StoryEditorOCM
Splitprometna tragedija

Teško ozlijeđeni dječak s Vira bori se za život, hitno je prebačen u KBC Split; osumnjičeniku određen istražni zatvor

Piše VIJESTI SD, HINA
19. kolovoza 2024. - 15:02

Trogodišnji dječak koji je sa svojom obitelji u subotu teško stradao na Viru prebačen je u splitski KBC na daljnje liječenje, doznaje se u ponedjeljak u toj bolnici.

Dječak je i dalje životno ugrožen i nalazi se u Jedinici intenzivnog liječenja Klinike za dječje bolesti, gdje će biti nastavljeno liječenje po pravilima struke, rekli su u splitskom KBC-u.

U teškoj prometnoj nesreći koja se oko ponoći dogodila na otoku Viru stradala je peteročlana obitelj iz kontinentalne Hrvatske na koju je na ulici naletio automobil, a kako je u nedjelju izvijestila policija 29-godišnji vozač bio je pod utjecajem alkohola.

U nesreći je smrtno stradala 24-godišnja majka dok su otac i troje djece ozlijeđeni dok su se pješke kretali po rubu kolnika.

Policijska uprava zadarska izvijestila je da je dovršeno kriminalističko istraživanje nad 29-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu te je uz kaznenu prijavu sinoć predan pritvorskom nadzorniku.

image

Dječak je iz Zadra prevezen u KBC Split

Duje Klaric/cropix/

Osumnjičenik je danas ispitan u Županijskome državnom odvjetništvu u Zadru. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru proveo je dokaznu radnju prvog ispitivanja hrvatskog državljanina (1995.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu, opisano i kažnjivo po čl. 227. st. 4. u svezi st. 1. Kaznenog zakona.

Postoji osnovana sumnja da je osumnjičenik 17. kolovoza 2024., oko 23:40 sati u mjestu Vir, upravljao osobnim automobilom marke Fiat Punto kolnikom ulice Put Lozice protivno odredbama čl. 199. st. 2., čl. 51. st. 1., čl. 53. st. 1. i čl. 38. st. 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Osnovano se sumnja da je upravljao vozilom iako je bio svjestan da ne smije upravljati ako u organizmu ima alkohola i da se u naselju ne smije kretati brzinom većom od 50 km/h, kao i da brzinu kretanja vozila mora prilagoditi osobinama i stanju ceste, uvjetima noćne vožnje, preglednosti i stanju kolnika te da je kao vozač dužan obratiti pažnju na pješake koji su na kolniku. Osnovano se sumnja da je, pristajući ugroziti druge sudionike u prometu, upravljao vozilom pod utjecajem alkohola (koncentracija od 1,75 g/kg) zbog čega je bio nesposoban za sigurno upravljanje vozilom te da je upravljao brzinom većom od 50 km/h (ograničenje brzine u naselju) pa je upravo zbog alkoholiziranosti, neprilagođene i prevelike brzine kretanja vozila navedenim prometnim uvjetima, na ravnom djelu kolnika izgubio kontrolu nad vozilom. Osnovano se sumnja da je desnim djelom vozila i desnim kotačima udario u kamenje uz rub kolnika i potom prednjim djelom vozila naletio na žensku osobu koja je uz rub kolnika gurala ispred sebe dječja kolica u kojima je bilo dijete (2023.) dok se ispred njih uz rub kolnika kretao muškarac vodeći dvoje djece.

image

Osumnjičenik je danas ispitan u DORH-u

Cropix/Cropix

U prometnoj nesreći je smrtno stradala ženska osoba dok su muškarac i dvoje djece (2020. i 2021.) zadobili teške tjelesne ozljede opasne po život, a treće je dijete (2023.) zadobilo lake tjelesne ozljede.

Državno odvjetništvo je, nakon ispitivanja, predložilo sucu istrage Županijskog suda u Zadru određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenoga djela (čl. 123. st. 1. toč.3. ZKP-a), navodi se u priopćenju  Županijskoga državnog odvjetništva u Zadru.

Ivanu Bakiću, 29-godišnjaku osumnjičenom za izazivanje prometne nesreće u kojoj je smrtno strada majka troje djece, a teško su ozlijeđena još tri člana njene obitelji, određen je istražni zatvor.

- Istražni zatvor je određen na 30 dana zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, kazao nam je sudac istrage Županijskog suda u Zadru Hrvoje Visković, piše Zadarski list.

Vozaču koji je pijan usmrtio majku troje djece oduzeta sloboda, evo koliko će biti iza rešetaka

image

 Vozač nije prilagodio vožnju stanju na cesti, ustvrdili su u zadarskome DORH-u

Luka Gerlanc/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 09:48