StoryEditorOCM
SplitTKO ĆE IH UHVATITI?

Turisti su se okomili na splitske prometne znakove; čupaju ih, vade i premještaju. Provjerili smo kakve su kazne za to

Piše Sandra Barčot
10. kolovoza 2024. - 21:31

Nastavlja se saga o „putovanjima” splitskih prometnih znakova koje mlađahni posjetitelji Dioklecijanovog grada jednostavno – premještaju!

Turisti, izvade, iščupaju znak koji upozorava-obaviještava o jednosmjernoj ulici, pješačkoj zoni, zabranjenom smjeru,.... i onda taj otuđeni predmet da ne kažemo – ukradeni – prebacuju sa lokacije na lokaciju.

Koji glupi đir! Turisti u Splitu imaju novu zabavu, a nije baš bezazlena: ‘Mlađi Splićanin na motoru ih je zaustavio...‘

U toj svojoj „bezazlenoj igri” ako se uopće ovako ponašanje naših dragih gostiju može nazvati igra, kada im dosade prometni znakovi kao nova zabava na ljetovanju, samo ih odbace onako usput!

image

Znak se prebacivao sa mjesta na mjesto

Privatni album

Pa je oznaka za pješačku zonu novu poziciju našla na zelenom otoku, uz kontejnera poviše raskrižja Gundulićeve i Starčevićeve, dok su čak četiri prometna znaka – nonšalantno podbačena u vrt kuće na križanju Tolstojeve i Istarske ulice!

Jedan koji označava parking mjesta, drugi zabranu prometovanja, treći jedan smjer i četvrti zabranu zaustavljanja i parkiranja!

A što rade nadležni, jel‘ prijavljena krađa-otuđenje imovine, slijedi li kazne jer kako znamo za ovakav postupak je predviđena i kazna zatvorom.

image

Oznaka "pješačka zona" je svoju poziciju našla uz smeće

Privatni album

- Ako netko uništi, ošteti, ukloni ili na bilo koji način učini neupotrebljivim ili neuočljivim znak ili napravu kojim se upozorava na opasnost ili koji služi za sigurnost prometa, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine. U slučaju mijenjanja značenja prometnih znakova kazna je novčana, a kreće se između 500 i 2.000 kuna. Svaki takav čin dovodi u opasnost sudionike prometa, posebice ako se radi o prometnim znakovima opasnosti. Često se zna događati da znakovi budu neprepoznatljivi ili okrenuti, tako da vozač ne može vidjeti njihovo značenje – detalji su tek dijela postupanja za ovakve situacije.

Čekamo odgovore nadležnih

Odgovore nadležnih čekamo, a samo možemo još jednom citirati poruku iz reklame kojom je Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) provodio Nacionalni program „Poštujte naše znakove” u svrhu zaštite djecu u prometu uoči početka školske godine.

Dok istu poruku, stih, i naši sugrađani stare gradske jezgre ponavljaju na društvenim mrežama, ovu rečenicu „mantraju” kao molbu da se nešto napokon i poduzme i prekine suludasta zabava splitskih gostiju, kojom ugrožavaju našu sigurnost.

image

Nakon "šetnje" znak je odbačen kod kontejnera

Privatni album

- Čuvajte nas, pazite nas jer znakovi su premalo ...

Do sada prijava - nema

Na naš upit o krađi prometnih znakova, dobili smo i odgovor iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske koju prenosimo u cijelosti:

- Nastavno na Vaš upit obavještavamo Vas da do sad nismo zaprimili dojave niti prijave takvih događaja na splitskom području.

Međutim temeljem saznanja i  dostavljenih fotografija obavit ćemo sve potrebne provjere.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. listopad 2024 06:35