StoryEditorOCM
SplitMHAS SPLIT

Svečano potpisivanje Ugovora s izvođačima radova i nadzora projekta “Energetske obnove MHAS - Split"

27. rujna 2024. - 09:10
Marija Bašić, Nedjeljko Nikolić, Miroslav Katić i Nina Obuljen Koržinek Ante Čizmić/CROPIXAnte Cizmic/Cropix

Danas je u velikoj izložbenoj dvorani Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu održano svečano potpisivanje ugovora s izvođačima radova i nadzora projekta energetske obnove muzeja.

Nakon gotovo pola stoljeća od izgradnje, Muzej hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu, jedan od najstarijih muzeja u Hrvatskoj i ključna ustanova za hrvatsku kulturu, baštinu i identitet, napokon kreće u projekt energetske obnove za koju je osigurano više od 4 milijuna eura, od čega će se 3.594.426,97 € financirati iz bespovratnih sredstava u okviru mjere NPOO-a „Energetska obnova zgrada sa statusom kulturnog dobra“, dok će ostatak osigurati Vlada Republike Hrvatske.

Zgrada muzeja izgrađena 1976., sjajan je projekt moderne hrvatske arhitekture, arhitekta Mladena Kauzlarića, no nažalost nikada nije dobila primjeren sustav klimatizacije, pa tako ni osnovne muzeološke mikroklimatske i sigurnosne uvjete. Planiranim radovima konačno će se stvoriti uvjeti za novi stalni postav i prezentaciju vrijedne nacionalne baštine.

image

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek
Ante Čizmić/CROPIX

Ante Cizmic/Cropix

Svečanom potpisivanju su prisustvovali brojni predstavnici kulturnih ustanova Splita i okolnih gradova, kao i pročelnica Službe za razvoj Grada Splita Antonija Eremut Erceg, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Stipe Čogelja i ministrica Kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, koji su također izrazili svoju radost zbog ovog izuzetno važnog trenutka.

„Veseli me da smo danas potpisali ugovor, da započinju radovi. Vlada je putem Ministarstva kulture i medija osigurala sredstva kako bi Muzej hrvatskih arheoloških spomenika koji trideset godina nakon Domovinskog rata nije vratio svoj stalni postav jer nije bilo sredstava za obnovu, napokon bio cjelovito obnovljen, prilagođen današnjim potrebama muzeološke struke i otvoren za javnost s novim stalnim postavom, a i brojnim povremenim izložbama koje će se ovdje realizirati.“- izjavila je ministrica Kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

„Nakon uspješne prijave na objavljeni natječaj, uz potporu Ministarstva kulture i medija te uz pomoć Razvojne agencije Split – RaSt, slijedila je javna nabava, te smo konačno odabrali i najpovoljnije izvođača radova i nadzora. Nakon energetske obnove čeka nas ono zbog čega sve ovo radimo, a to je stalni postav Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika. Muzej će dobiti novu dimenziju funkcioniranja i moći ćemo koristiti naše izložbene prostore tijekom cijele godine, a ne samo u zimskim i proljetnim mjesecima kako je bilo do sada, kazao je Ravnatelj MHAS-a Miroslav Katić. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2024 09:12