StoryEditorOCM
Splittužna povorka

Svijećama, bakljama i mimohodom do mjesta zločina i zgrade ubojice Ante Rušića, Splićani odali počast Luki Bančiću

Piše Božidar Lončar
27. veljače 2024. - 23:20

Na igralištu Osnovne škole "Plokite" održana je komemoracija i  mimohod za Luku Bančića, 22-godišnjeg Splićanina kojeg je u subotu, nešto poslije jedan sat u noći, na Mažuranićevom šetalištu, nožem ubio 31-godišnji Ante Rušić iz Splita. Mladić je u utorak sahranjen, a navečer se stotinjak Splićana okupilo u "Siromašnoj četvrti" na mirnom ispraćaju i komemoraciji.

Nakon kratkog obraćanja njegovih prijatelja i poznanika iz kvarta, njemu u čast zapaljeno je na desetke baklji.  

image
Božidar Lončar/SD

Skupina se potom s igrališta zaputila u miru i tišini uz policijsku pratnju prema Mažuranićevom šetalištu. Putem su organizatori, momci iz kvarta i vjerojatno pripadnici Torcide - s obzirom na to da su neki od njih imali i navijačka obilježja - sami uspjeli na par minuta zaustaviti promet dok se prolazilo raskrižjima. 

image
Božidar Lončar/SD

Na mjestu ubojstva se privremeno zastalo te uz snažnu policijsku prisutnost u vidu automobila, kombija ("marice") te policajaca u odori i civilu nastavilo prema ulazu u zgradu obitelji Rušić. Tu su zapaljene svijeće ispred ulaza koji je čuvalo nekoliko policajaca. Sve je prošlo tiho, gotovo bez progovorene riječi.

image
Božidar Lončar/SD
image
Božidar Lončar/SD

Nakon par minuta građani su se zaustavili na mjestu ubojstva i zapalili svijeće te potom vratili na školsko igralište.

image
Božidar Lončar/SD
image
Božidar Lončar/SD

Komemoracija i mimohod su trajali sat vremena, a sve je prošlo u miru. U koloni je bila i rodbina nesretnog mladića. U srijedu spred zgrade Županijskog suda, u 16 sati, organizira se prosvjed "Danas Luka, sutra ja". 

image

Plakat za prosvjed

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2024 02:20