StoryEditorOCM
SplitGotovo je, gotovo!

Splitska garaža s 400 mjesta je pred otvaranjem! Tri mjeseca se čekao tehnički pregled, a radovi su kasnili godinu dana

Piše Mario Matana
22. srpnja 2024. - 23:57

Ljudi moji, pa je li to moguće?! Nema mjesta parafraziranju legendarnog sportskog reportera Mladena Delića, iskreno je naše oduševljenje, čuđenje, zadovoljstvo, radost, pomiješano sve to skupa ipak s dozom gorčine...

image

Tabla s oznakom radova je tu već godinu i pol, nakupilo se i lišća od kada se ništa ne radi

Privatni album

Što se događa, pitat ćete, kakva se to dramatična promjena dogodila u našim životima, u našem gradu, da zaslužuje ovakav uvod? Sve će vam biti jasno kad vam, ekskluzivno, u idućoj rečenici najavimo skori događaj: tehnički pregled za objekt na Splitu 3 završen je (i "položen"), a do kraja ovog tjedna veliko višeetažno parkiralište u Dobrilinoj ulici bit će otvoreno za promet!

Što je ujedno i odgovor na brojna pitanja, upite pa i bijesne mailove naših sugrađana sa Splita 3, konkretno iz Dobriline. Jer, dosadilo im je, kako je s pravom naglasila jedna naša čitateljica u ‘urbi et orbi‘ obraćanju našoj redakciji, ‘da se kasni skoro punih godinu dana s primopredajom "prculjka" od građevine, da je stanarima narušena kvaliteta življenja jer se 17 mjeseci ne može pristupiti autima, sanitetskim prijevozom, dostavom,...‘ te da bi u privatnom sektoru za ovakav rad davno dobili otkaze...

Više od 400 mjesta (precizno 419 parkirnih mjesta, od toga 207 natkrivenih, 38 za motore, 20 mjesta za vozila osoba s invaliditetom te dva parkirna mjesta s punionicama za vozila na električni pogon) konačno će tako biti u upotrebi nakon što su posljednjih tjedana, pa i mjeseci stanari Dobriline doslovno počeli "ispaljivati"! Nervozni su postali, s pravom, dodat ćemo, jer su deložirani sa "svog" parkinga na razne udaljenije lokacije još od veljače 2023. godine, kad su započeli radovi na parkiralištu, da ne kažemo garažama.

image
Split parking

A kako su radovi odmicali - u početku odličnim tempom, a kasnije značajno sporijim - tako su se u našoj maloj kali širile razne glasine oko uzroka kašnjenja. U jednom trenutku se pronio glas kako se ne radi ništa na objektu jer je loše isplanirana elektromreža (tada se govorilo kako se nije ukalkulirala potrošnja punionica vozila na struju?!) pa da sve treba ponovno, a najnovija priča iz "dobro informiranih" izvora bila je o nekakvom krivom betonskom zidu, zbog čega će se dobar dio garaže morati - srušiti!

Ipak je Split na Mediteranu, još uvijek su te ulične vijesti i ćakule sa susjedima dio našeg DNK, no eto nam zgode - kratki najavni razgovor s direktorom "Split Parkinga" Davorom Matošićem - da provjerimo njihovu istinitost...

image
Nikola Vilic/Cropix

Dobro, ima li u ovim glasinama istine, koji su točno razlozi ovolikog kašnjenja?

- Prvo moram naglasiti kako su početni rokovi, oni od sedam mjeseci od veljače do rujna 2023. godine u biti - idealni! Ne uključuju kišne dane, a svaki takav dan ne računa se u konačne rokove, to je manje-više pravilo za svako gradilište, i te dane verificira nadzor.

To vrijedi uglavnom za sva gradilišta, makar je to stvar ugovora. Istina, ima tu i dosta neke sive zone, koliko, naime, mora kišiti da bi se računao "kišni dan"? Svakako je bilo dosta kišnih dana, tako se potrefilo, za vrijeme radova u Dobrilinoj - prvi dio nam objašnjava direktor ove splitske komunalne tvrtke, a potom se osvrnuo na priču o elektroinstalacijama.

- I to je djelomična istina, jer, što se zapravo dogodilo? Mi smo imali, naravno, građevinsku dozvolu, no pojavio se problem s tri visokonaponska kabela koje je trebalo izmjestiti. Iako, dakle, mi imamo sve dozvole, a čak su i jedan kabel izmjestili, morali smo svi skupa stati kako bismo ishodili novu dokumentaciju za to izmještanje - čini mi se ponekad da smo birokraciju digli na jedan novi nivo, ali eto, tako je kako je... - otkriva naš sugovornik razlog za tih 5-6 dodatnih mjeseci kašnjenja koji nisu ovisili o izvođaču radova.

image

Garaže u Dobrilinoj gotove

Privatni album

Pa su na kraju svi poslovi završili točno 28. travnja, i od tada se, uz nekakve preglede dokumentacije i sitne popravke i prepravke, čeka tehnički pregled i svečano otvaranje parkirališta. Što će, niti sekundu prerano, na veliku radost stanara Dobriline (ali i svih koji su se prijavili za korištenje ovog objekta), dogoditi već idućeg tjedna!

- Moram reći i da smo više nego zadovoljni ukupnom kvalitetom radova, ali i da bude nekakvih problema ili manjkavosti, sve je pokriveno desetogodišnjim jamstvom koje standardno ugovaramo kod ovih projekata - kaže nam Matošić, a iskoristili smo prigodu i za pitanje koje "žulja" dosta naših poznanika. Zašto, naime, kad se već rade ovakvi objekti, garaže, ne naprave to na 4-5 etaža pa smo svi skupa mirni s parkirnim prostorom za idućih nekoliko desetljeća?

image
Tom Dubravec/Cropix

- Nije baš tako jednostavno, a nije čak ni stvar u početnoj investiciji koja naravno raste ako je objekt veći. Mora se voditi računa i o broju vozila koji gravitiraju određenoj lokaciji pa nema smisla graditi parkirališta za tisuću vozila ako će ih na toj lokaciji biti 500. Također je pitanje dolaznog i odlaznog prometa: garaža mora biti prometno sposobna primiti određen broj vozila u jedinici vremena, a isto tako ta vozila moraju i izaći na okolne prometnice u nekom roku. Zbog svega toga je jednostavno bolje raditi garaže na više mikrolokacija i tako zadovoljiti potrebe svih, lokalaca i gostiju... - pojasnio je logiku direktor Matošić.

image

Garaža u Dobrilinoj

Privatni album

A za konkretnu garažu, ovu dakle u Dobrilinoj, koja je, eto, privedena kraju (posebno će to razveseliti stanare koji su ima koji tjedan odsječeni i na južnom frontu, gdje je počela energetska obnova Osnovne škole "Split 3" pa su zbog radova pješački prilazi i s te strane blokirani), ponovimo model korištenja.

Princip je naplate kao na izvanuličnim parkiralištima koji je već uveden u nekoliko garaža, među njima i u novoizgrađenoj garaži na Lokvama, koji je pokazao da osigurava maksimalnu iskorištenost i optimalnu popunjenost garaže tijekom cijelog dana.

To u praksi znači da će stanari imati pravo na povlaštenu parkirnu kartu, no ona ne znači rezervirano parkirno mjesto, već se u skladu s popunjenošću garaže nalazi mjesto za parkiranje ravnopravno s ostalim korisnicima.

Stanari u radijusu 300 metara od javne garaže u kojoj se naplaćuje parking imaju pravo na stanarsku pretplatu po povlaštenoj cijeni koja iznosi 11,95 eura mjesečno. Za sve ostale koji nisu stanari, a žele pretplatu isključivo za jednu od lokacija, cijena mjesečne pretplate iznosi 15,93 eura. Za pravne osobe ili vlasnike obrta mjesečna pretplata iznosi 21,24 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 01:19