StoryEditorOCM
Splitoduševili domaćine

Učenici Obrtničke škole na stručnoj praksi u Sevilli ručno izrađivali torbe, dizajnirali kostime za film, šišali...

Piše SPLIT SD
6. lipnja 2024. - 22:45
Osamnaest učenika Obrtničke škole iz Splita proveli su tri tjedna na stručnoj praksi u španjolskom gradu Sevilli.Obrtnička škola Split

Osamnaest učenika Obrtničke škole iz Splita, uz pratnju profesorica Ane Grgurinović i Gordane Kulić, u sklopu Erasmus+ projekta pod nazivom EVETS proveli su tri tjedna na stručnoj praksi u španjolskom gradu Sevilli.

Prijepodneva su provodili radno u optičkim radnjama, modnim, kozmetičkim i frizerskim salonima. Iskustva s prakse svima su jako pozitivna.

Optičari su radili u centru za optiku i sluh, Visual Sur Óptica, koji je vodeći u Sevilli i Andaluziji. Uz dobar tim optometrista, izvodili su preglede oštrine vida koristeći se najnovijom tehnologijom, a susreli su se i s različitim tipovima kontaktnih leća. Naučili su kako testirati sluh, odrediti jačinu i vrstu slušnog aparata te kako održavati, odnosno servisirati, slušne aparate i tako još više proširili svoje znanje.

image

Optičari su radili u centru za optiku i sluh, Visual Sur Óptica, koji je vodeći u Sevilli i Andaluziji

Obrtnička škola Split

Učenice zanimanja kozmetičar i frizer svoje radno vrijeme provele su u različitim kozmetičkim i frizerskim salonima. Kozmetičarke su upoznale nove tehnike masaže, depilacije i manikure. Jedna od njih je s kolegicama u salonu podijelila svoje znanje i vještinu masaže lica čarobnim kamenom gua sha.

Frizerke su stekle novu vještinu izrade ženskih flamenco frizura jer se posljednji tjedan njihovog boravka u Sevilli održavao proljetni sajam "Feria de Abril". Neki muškarci i mnoge žene tada nose tradicionalnu nošnju. Žene nose tradicionalno traje de gitano, doslovno cigansko odijelo ili flamenco haljinu, često u jarkim bojama, s dodacima poput cvijeta u kosi, češlja, nakita, šala s resama i lepezom. Jedna učenica je imala priliku biti u Barbershopu gdje je upoznala nove tehnike šišanja i stiliziranja muških frizura.

image

Frizerke su stekle novu vještinu izrade ženskih flamenco frizura

Obrtnička škola Split

Dvije modne tehničarke radile su u modnom atelijeru Lavique Fashiondesign and Costumes. Dekonstrukcijom kroja različite odjeće dizajnirale su ekstravagantne bijele kostime za kratki film El Guionista inspiriran šarmantnom Sevillom. Film bi trebao biti spreman za prikazivanje iduće godine, a pošto su obavile odličan posao, njihova imena bit će navedena u timu kostimografa.

Druge dvije djevojke stručno su se usavršavale u brendu Anuscas Family koji ručno izrađuju torbe, ruksake i druge modne dodatke od recikliranog tekstila zbog čega je ovaj brend dio novog trenda pod nazivom “SLOW FASHION”. Istaknule su kako su svi radnici jako strpljivi, uredni i posvećeni svom poslu u potpunosti.

image

Dvije modne tehničarke radile su u modnom atelijeru Lavique Fashiondesign and Costumes

Obrtnička škola Split

Osim što su dobili nove spoznaje o svojim zanimanjima, naši učenici su također zadivili španjolske poslodavce svojim vještinama i znanjem koje su stekli u našoj školi.

Slobodno vrijeme proveli su razgledavajući Sevillu, glavni grad Andaluzije koji je kolijevka mnogih španjolskih tradicija, dom ukusnih tapasa i grandioznih spomenika. Gledali su Flamenco show čiji je glavni dio strastveni ples sa snažnim, gracioznim i složenim radom ruku i nogu.

Vikendima su odlazili na izlete u druge gradove Andaluzije. U Córdobi su posjetili katedrala – džamiju, jedan od najljepših primjera maurske arhitekture. Učenici Cadiz, grad i luku u jugozapadnoj Španjolskoj, ističu kao posebno mjesto.

image

Vikendima su odlazili na izlete u druge gradove Andaluzije

Obrtnička škola Split

Posjetili su i Granadu, koju se još naziva i Crveni grad zbog materijala crvenkaste boje koji je korišten za njegovu gradnju. Najviše vremena su proveli u maurskoj palači Alhambri.

Najzanimljiviji im je bio posjet Gibraltaru, prekomorskom teritoriju Ujedinjenog Kraljevstva, gdje su vidjeli i jedine slobodne divlje majmune u Europi.

image
Obrtnička škola Split
image

Osamnaest učenika Obrtničke škole iz Splita proveli su tri tjedna na stručnoj praksi u španjolskom gradu Sevilli.

Obrtnička škola Split
image
Obrtnička škola Split
image
Obrtnička škola Split
image
Obrtnička škola Split
image
Obrtnička škola Split
image
Obrtnička škola Split
image

Vikendima su odlazili na izlete u druge gradove Andaluzije

Obrtnička škola Split
image
Obrtnička škola Split
image
Obrtnička škola Split
image
Obrtnička škola Split
image
Obrtnička škola Split
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2024 19:35