StoryEditorOCM
SplitSVEČANO OTVORENJE

Stanovnici istoka Splita desetljećima su ovo sanjali. Napokon su započeli veliki radovi s kojima će ući u 21. stoljeće

Piše split sd
22. srpnja 2024. - 14:35

U Žrnovnici je danas održano svečano otvaranje radova koji se izvode u sklopu ugovora "Odvodnja i vodoopskrba naselja Žrnovnica i Korešnica", a koji su dio "Projekta poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Split – Solin".

Na svečanom otvaranju radova prisustvovali su ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković, direktor "Vodovoda i kanalizacije" Miroslav Delić, splitski gradonačelnik Ivica Puljak, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Ante Šošić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković

image


 

Božidar Vukičević/Cropix

Realizacijom ugovora o radovima na "Odvodnji i vodoopskrbi naselja Žrnovnica i Korešnica" izgradit će se 23.455 metara kanalizacijskih kolektora, 1022 metra tlačnih kanalizacijskih kolektora te 26.947 metara vodoopskrbnih cjevovoda.

Nadalje, izgradit će se kanalizacijska crpna stanica Žrnovnica kapaciteta 28,4 l/s, crpna stanica Blato kapaciteta 6,9 l/s te crpna stanica TTTS kapaciteta 50 l/s. Planirana je i izgradnja vodoopskrbnih crpnih stanica Žrnovnica kapaciteta 5,5 l/s, HS Žrnovnica kapaciteta 9 l/s, crpna stanica Korešnica kapaciteta 8 l/s te crpna stanica u vodospremi Amižići 3 kapaciteta 3,8 l/s.

Izgradit će se vodosprema Korešnica kapaciteta 300 m3, vodosprema s crpnom stanicom Amižići 3 kapaciteta 200 m3, vodosprema Amižići 2 kapaciteta 200 m3 te vodosprema Privor kapaciteta 200 m3.

Projektom je planirano da će stanovnici dobiti 2064 kućnih priključaka, od čega 925 kanalizacijskih te 1139 vodovodnih priključaka, dok će se stvarni broj priključaka odrediti izvedbenim projektima prema stanju na terenu.

U duljini 248 metara izvest će se i sanacija kanalizacijske mreže. U duljini od 19.535 metara izvest će se kabelska kanalizacija za sustav daljinskog nadzora i upravljanja objektima (SDNU) čime će se omogućiti učinkovitije praćenje i kontrola vodoopskrbnog i kanalizacijskog sustava, što će povećati učinkovitost održavanja i smanjiti rizik od kvarova.

Naselja Žrnovnica i Korešnica trenutno koriste neregulirani lokalni vodoopskrbni sustav sa zahvatom vode iz izvora rijeke Žrnovnice, a sama vodoopskrba suočava se s učestalim poremećajima u radu. Postojeći lokalni vodoopskrbni sustav izgrađen je davnih 1970-ih i 1980-ih godina, a njime trenutno upravlja lokalna samouprava, odnosno isti nije u nadležnosti Vodovoda i kanalizacije Split.

- Kako bi se riješila spomenuta problematika, potrebno je izgraditi novu vodoopskrbnu mrežu čime bi se osigurala kvalitetna i kontrolirana opskrba pitkom vodom. Provedbom ovog Ugovora stanovnici će napokon imati pouzdanu opskrbu, iz vodoopskrbnog sustava grada Splita sa zahvatom vode iz rijeke Jadro, što će biti od presudne važnosti za kvalitetu života.

image
Božidar Vukičević/Cropix

S druge strane, izgradnjom sustava odvodnje omogućit će se priključenje kućanstava Žrnovnice i Korešnice na sustav odvodnje otpadnih voda, koji do sada nije postojao. Završetkom radova stanovnici naselja Žrnovnice i Korešnice dobit će kontrolirani sustav vodoopskrbe i odvodnje koji će biti integriran u jedinstven sustav Vodovoda i kanalizacije - objasnili su iz ove gradske tvrtke. 

Projekt ukupne vrijednosti 237 milijuna eura

"Projekt poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Split – Solin" investicija je ukupne vrijednosti 237.807.499,19 eura, a od ukupno prihvatljivih troškova koji iznose 188.387.880,03 eura, 129.446.550,25 eura, odnosno 68,71 posto financirat će se bespovratnim sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda kroz Operativni program konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Preostalih 49.419.619,16 eura ili 31,29 posto sufinancirat će se nacionalnim sredstvima.

Provedbom ovog projekta, ispunit će se EU standardi u vodno-komunalnim djelatnostima, odnosno ispunit će se zahtjevi Direktive o pročišćavanju komunalnih otpadnih voda 91/271/EE u aglomeraciji Split-Solin i 2. Direktive o kvaliteti vode namijenjene za ljudsku potrošnju 98/83/EZ kroz osiguranje povećanja pokrivenosti vodoopskrbnom mrežom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 17:36