazana. Objava spornih informacija u članku moguće se odrazila na rezultate izbora, a to nije od značaja prilikom dosude predmetne pravične novčane naknade štete - stoji u obrazloženju presude Županijskog suda u Splitu kojom je odbačena Mihanovićeva žalba. 

image
Vojko Bašić/Cropix

Županijski sud u Splitu potvrdio je kako se Mihanović ne može pozivati na "loš tajming" autora jer je to jedino vrijeme, a riječ je bila u ovom slučaju o lokalnim izborima, kada postoji pojačani interes javnosti za život i djelovanje političkih osoba. 

- O tome mediji imaju pravo i dužnost tada izvještavati makar se radilo o informacijama koje ne idu u prilog onima o čijem životu i djelovanju se javnost obavještava, na što su pristali time što su se istakli kao javne osobe, osobito političari, koji žele zadobiti simpatiju i povjerenje javnosti - stoji u dijelu obrazloženja presude Županijskog suda u Splitu, piše Index.  

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. listopad 2024 12:59