StoryEditorOCM
Splitdi je tu sigurnost?!

Stanari bjesne na splitskog ravnatelja: Nama ne da blizu, a mlati pare iznajmljujući školski parking rent-a-car agenciji

Piše Božidar Lončar
31. kolovoza 2023. - 11:36

Stanari splitskih Bačvica, oni iz Viške ulice, su s negodovanjem nekidan primili vijest da više moći parkirati u svojoj ulici, na prostoru u blizini Osnovne škole Pojišan, a sve to zbog sigurnosti učenika. U ponedjeljak su iz Grada i tvrtke "Point”, kao izvođača radova, najavljivali ugradnju stupića i uklanjanje vozila stanara Viške 6, 8 i 10, no do danas kod Osnovne škole Pojišan sve miruje. Stanari ne znaju do kada, ali se s novom regulative ne mire jer, kako kažu, nemaju kamo s vozilima. Najprije su javno prigovarali, a navode da je iduće građanski neposluh.

image

Fotografija koja označava mjesto na kojem bi trebao biti postavljen stupić. Postavljanjem stupića stanari Viške 6,8 i 10 ne bi imali pristup površini ispred zgrade koju koriste kao parking. Oni predlažu postavljanje rampe na tom mjestu koju bi koristili isključivo oni. Navodno, stupić će biti postavljen nakon pobune roditelja zbog prometne nesreće prije pola godine do godinu dana u kojoj je motocikl udario dijete. Stanari kažu da se nesreća nije uopće dogodilo na spornoj javnoj površini.

Privatna fotografija

Njihova ideja je da se rampom zaštitili ulaz kroz kojim bi isključivo oni mogli proći vozilima, ali bez stupića. Ravnatelj škole Boris Poljak želi stupiće zbog sigurnosti učenika. Rješenje koje bi moglo zadovoljiti sve tri strane: školu, stanare i Grad je parking koji će zajedno koristiti stanari i djelatnici škole.

- Ugradnja stupića je sada stvar Grada i pročelnika. Moramo se s komunalcima dogovoriti. Mi možemo i dalje biti bez stupića ako se to riješi poslije Nove godine - kaže Poljak.

Ljeti djece ni vozila nema?

Dok stanari svakog dana iščekuju početak radova, ironično pitaju se što je sa sigurnošću njihove djece ljeti jer se parking pored škole iznajmljuje rent-a-car agenciji:

- Moja dica žive tu i jesu li ljeti ona ugrožena od tvojih turista koji dolaze skupiti 30 do 40 auti i vrte se nama pred kućom? Što je s djecom koji treniraju na igralištu? Prije pola godine, godinu je motor udario dijete kod škole unutar prostora ograđen rampom i roditelji su dignuli "frku”. Bitno je skupit lovu, a kad lito završi onda zatvori nama parking, stavi stupić. Kako će proći hitna i vatrogasci? – rekli su nam.

image

Privatna fotografija

Ravnatelj škole Boris Poljak nam je potvrdio kako se parking iznajmljuje od prvog srpnja do prvog rujna rent-a-car agenciji Flarent.

- Iznajmljujemo parking uz suglasnost školskog odbora i mene kao ravnatelja prošle i ove godine. Zarada ide školi, Grad ima pravo uzeti dio. Tereni pored škole su otvoreni, nema tamo nikoga već godinu dana i nismo zaradili ni eura. Nogometne ekipe dođu odraditi par treninga, sve je besplatno.

Koliko zaradi škola nismo otkrili. Neslužbeno, cijena koja se plaća je visoka, "paprena”.

- Mi smo iznajmili od škole taj dio parkinga. Sada više nemamo tamo naših automobila – rekao nam je glavni direktor Flarenta Đani Ponoš.

Što na kraju?

Stanari su nam rekli kako su spremni subvencionirati dio troškova. No, riječ je o površini u vlasništvu škole zbog čega već sutradan mogu ostati bez pristupa. Plati pa budi u tuđoj milosti i nemilosti. Osobito ljeti s obzirom na praksu škole s već postojećim parkingom zadnja dva ljeta, kaže nam anonimna stanarka. Smatraju kako je ovo način pritiska kojim škola preko Grada nastoji svoj prostor pretvoriti u još jedan parking. Ravnatelj Boris Poljak ima drugo mišljenje:

- Ne treba staviti beton. Ja sam protiv toga da oni plaćaju izgradnju. Neka to riješi što prije. Ja sam za to da oni dobiju dio svojih parking mjesta. Mi ćemo to rješavati u maniri dobrog domaćina sa stanarima.

image

Fotografija parkinga ispred Osnovne škole "Pojišan" ograđene rampom. Fotografiju je napravila anonimna građanka 28. kolovoza i na njoj se nalazi parking pun automobila. Parking se iznajmljuje rent-a-car agenciji Flarent koja za njega, neslužbeno, plaća "paprenu" cijenu.

Privatna fotografija

image

Fotografija parkinga ispred Osnovne škole "Pojišan" napravljena 28. kolovoza dok je usluge parkinga koristila rent-a-car agencija Flarent.

Stanari zgrade u Viškoj 6,8 i 10 koji se spore s ravnateljem oko postavljanja stupića su izrazili otpor i zabrinutost kako bi se pretvaranjem dijela školske površine u parking za djelatnike škole i njih pretvorio u parking poput ovog na slici.

Privatna fotografija

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. srpanj 2024 19:40