StoryEditorOCM
Splitizludilo ljude

U splitskom kvartu se nakotile neugodne bube: ‘Ovo je neizdrživo, ima ih na tisuće po stanovima...‘ Doznali smo razlog

Piše Petra Klarić
23. kolovoza 2024. - 19:20

Čitatelji iz Slavonske ulice na Plokitama u Splitu požalili su nam se da ovoga ljeta muku muče s kukcima, točnije s brijestovim zlaticama, nekima poznatima i po nazivu lisna uš. 

- Cijela Slavonska ulica je napadnuta bubama s drveća kojih po tisuće ima po stanovima i okolo lete.. Ne znam je li situacija slična i u ostalim kvartovima, ali kod nas je neizdrživo - kazao nam je čitatelj.

image

Brijestova zlatica u domu našeg čitatelja

Čitatelji/Slobdna Dalmacija

Za više informacija prvo smo se obratili "Cianu", ali oni su nam kazali da od građana još nisu zaprimili dojave vezano za ovaj problem. Doduše, napomenuli su nam da su oni nadležni samo za prostore u privatnom vlasništvu, dok je za javne prostore zadužena splitska gradska tvrtka "Parkovi i nasadi".

Javili smo se zatim Siniši Gašpareviću, direktor "Parkova i nasada". On nam je potvrdio problem i rekao nam da su o tome građane izvijestili na svojoj službenoj Facebook stranici. Većeg razloga za brigu, kaže nam Gašparević - nema.

image

Siniša Gašparević

Vojko Bašić/Cropix

- Baš prije nekoliko dana građane smo obavijestili o povećanom broju brijestovih zlatica, a uzrok tome vjerojatno su klimatski uvjeti, zbog dužeg perioda vrućina vjerojatno su se nakotile. 

Ovi insekti napadaju brijest, koji, kako bi se zaštitio, reagira tako da odbaci napadnute listove. Najčešće brijestove zlatice ni ne stignu napraviti veću štetu, a brijest "preventivno" odbaci list. Biljci to malo uspori rast, ali ne radi se o značajnijoj šteti od koje se biljka ne može oporaviti.

Brijestu možemo pomoći da se obrani od ovakvih situacija, tijekom zimskog perioda ovoj listopadnoj biljci treba podrezati suhe grane - rekao nam je Gašparević.

image

Stabla u Slavonskoj ulici na Plokitama

Duje Klarić/Cropix
image
Duje Klarić/Cropix

Ono što nam je Gašparević ispričao u skladu je s objavom koju su iz "Parkova i nasada" prije nešto više od tjedan dana objavili na svojoj Facebook stranici.

- Naše pelegrinke su prošle godine prošle kroz svojevrsni prirodni ciklus s lisnim minerima, a ove godine brijestove su posjetile u velikom broju brijestove zlatice.

Ovakvi ciklusi dio su prirodnog poretka stvari. Naša flora se stalno prilagođava i mijenja, baš kao i mi. Iako nam se ponekad čini zabrinjavajuće, važno je imati na umu da je priroda izuzetno otporna i uvijek nađe način da se obnovi i razvije.

Pozivamo vas da promatrate i uživate u ovim promjenama, a ako primijetite da neki od vaših biljnih susjeda treba pomoć, slobodno podijelite svoje savjete ili iskustva. Priroda je čudesna upravo zbog svoje nepredvidivosti i cikličnosti! - navedeno je u objavi.

image

Brijestove zlatice na lišću stvaraju rupe

Parkovi i nasadi

Brijestova zlatica pripada redu kornjaša, tijelo joj je dugo otprilike 8 milimetara i žuto-sive je boje. Iako je opasna za lišće biljaka, na kojem stvara rupe, nije opasna za ljude. No, razumijemo da ljude njihova pojava može nervirati, pogotovo ako ih ima u većem broju, pošto mogu letjeti. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2024 04:36