StoryEditorOCM
SplitBRAVO

Što je sve plutalo u Matejuški? Nastavnici iz cijele Europe očistili Dioklecijanovu palaču i more oko lučice

Piše Mia Uzinić
30. srpnja 2024. - 11:33

Jedinstvenom akcijom čišćenja Dioklecijanove palače i morske površine lučice Matejuška učenici i profesori Pomorske škole Split i škole stranih jezika Pappagallo poslali su snažnu eko poruku. Kroz višednevni rad na terenu i u učionici polaznici tečaja iz Portugala, Poljske, Francuske, Estonije, Mađarske i Slovačke slijedili su praktično-edukativne primjere rada učenika ribarsko-nautičkog smjera. U svemu im je pomagala profesorica Marijana De Marchi i Niki Krstičević, učenik generacije, dobitnika nagrade Grada i predstavnika eko grupe.

image

Eko akcija

Privatni Album/

Hvalevrijedna je činjenica da su ovotjedni nastavnici Europske unije očistili morsku površinu lučice Matejuška od plutajućih plastičnih boca, limenki, opušaka, plastičnih vrećica i vlažnih maramica koje su prekrile dagnje po brodskim konopima. Izvukli su čak i razbijeni plastični madrac na napuhavanje koji je plutao među ribarskim brodicama. Poslužio je barem kao privremena eko zastava i podloga za nošenje otpada u kantu lučice. Članovi eko grupe izrazili su zahvalnost lučkom kapetanu i članovima lučice na pomoći. 

Nakon što su pogledali ponudu splitske peškarije i upoznali jadranske vrste ribe i drugih morskih organizama, europski nastavnici razgledali su i kulturnu baštinu grada. "Vodiči" iz Pomorske škole upoznali su ih s povijesnim vrijednostima građevina pod zaštitom UNESCO-a. Nastavnici su potom rado prihvatili izazov eko grupe "Zdravo more" te očistili Dioklecijanovu palaču.

image

Eko akcija

Privatni Album/

Glavne ulice palače Cardo i Decumanus odredile su područja (kvadrante) za rad četiri manje grupe nastavnik. U Đardinu je bilo svega, a najviše opušaka i plastike. Najveće količine otpada skupile su se u sjeveroistočnom dijelu palače. Suradnja s polaznicima na tečajevima vrijedna je za eko grupu Pomorske škole Split. Split ima slične ekološke probleme kao i ostali gradovi Europske unije koji se nalaze uz mora, rijeke i ocean. Prvenstveno su problem plastika i mikroplastika koja ulazi u hranidbeni lanac. 

- Kada nas sljedeći put vidite sa štapovima znajte da provodimo eko akcije u svrhu edukacije stranih nastavnika kako bi i njihovi učenici sudjelovali u očuvanju mora, rijeka i oceana u zemlji i inozemstvu te tanjure s morskim plodovima učinili zdravijim na stolovima diljem Europe -  poručuju iz eko grupe "Zdravo more" Pomorske škole Split. 

image

Eko akcija

Privatni Album/

Ribarsko-nautički smjer se u Hrvatskoj može pohađati samo u Pomorskoj školi Split, a nove generacije ekološki obrazovanih učenika primjer su uspješnog izvannastavnog rada svakoj odgojno-obrazovnoj ustanovi. Rad eko grupe "Zdravo more" javnosti je itekako poznat. Njihovi projekti "Baby boom liganja", "Tradicijom komiških ribara", multimedijalna učenička izložba "Postani čuvar Jadranskog mora" u Prirodoslovnom muzeju u Splitu, dokumentarni filmovi te brojne druge aktivnosti, eko akcije i projekti u kojima sudjeluju prezentirani su u zemlji, inozemstvu i Europskom parlamentu. Eko grupa sastoji se od podgrupe "dronaša" koji morski otpad izvlače pomoću robotske ruke podvodnog drona i ronioca koje čine učenici svih smjerova škole.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. listopad 2024 17:41