StoryEditorOCM
Splitkasno, prekasno!

Tek dva desetljeća nakon gnjusnog zločina podignuta optužnica: svećenik silovao dijete i nemoćnu osobu?!

Piše Mario Matana
7. kolovoza 2024. - 19:55

Davno je to bilo, predavno: podignuta je optužnica zbog silovanja djeteta i nemoćne osobe, a optuženi svećenik (?!) se tereti da je kaznena djela počinio prije više od dva desetljeća! Prvenstveno zbog zaštite identiteta žrtava u ovom gnjusnom slučaju suzdržat ćemo se od objave detalja, iako...

Policija je naime provela istragu i prijavila svećenika, danas 72-godišnjaka, u ožujku 2023. godine. Od tada su pred splitskim Županijskim državnim odvjetništvom marljivo radili na slučaju, ispitivali potencijalne svjedoke, ali i direktno uključene u grozan predmet.

Na kraju je zamjenica županijske državne odvjetnice, koja inače vodi baš ovakve slučajeve te sigurno ništa nije prepustila slučaju, u konzultacijama sa šefovima podigla optužnicu protiv vremešnog svećenika!

Tereti se da je počinio "produljeno kazneno djelo spolnog odnošaja s djetetom iz članka 192. stavak 1. u svezi članka 61. Kaznenog zakona/97 i produljeno kazneno djelo spolnog odnošaja s nemoćnom osobom iz članka 189. stavak 1. u svezi članka 61. Kaznenog zakona/97, sve u svezi članka 60. Kaznenog zakona/97".

Prema optužnici, okrivljeni se tereti da je prvo produljeno kazneno djelo počinio tijekom 2002. i 2003. godine, dok je produljeno kazneno djelo spolnog odnošaja s nemoćnom osobom počinio tijekom 2006 i 2007. godine na području Splitsko-dalmatinske županije.

Za te pravne kvalifikacije (prema Kaznenom zakonu koji je tada bio na snazi) jedino što je potrebno znati jest da za prvo nedjelo može dobiti kaznu zatvora između jedne i osam godina zatvora, dok za drugi zločin može biti osuđen na zatvorsku kaznu između šest mjeseci i pet godina.

image

S jednog prosvjeda....

Goran Mehkek/Cropix

Seksualnih zlostavljanja je bilo više tijekom tih godina, no na tužiteljstvu se nisu odlučili za optužnicu koja bi ga teretila za svako pojedinačno nedjelo, već za varijantu s "produljenim kaznenim djelom" – prema stavku 2. članka 61. tadašnjeg KZ-a prema kojem je svećenik optužen, navodi se:

"Produljeno kazneno djelo je počinjeno kad je počinitelj s namjerom počinio više istih ili istovrsnih kaznenih djela koja s obzirom na način počinjenja, njihovu vremensku povezanost i druge stvarne okolnosti što ih povezuju čine jedinstvenu cjelinu".

Optužnica tek treba postati pravomoćna, a zatim se dodjeljuje u rad nekom od sudaca Županijskog suda u Splitu te će suđenje, očekivano, biti zatvoreno za javnost do same objave presude.

No, imajući u vidu da nije riječ o pritvorskom predmetu – svećenik prema našim saznanjima nije ni udaljen iz svog reda ni ekskomuniciran, tek je (poput legendarnog fra Šime Nimca, koji je pak bio suđen zbog puno blažeg, makar financijski znatno vrjednijeg, nedjela) dobio premještaj na znatno manje eksponirano mjesto – cijeli postupak sa žalbama može trajati godinama, praktički desetljećima...

A koliko godina ima optuženi danas, čak i neka prosječna kazna unutar zakonskog raspona predviđenog za seksualno iživljavanje nad maloljetnima i nemoćnima, od 8 do 9 godina iza rešetaka (što je veliko pitanje, sigurno će olakotne okolnosti poput proteka vremena ili činjenice da mu je to prva optužnica, znatno smanjiti moguće kazne) zapravo bi značila doživotni zatvor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2024 00:40