StoryEditorOCM
SplitLJUTITA PACIJENTICA

‘Tko im je dao moje podatke?!‘ Žena dobila termin u KBC-u Split tek 2025., a onda je nazvali iz privatne poliklinike...

Piše Ivica Marković
29. kolovoza 2024. - 20:43

Nedavni telefonski poziv dobrano je uznemirio jednu Splićanku koja je imala potrebu od dermatoskopije (dijagnostičke metode promatranja promjena na koži) za koju je u splitskoj bolnici, na Klinici za kožne i spolne bolesti bila zabilježena tek u lipnju mjesecu iduće godine.

Kako je taj termin poprilično daleko ženu je prije nekoliko dana nazvala osoba iz jedne privatne Poliklinike i ponudila joj raniji termin za taj pregled i to besplatan, odnosno preko crvene uputnice (pregled plaća HZZO). I taj je poziv uznemirio našu sugrađanku, koja je odmah počela postavljati pitanja "Odakle njima moj broj mobitela?", "Je li u pitanju krađa osobnih podataka?" i tko zna što još... Rojila su joj se pitanja po glavi na koje nije znala odgovore, pa je od naše redakcije zatražila da provjerimo zašto nju zovu privatnici, a ona ima termin za pregled u bolnici i tko to iz bolnice, privatnicima dijeli osobne podatke pacijenata, pa ih oni nazivaju i nude "brda i doline."

Nema teorije zavjere

Ispitali smo slučaj i spoznali smo da je sve u najboljem redu, da nema teorije zavjere niti krađe osobnih podataka i da naša sugrađanka ne treba strepiti od tog poziva.

Naime, zbog nemogućnosti da svi pacijenti u nekom razumnom roku, zbog manjka liječnika i(li) nekih drugih problema ostvare pravo na pretragu ili pregled u javnozdravstvenoj ustanovi, država je omogućila privatnicima koji imaju ugovor s HZZO-om i koji u ovom slučaju imaju dermatoskop (uređaj za dermatoskopiju) da odrade dio pretraga kako bi se što prije smanjile liste čekanja, a pacijenti bili zadovoljniji. Privatnici se jave na natječaj i ako pobijede na tom natječaju mogu raditi preko crvene uputnice.

image

Klinički bolnički centar Split

Joško Šupić/Cropix

Dobro su se sjetili

U svakom slučaju pohvala za državu, mnogi bi rekli "dobro su se sjetili", jer je ipak "pacijent u središtu svega."

Dakle, ukoliko netko od pacijenata dobije poziv iz koje privatne poliklinike koja će im ponuditi pregled ili pretragu u nekom ranijem terminu, negoli je to u mogućnosti KBC Split, trebali bi prihvatiti tu ponudu, naravno uz uvjet da je pregled-pretraga besplatan, odnosno preko crvene uputnice.

Ovakvih će slučajeva biti sve više, jer nasušno nedostaje liječnika i medicinskih sestara u javnozdravstvenim ustanovama.

Za primjer, na bolničkoj Klinici za kožne i spolne bolesti (dermatovenerologija) u ovom trenutku ne radi šest liječnica, odnosno njih čak 50 posto, jer su njih tri na porodiljnim dopustima, a tri su su na opravdanim bolovanjima, a zamjena jednostavno nema. Zašto ih nema? Pa iz jednostavnog razloga jer je gotovog liječnika dermatovenerologa teže naći na tržištu nego dobiti Eurojackpot.

Oni koji rade na Klinici za kožne i spolne bolesti ulažu ogromne napore, rade prekovremeno "petkom i svetkom" ne bi li zadovoljili potrebe svih pacijenata, kojih ima iz dana u dan sve više.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. rujan 2024 10:37