StoryEditorOCM
Splitbanovina na potezu

Stanovnici splitskog kvarta opet prosvjeduju: ‘Cesta je katastrofa, djeca su nam u opasnosti!‘ Šef kotara nudi rješenje

Piše Petra Klarić
19. rujna 2024. - 20:59

Stanovnici Mejaša, njih 50-ak, uz potporu čelnih ljudi tog Gradskog kotara u četvrtak su održali mirni prosvjed u ulici Put Mostina, tik do tamošnjeg Dioklecijanovog akvedukta. Razlog prosvjeda je očajno stanje ceste kojom svakodnevno, osim stanara, prolazi velik broj kamiona "Čistoće", "Cestara" i drugih tvrtki koje se nalaze u neposrednoj blizini.

Da bi stvar bila gora, istom cestom prometuje i školski mini-bus koji djecu vodi do Osnovne škole Mejaši, a na cesti nema ni jednog autobusnog stajališta. Ako se kojim slučajem mimoilaze dva kamiona, djeca nemaju gdje.

- Evo nas na Mostinama, kao što vidite cesta je u katastrofalnom stanju, asocira više na rally stazu nego na cestu. Djeca kombi koji ih vozi do škole čekaju na imaginarnim, izrazito nesigurnim stajalištima. Akvedukt, spomenik nulte kategorije, u jako je lošem stanju.

image
Slobodna Dalmacija

Ono što tražimo od Grada Splita je nešto što se može riješiti kroz komunalno održavanje, a to je asfaltiranje dijela ceste od akvedukta do Cestarove asfaltne baze. Mislim da molbe stanovnika nisu megalomanske ni pretjerane, to bi se trebalo moći riješiti kroz komunalno održavanje - rekao je Toni Piplica, čelni čovjek kotara.

Kako kaže, zbog istog problema prosvjedovali su i prije godinu dana, ali se situacija u tom periodu nije promijenila. Smatra da su ovakvi prosvjedi jedini način da se čuju zahtjevi stanovnika, a ako se problem ne riješi, nastavit će prosvjedovati. Dodaje da kotar nema dovoljno sredstava za rješavanje ovog problema, Grad je jedini koji može to napraviti.

- Mislim da se za nekih 300.000 kuna (otprilike 40.000 eura) to može riješiti, nedavno smo imali asfaltiranje Ulice Mejaši, na čemu sam jako zahvalan Gradu, ali Mejaši su jednostavno prevelik kotar i nama je potrebno više takvih stvari - kaže Piplica.

Iako se radi o cesti koja nije nigdje ucrtana, Piplica naglašava da se ona koristi. Koriste je, među ostalim, "Čistoća" i "Parkovi i nasadi" ali i "Cestar" koji baš tu ima svoju asfaltnu bazu. 

image
Slobodna Dalmacija

Još jedan važan problem istaknuo je Žare Pehar, jedan od prosvjednika i tajnik Udruge boćara "Branitelj", čije se prostorije nalaze baš na Putu Mostina. Kaže da šleperi svakodnevnim prolaženjem ovim putem značajno ugrožavaju statiku rimskog akvedukta. Nije rijetkost da se tijekom njihovog prolaska odlomi komad jednog od stupova, što uništava akvedukt, a istovremeno predstavlja opasnost za vozače i pješake. 

- Vidite kakva je ova cesta, ona nema ni građevinsku, ni uporabnu dozvolu, čak ni naziv. Naziv Put Mostina postoji do ovog nadvožnjaka, do naše Udruge. To smo dobili 2009. godine da bi mogli registrirati udrugu, odobrile su Hrvatske ceste. Poslije naših prostorija, ovaj put zapravo ne postoji.

image
Slobodna Dalmacija

Jedan profesor s Građevinskog fakulteta nama je poslao dopis kojim je potvrdio ovo što sam vam sada rekao, ovom cestom kamioni uopće ne bi smjeli prolaziti, naročito radi zaštićenog akvedukta. Svaki dan s njega padaju kamenja pa mi to mičemo, zapravo mi to održavamo samoinicijativno.

Ne postoji ni trotoar, a djeca ovim putem idu u školu. Trebate doći ujutro pa ćete vidjeti kako šleper pored šlepera tu prolazi, a djeca uđu u kanal gore kraj akvedukta i iz njega izađu kraj naše udruge. Boje se, ne mogu proći - ispričao nam je Pehar.

Nije ovo, smatra on, pitanje politike. Loše stanje ove ceste aktualno je već dugi niz godina, a kroz to vrijeme na vlasti su bile različite stranke. Smatra da je vrijeme da se zaštiti kulturno dobro, ograniči prolaz kamionima i uredi cesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 21:00