StoryEditorOCM
Splitrješenje na vidiku

Užasu koji Splićani proživljavaju zbog susjeda nazire se kraj. Doznali smo od Grada gdje je zapelo: ‘Ovo je prvi put...‘

Piše Petra Klarić
21. kolovoza 2024. - 15:36

Nakon jučerašnje objave teksta o problemu s kojim se već nekoliko mjeseci bore stanovnici Lučca, točnije susjedi čovjeka koji je u svom dvorištu u Ulici Vrh Lučac nagomilao hrpu otpada, od gradske vlasti dobili smo odgovore o tome kada bi zainteresirani mogli dočekati rješenje problema.

Podsjetimo, još od veljače provlači se ova priča, čovjek koji otpad gomila u privatnoj okućnici i nije prihvaćao ponude susjeda da oni to o svom trošku očiste, što su mu nudili kako bi se riješili najezde žohara, miševa i štakora u vlastitim prostorima koja je nastala kao posljedica raznog otpada koji se nalazi u dvorištu.

Susjedi Splićanina proživljavaju horor: ‘Dvorište mu je dupkom puno smeća, stanovi su nam puni miševa...‘ A tek smrad...

Sada smo saznali kada bi Lučani mogli dočekati čišćenje, ali i zašto cijeli proces traje toliko dugo. Kako je objasnio dogradonačelnik Bojan Ivošević, ovo je prvi put da se splitska vlast uhvatila u koštac s ovakvim problemom, barem po njegovim saznanjima.

- Odsjek za redarstvo mora raditi sukladno Zakonu o općem upravnom postupku (ZUP), ne mogu samo doći i naložiti da se otpad ukloni. Dakle, nakon izvršnog rješenja o uklanjanju mora se čekati da ono postane izvršno.

image
Joško Šupić/Cropix

Tek u slučaju da stranka ne ukloni otpad, Grad to može ukloniti o svom trošku i kasnije taj iznos potraživati od stranke. To je ZUP i moramo ga poštovati.i.

Splićanin koji u dvoru gomila smeće šipkom izudarao susjedu, dojurila i policija. Žena je preplašena: ‘Ne mogu više...‘

Ovo su specifični slučajevi, a koliko znam, Grad ovakvo što nikada nije radio na privatnom vlasništvu. Prvi put se postavlja praksa pa mi je žao da se kritizira redarstvo, momci zaista rade - ustvrdio je Ivošević.

Od Josipa Gabelice, voditelja Odsjeka za redarstvo, saznali smo da je izdano rješenje o izvršenju rješenja.

- Izdano je rješenje o izvršenju rješenja s predviđenim datum izvršenja u rujnu. Svakako se prije izvršenja radi novi očevid s novoutvrđenim činjenicama - otkrio je Gabelica.

Službeni odgovor iz Grada Splita dodatno nam je razjasnio situaciju. 

image
Joško Šupić/Cropix

- Komunalno redarstvo Grada Splita vodi navedeni predmet sukladno Zakonu o općem upravnom postupku na temelju Odluke o komunalnom redu. Sama procedura traje (zapisnik, rješenje o uklanjanju, rješenje o izvršenju rješenja o uklanjaju, angažiranje tvrtke koja će navedeno izvršiti) te kada sve od navedenog bude ispunjeno bit će očišćeno. Sve suprotno smatralo bi se nezakonitim djelovanjem službenika Grada Splita.

Ovim putem želimo napomenuti kako Grad Split maksimalno ‘rasteže’ svoju nadležnost u navedenom slučaju (privatna površina) dok je Državni inspektorat (Inspekcija za zaštitu okoliša) jednostavno oprao ruke od problema, a njihove procedure za postupanje birokratski mnogo kraće traju - kazali su iz Grada.

Dakle, izvršenje rješenja može se očekivati u rujnu, a svemu će prethoditi još jedan očevid. Čini se da bi se ovaj gordijski čvor uskoro mogao otpetljati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 16:46