StoryEditorOCM
Spliterasmus plus

Učenici splitske Turističke škole oduševili na praksi u Mariboru i Sevilli! Sve su odradili za 5, i posao su im ponudili

Piše Split SD
22. listopada 2024. - 18:41

Već nekoliko godina učenici i nastavnici Turističko-ugostiteljske škole Split zahvaljujući trudu i dugogodišnjoj provedbi Erasmus + projekata odlaze u inozemne renomirane ugostiteljske objekte kako bi kroz rad stekli nova znanja i vještine te upoznali kulturu i način života drugih europskih zemalja.

Dodijeljena Erasmus+ akreditacija svakako je nagrada višegodišnjeg kontinuiranog zalaganja u provođenju aktivnosti projekata za strukovno obrazovanje. Akreditacija je dodijeljena za period od 2022.-2027. godine.

Tijekom trajanja Erasmus + akreditacije svake godine omogućen je odlazak većeg broja učenika i nastavnika na osposobljavanja i stručna usavršavanja u zemlje EU. U školskoj godini 2023./2024. u sklopu Erasmus projekta pod brojem No: 2023-1-HRO1-KA121-VET–000143382 na mobilnosti su otišle dvije grupe učenika, jedna u Maribor, a druga u Sevillu. Ukupno 30 učenika u pratnji 4 nastavnika te 3 nastavnika koja su sudjelovala na job shadowingu u Mariboru i Málagi.

image
Turističko-ugostiteljska škola Split

Obje grupe su stručnu praksu odrađivale u ugostiteljskim objektima visoke kategorije. Cilj svake mobilnosti bio je jačanje stručnih kompetencija učenika zbog bolje zapošljivosti i obrazovanja. Učenici su stekli nova znanja i vještine pripreme i posluživanja jela i pića koje zahtijevaju regionalne posebnosti, te vještine promocije turističke ponude određene regije.

image
Turističko-ugostiteljska škola Split

- Svojim trudom, radom i zalaganjem ostavili su odličan dojam, stekli nove vještine, znanja i kompetencije, vrlo brzo pokazali samostalnost i odgovornost u radu, tako da su njihovi mentori bili jako zadovoljni tijekom obavljanja inozemne stručne prakse. Zajedno s mentorima su pripremali i posluživali obroke za a la carte i pansionske goste, samostalno i na odličnom engleskom jeziku komunicirali s gostima na recepciji, uz potrebnu proceduru prijave i odjave gosta tijekom boravka u hotelima.

image
Turističko-ugostiteljska škola Split

Simpatičnost, potrebna znanja i spremnost za timski rad svakako su razlog zbog kojeg je učenicima ponuđeno da se po završetku svog školovanja vrate i zaposle kod njih - navode u Turističko - ugostiteljskoj školi i dodaju kako su uz rad, učenici u Mariboru i Sevilli imali priliku upoznati prirodnu i kulturno-povijesnu baštinu te kulturu i običaje regija.

Tijekom svog boravka u Sloveniji i Španjolskoj stekli neprocjenjivo iskustvo koje će im pomoći u njihovom daljnjem profesionalnom radu i školovanju. 

- Rad u timovima, multikulturalnom okruženju, komuniciranje na engleskom jeziku, omogućilo je učenicima upoznavanje različitih kultura, uvažavanje različitosti te nadograđivanje samopouzdanja i samopoštovanja. Rad u interkulturalnoj sredini ih je naučio da uvažavaju druge kulture, stvaraju navike i stavove te grade budućnost u multikulturalnom europskom okruženju zadovoljni su u Turističko-ugostiteljskoj školi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2024 18:41