StoryEditorOCM
Splitekskluzivni satovi

U radionici u Splitu stvoreno je pravo dizajnersko čudo: Perun i Veles nova su božanstva na urarskom Olimpu

Piše Mario Matana
21. listopada 2024. - 14:22

’Svjetsko, a naše!’, sjetit će se stariji reklame za pivo s poznatim nogometnim sucem Pierluigijem Collinom. Upravo takav osjećaj imali smo nakon posjeta manufakturi na Ravnim njivama, supružnicima Kalajžić koji su se upustili u poslovni pothvat nezabilježen na ovim prostorima: proizvode naime ručne satove, i to ne bilo kakve!

Prvijenac linije Perun – to je marka satova, a na fotografijama možete samo donekle dočarati ljepotu modela Veles – ima specifikacije ‘boli glava’. Tu je safirno staklo, screw-down kruna, narukvica s brzim otpuštanjem i finim podešavanjem (ne mora se izbacivati cijela karika), brojčanik izveden u emajlu, a srce stroja je cijenjeni švicarski mehanizam Sellita SW 221-1, pomalo specifična iteracija tog mehanizma koju su, zbog izgleda samog sata i dodatne kazaljke za datum, izričito zahtijevali proizvođači...

Ali, požurili smo, lako je prosječnom ‘watch aficionado’ upasti u zamku oduševljenja konačnim proizvodom. Još našim!

Mi smo ipak ovdje kako bi popričali s Jelenom i Antom Kalajžić, mladim parom s dvoje male djece koji su praktički iz ničega krenuli u proizvodnju ručnih satova, proizvodnju kakve kod nas uopće nema, tradicija je nepostojeća pa su nailazili na pregršt barijera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. listopad 2024 14:23