StoryEditorOCM
Splitbravo, ekipa!

Svako dite koje živi uz more ovo mora znat! Splitska profesorica povela je učenike na peškariju: ‘To im je doživljaj...‘

Piše Mia Uzinić
23. rujna 2024. - 16:54

Učenici ribarsko-nautičkog smjera i mladi morski ekolozi posjetili su splitsku peškariju. Od peškaruša i peškadura naučili su osnovne informacije o ribi koje bi trebalo znati svako dijete koje živi uz more.

image
Marijana De Marchi

Tako su im djelatnici peškarije pokazali brojne vrste ribe, naučili koja je razlika između hobotnice i muzgavca, lignje i lignjuna i ono što je najvažnije - potaknuli ih da more poštuju i o moru brinu.

Njihova profesorica Marijana De Marchi kazala je da je praktična nastava jedini način da nam se djeca jednog dana ne boje uzeti ribu u ruke. 

- Moram ih pohvaliti da slušaju u školi. Znali su oni i sami prepoznati neke vrste, u 2. i 3. razredu uče o ribljim staništima, biologiji, alatima koji se koriste u ribolovu. Upoznati su sa svim jadranskim vrstama, ali i s onima koje žive u nekim drugim zonama tako da nakon završene škole mogu otići raditi bilo gdje. U sjevernim morima su ribari jako traženi.

image
Marijana De Marchi

Trudimo se maksimalno da budu ekološki osviješteni, a posebno njegujemo praktičnu nastavu. Njima je odlazak na peškariju ujedno i doživljaj, a ljubav prema moru i ribi treba poticati u učenicima te ih naučiti poštivati morski svijet - ističe profesorica De Marchi. 

image
Marijana De Marchi

Nakon posjeta peškariji, otišli su pogledati i izložbu u Fotoklubu Split te izložbu u Gradskoj vijećnici povodom stogodišnjice smrti Frane Missije. S radošću očekujemo njihove buduće projekte. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2024 16:55