StoryEditorOCM
Splitvažan događaj

Velika fešta u splitskoj župi sv. Josipa; zadarski franjevac služio mladu misu, došla mu je sva svita svećenika...

Piše Ivan Ugrin
18. srpnja 2024. - 12:19

Fra Matija Jurišić, član Franjevačke provincije manje braće svetog Jeronima sa sjedištem u Zadru, proslavio je mladu misu prošlu nedjelju u župi svetog Josipa na splitskom Mertojaku.

Zadarska provincija, koja je u postupku preustroja u kustodiju ovisnu o zagrebačkoj franjevačkoj provinciji, nakon dužeg vremena ima mladomisnika u svojim redovima, koji je, inače, rođen u Splitu 11. studenog 1984.

image

Na misi je sudjelovala brojna rodbina fra Matije Jurišića

Provincija Sv. Jeronima

Na misi je sudjelovala brojna rodbina fra Matije Jurišića te prijatelji, a uz domaće vjernike bilo je i pedesetak župljana Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Rožata sa župnikom fra Tomislavom Hrstićem. U toj je župi fra Matija proveo đakonsku godinu i pripremao se za primanje svetog reda.

Župnik s Mertojaka don Vjenceslav Kujundžić pozdravio je prisutne, posebno mladomisnika fra Matiju te mu poželio blagoslovljenu svećeničku službu i redovnički život. Naglasio je važnost zajedništva i podrške u duhovnom rastu mladog svećenika.

Propovijedao je fra Mario Berišić, član Hrvatske kapucinske provincije svetog Leopolda Bogdana Mandića, koji je također ovogodišnji mladomisnik. U propovijedi se osvrnuo na snagu koja se stječe u slabosti, ističući primjer svetog Pavla kao uzora svećenicima.

image

Svećenici koncelebranti na mladoj misi fra Matije Jurišića

Provincija Sv. Jeronima

Evanđelje o pronalasku skrivenog blaga i dragocjenog bisera istaknuo je kao simboličan podsjetnik mladomisniku fra Matiji o istinskim vrijednostima koje treba tražiti i čuvati u svom svećeničkom djelovanju.

Provincijal fra Tomislav Šanko čestitao je mladomisniku i njegovoj obitelji te župi Mertojak u ime Franjevačke provincije svetog Jeronima u Dalmaciji i Istri te se osvrnuo na Božju ljubav kao apsolutnu i neizmjerivu, pozivajući mladog svećenika da odgovori na taj poziv s istom strašću i ljubavlju u kojoj uvijek ima i doza "Božje ludosti".

Nakon mise uslijedilo je fotografiranje, objed te zajedničko druženje i slavlje kako bi se taj svečani čin proslavio u zajedništvu i radosti.

U sljedeću nedjelju 21. srpnja, u župi Gospe od Milosrđa na Žnjanu, održat će se mlada misa trojice mladomisnika iz župe. Don Tobija Matijević, don Danijel Mladineo i don Mislav Anton Botica mladu misu će održati s početkom u 11 sati a nakon toga je zajednički ručak u atriju Osnovne škole Žnjan-Pazdigrad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 16:33