StoryEditorOCM
Splitkrvopije

U splitskom neboderu pojavile su se stjenice, ima ih u više stanova! Dopis predstavnika stanara naljutio susjede

Piše split sd
25. rujna 2024. - 21:38

U nekoliko stanova u jednom neboderu na splitskom Spinutu pojavile su se stjenice piše Dalmacija Danas, a o čemu ih je obavijestio čitatelj.

- Predstavnik stanara za problem zna već deset dana, ali je tek nakon tog razdoblja postavio obavijest u zgradi s napomenom: "Tko prijavi da ima stjenice do kraja mjeseca, Cian će mu izvršiti dezinsekciju na račun pričuve."

- Ovakav pristup djeluje nelogično jer implicira da su stanari koji se susretnu sa stjenicama nakon isteka mjeseca manje važni te će morati sami snositi troškove sanacije. Također, razdoblje čekanja od dva do tri tjedna smatra se predugim, posebno s obzirom na preporuku tvrtke Cian da se problem stjenica rješava što prije. Poznato je koliko stjenice mogu narušiti kvalitetu stanovanja te je brzo djelovanje ključno u ovakvim situacijama - požalio im se Splićanin sa Spinuta.

image
Nikola Vilic/Cropix

Uključen je i Cian.

– Stjenice ne skaču i ne lete, one se kreću uz pomoć tri para nogu, a najčešće se prenose putem putničke prtljage, po avionima, vlakovima i javnom prijevozu, ispričao je za "Slobodnu" lani u ovo doba Hrvoje Grgić iz "Ciana".

– Riječ je o insektu čije odrasle jedinke sežu od pet do sedam milimetara, nisu nevidljive. Osim toga, ostavljaju izmet, odnosno probavljenu krv i jajašca. Aktivne su samo noću ili pred zoru, kad su ljudi u dubokom snu, što im omogućava da iskoriste svoje žrtve dok su one potpuno nesvjesne – tvrdi Grgić.

Nakon što se dođe u kontakt s njima, napomenuo je, najvažnije je držati se mjera sprječavanja širenja infestacije.

– Teško je potpuno prevenirati pojavu stjenica, gotovo i nemoguće. No, ako se pojave, vrlo je važno da se zaustavi njihovo daljnje prenošenje, a to se postiže tako da se, primjerice, uklone i ne premještaju sve stvari koje su zahvaćene njima, da se ne premještaju gosti iz sobe u sobu ili s lokacije na drugu lokaciju te da se odmah zovu stručnjaci za dezinsekciju kako bi ih se potpuno uništilo –  kaže Grgić.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2024 00:31