StoryEditorOCM
Split16. po redu

U Zvjezdanom selu Mosor 20 učenika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine sudjelovalo u Radioamaterskom kampu

Piše Split sd
26. kolovoza 2024. - 12:25

U zvjezdarnici u Gornjem Sitnom od 18. do 25. kolovoza održan je Radioamaterski kamp za mlade "Zvjezdano selo Mosor 2024.", 16. takva manifestacija dosad. Organizatori kampa su bili Hrvatski radioamaterski savez (HRS) i udruga Zvjezdano selo Mosor (ZSM).

Kamp je ove godine okupio 20 učenika osnovnih i srednjih škola iz Čitluka, Mostara, Ludbrega, Zagreba, Nove Gradiške, Zadra, Knina, Šibenika i Splita. O njima su se brinuli i podučavali ih iskusni mentori Rolando Milin (9A3MR), Branko Martinčić (9A3ST) i Natalija Kapović, kao i mladi instruktori Slobodan Popović (9A3AGX) i Luka Štrbac (A3CHG).

Milin, koji je predsjednik HRS-a, ujedno je vodio ovaj kamp. Zvjezdarnicu su za vrijeme trajanja kampa posjetile i Marija Sorić (9A6FAX), tajnica HRS-a i Suzana Munitić Maltar (9A3KLE), pomoćnica tajnice HRS-a.

image
Zvjezdano selo Mosor/Facebook

Tijekom rada Kampa, njegovi stariji polaznici su bili aktivni s postaje 9A0HRS. Načinjeno je ukupno oko 300 veza, i to na kratkovalnim frekvencijama. Na terasi zvjezdarnice je demonstriran i "portabl rad" s radiostanicom (SOTA) - popularna djelatnost koja od radioamatera zahtijeva postavljanje primopredajnika s nezavisnim napajanjem na planinske vrhove, na kojima nema infrastrukture uobičajene u naseljima.

U okolici planinarskog doma Umberto Girometta na Mosoru je provedena i pokazna vježba iz ARG-a, omiljene aktivnosti mladih radioamatera na otvorenom, puno poznatije kao "lov na lisice". Dio spretnijih polaznika je u radionici elektronike od materijala dostupnog "u kitu" izrađivao različite sklopove, poput FM prijemnika, ARG predajnika i ultrazvučnih senzora. Trinaestero polaznika je pored toga sudjelovalo i u inicijalnom tečaju radiotelegrafije. Na koncu, sedmero najmlađih polaznika je nakon višednevne poduke iz osnova radioamaterstva polagalo ispit, te položilo početnički ("P") razred.

image
Zvjezdano selo Mosor/Facebook

Za polaznike su u popodnevnim satima bili organizirani odlasci na kupanje u Stobreč i Omiš. U večernjim su satima, pak, za njih bila upriličena i uobičajena predavanja iz astronomije i astronomska promatranja nebeskih objekata. U okularu teleskopa su se našli Mjesec i Saturn, te neki od objekata dalekog svemira. Te je aktivnosti vodio astronom-animator ZSM-a Zoran Knez. U organizaciji kampa je sudjelovao i tajnik ZSM-a Tomislav Nikolić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 19:18