StoryEditorOCM
Splitvrhunske vijesti!

U Split stigao uređaj koji skida dioptriju u rekordnom vremenu: potpuno je bezbolno, a oporavak se mjeri u satima...

Piše Sara Šarić/Sponzorirani sadržaj
21. listopada 2024. - 16:24

Imate li problema s dioptrijom? Nosite li godinama naočale za vid ili kontaktne leće? Niste jedini, jer digitalno doba donosi sve veće ‘muke‘ po pitanju vida. Prema istraživanjima više od milijardu ljudi ima određene probleme poput kratkovidnosti, dalekovidnosti i astigmatizma. S godinama, dioptrija se povećava pa je važno potražiti rješenje koje će osigurati jasnu viziju i bolju kvalitetu života.

Čak 2 revolucionarna ATOS uređaja u Klinici Svjetlost

Već 26 godina refraktivni kirurzi Klinike Svjetlost imaju isti cilj – ukloniti dioptriju, a svaka nova generacija uređaja donosi sve bolje rezultate i postaje naprednija i funkcionalnija. To rezultira boljim vidom i sigurnijim zahvatom pa više nije potrebno nositi naočale ili kontaktne leće.

Metoda zbog koje su Dalmatinci išli u Zagreb, jer se brzina oporavka nakon skidanja dioptrije odvija ‘brzinom svjetlosti‘, odnedavno je dostupna i u KIinici Svjetlost Split, na dobro nam poznatoj adresi – Borisa Papandopula 8b. Operacija traje svega par minuta i potpuno je bezbolna. Već navečer možete čitati titlove omiljene serije na televiziji, a sutradan se vratiti svakodnevnim aktivnostima i uživati u novom životu bez dioptrije!

Za to je zaslužan ATOS uređaj najnovije treće generacije laserskog skidanja dioptrije Smart Sight metodom. Od ukupno 120 uređaja u cijelom svijetu, odnosno 35 u Europi, čak su dva u Klinici Svjetlost – jedan u Zagrebu, a drugi u gradu podno Marjana!

image

ATOS uređaj za lasersko skidanje dioptrije 3. generacije

/Klinika Svjetlost

Treba istaknuti kako su upravo liječnici klinike Svjetlost udružili snage s inženjerima, razvojnim stručnjacima i programerima iz njemačke kompanije SCHWIND eye-tech-solutions u razvoju ATOS-a i kreiranju standarda za izvođenje Smart Sight metode. Znanje, iskustvo i mišljenje oblikovali su ATOS njemačke kompanije Schwind eye-tech – solutions i tako je dio DNA Svjetlosti ugrađen u svaki zahvat te danas rad njihovih liječnika utječe na milijune ljudi.

"Riječ je o tehnologiji koja je apsolutni svjetski hit i novitet"

Stoga smo iz prve ruke o svim benefitima ovog uređaja saznali od dr. Dorije Gabrić, koja je donedavno bila na zagrebačkoj adresi Klinike Svjetlosti i doc.dr.sc. Adija Pašalića koji već 15 godina operira u svim Klinikama Svjetlost u regiji.

image
Jakov Prkić/

– Apsolutna je privilegija za pacijente, ali i za nas refraktivne kirurge, da naša Klinika Svjetlost ima dva ovakva lasera - u Zagrebu i u Splitu. Riječ je o tehnologiji koja je apsolutni svjetski hit i novitet, a velika je stvar da Split i cijelo područje koje gravitira k nama, ima dostupnu takvu najinovativniju tehnologiju – ističe doc.dr.sc. Pašalić.

Primjenom najnovije Smart Sight metode, lasersko skidanje dioptrije dobiva ‘revolucionarno‘ značenje – kod ove metode ne dira se površina oka, nego se dioptrija uklanja tako da se kroz ulaz od samo tri milimetra izvadi mali lentikul koji ima oblik zrna leće i time se završi procedura koja najbliže nalikuje laparoskopskoj operaciji.

– Ovakav zahvat je siguran, učinkovit i najmanje invazivan oblik laserskog skidanja dioptrije. Zahvaljujući tome, pacijenti se već za nekoliko dana mogu vratiti poslu i svakodnevnim aktivnostima, bez rizika od pomicanja poklopca kao kod LASIK metode. Pacijenti već slijedeći dan nastavljaju sa životom bez ograničenja, a život bez naočala i leća donosi novo značenje slobode. Ova metoda također nosi najmanji rizik za razvoj suhog oka te je pogodna i za ljude s određenim stupnjem postojeće suhoće oka – objašnjava dr. Gabrić.

image

Dr. Doria Gabrić

Jakov Prkic/Cropix

Brzina i sigurnost

Današnji ubrzani tempo života zahtijeva izvrstan vid koji je postao beskompromisni imperativ, a uz sve obaveze ne ostavlja nam prostora za duže razdoblje oporavka. Bilo da je riječ o poslovnim obvezama ili svakodnevnim aktivnostima, mnogi nemaju vremena izbivati iz svoje rutine. Iz tog razloga, brze i efikasne metode medicinskih zahvata postaju sve popularnije, a Smart Sight je upravo jedna od njih.

– Svaki put kad kupite naočale ili leće, vi tada ‘rentate‘ svoj vid. Operacijom dioptrije postajete vlasnik svog vida. A ako gledamo brojeve, lasersko skidanje dioptrije u petogodišnjem presjeku je 68 puta sigurnije nego dugotrajno nošenje kontaktnih leća! Kandidati za novu minimalno invazivnu Smart Sight metodu laserskog skidanja dioptrije su kratkovidne osobe s dioptrijom do -10.00 i do -6.00 dioptrija cilindra, ali za druge vrste dioptrije postoji rješenje koje možemo ponuditi – ističe dr. Gabrić.

– Prilikom detaljnog pregleda za lasersko skidanje dioptrije, uzima se u obzir niz parametara, što medicinskih što potreba i želja pacijenata na temelju kojih liječnik odlučuje je li osoba kandidat za lasersko skidanje dioptrije – dodaje doc.dr.sc. Pašalić.

image

Doc.dr.sc. Adi Pašalić

Jakov Prkic/Cropix

Smart Sight- budućnost laserskog skidanja dioptrije

Rješavanje dioptrije u rekordnom vremenu s ovom metodom postaje novi zlatni standard, stoga je jasno zašto se mnogi odlučuju na 3. generaciju laserskog skidanja dioptrije Smart Sight u želji za kvalitetnijim životom. U Klinici Svjetlost izvode se sve metode laserskog skidanja dioptrije kao jedinoj takvoj ustanovi u Hrvatskoj i zbog toga je pristup pacijentu potpuno individualan i prilagođen stanju oka svakog pacijenta, ali i njihovim zahtjevima i željama u izboru najboljeg rješenja za njih.

– Da sam znala kako će metoda Smart Sight biti tako brzo dostupna i u Splitu, definitivno bih pričekala koji mjesec na operaciju jer bi tako uštedjela na vremenu tj. na putu do Zagreba. No, moj suprug je zato bio mudriji i vidovitiji u tom pogledu pa njegovoj sreći nema kraja jer odsada zahvat može obaviti ‘kod kuće‘ – priznaje Splićanka Diana, zadovoljna klijentica Klinike Svjetlost.

Predvodnici trendova u svijetu

Koliko u Svjetlosti vjeruju u najnoviju tehnologiju dokazuje i činjenica da se na tom laseru operiraju i njihovi liječnici i suradnici, od kojih su se neki, nakon samo nekoliko sati od operacije, vratili svom poslu.

Prije nekoliko dana Hans Thomas Wendler, glavni razvojni inženjer za ATOS, a može se reći i njegov otac, dao je čast, povjerenje i zdravlje svojih očiju u ruke Klinike Svjetlost i dr. Ivana Gabrića s kojim je zajedno sudjelovao na razvoju tog istog lasera da mu skine dioptriju. Nakon njega doc. dr. sc. Maja Bohač operirala je dr. Ivana Gabrića.

Klinika Svjetlost prepoznatljiv je brend u svijetu te sustavno potvrđuje status oftalmološkog diva u uvođenju najnovijih inovacija i tehnologija u oftalmologiji. No, ova klinika ne samo da prati trendove – ona ih i postavlja, pa s pravom može reći da oblikuje budućnost laserskog skidanja dioptrije i refraktivne kirurgije općenito.

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Slobodne Dalmacije i Klinike Svjetlost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. listopad 2024 16:25